Ortodoxie, Politica

O altă aberaţie: „ortodoxia – instrument al expansiunii ruseşti”


Atribuirea ortodoxiei calităţii de „instrument al expansiunii ruseşti” este mai mult decât  o exagerare. Mai ales că o mare parte din autorii acestei „teorii conspiraţioniste” nu au fost în stare niciodată să explice de ce şi cum anume „ortodoxia” ne-ar putea readuce sub influenţa Moscovei.

Rusia poate să-şi promoveze politica expansionistă prin intermediul culturii ruseşti, care este o expresie a ortodoxiei, nu ortodoxia propriu-zisă. Este normal că în condiţiile renaşterii spirituale, are loc şi o revoluţie culturală, iar revoluţia culturală presupune şi o lărgire a ariei de răspândire. Rusia cunoaște o ascensiune și este firesc să ne temem de acest lucru.

Din păcate, la noi ortodoxia se află într-o perioadă de criză profundă, de altfel, ca şi spaţiul nostru cultural. Pentru a nu fi asimilaţi, anume de ortodoxie au nevoie românii basarabeni.

Dacă Rusia ar fi atât de darnică şi ar susţine renaşterea ortodoxiei, nu am avea decât să-i mulţumim. Din păcate, nu avem parte decât de o expansiune culturală, politică şi economică, nici vorbă de o „expansiune duhovnicească” și de ar exista, de ce ne-ar fi frică?

Ortodoxia nici nu poate fi un instrument de expansiune, din simplul motiv că nu reprezintă o ideologie sau doctrină, ci o stare duhovnicească.

A spune că intenţia de a introduce „Bazele Ortodoxiei” în şcoli ar fi „un proiect rusesc” este mai mult decât o prostie. Pasat poate fi un proiect rusesc,  un nou partid rusesc poate fi un proiect rusesc,  nicidecum educaţia spirituală. Pentru toţi este clar că prin referendum nu se propune readucerea educaţiei ortodoxe, dimpotrivă, Pasat este cel mai interesat în tărăgănarea acestei probleme.

Să nu uităm, că în acest an, religia urma să fie predată obligatoriu în şcoli începând cu 1 septembrie. Pariez că începând cu noul an şcolar, situaţia nu se va schimba.

P.S. Cineva din părinţi spunea că în cazul în care ruşii şi-ar fi urmat întotdeauna sfinţii,  istoria ar fi fost cu totul alta. Dar nici noi nu suntem cu nimic mai breji. Vai de capul nostru!

Reclame
Standard

5 gânduri despre „O altă aberaţie: „ortodoxia – instrument al expansiunii ruseşti”

 1. Pingback: O altă aberaţie: “ortodoxia”- instrument al expansiunii ruseşti | De la bloggeri adunate

 2. *Daca sa luam credintsa ca studiu sociologic, atunci cea mai mare „tradare de patrie” e cand anturajul spiritul in care ai habitat pana la un moment, e schimbat, in favoarea unor avantaje non-spirituale. ( Luarea Islam`uli din cauza viitorului sot din Golf )
  *Eu sunt impotriva implementarii „lectiilor ortodoxice” ceea ce fara dubii no sa aiba nici o leagatura cu studiu religios
  *Datine mancare intelectuala, ne`om hrani spiritele dupa ce punem ceva mancare pe masa

  Apreciază

  • Despre hrana intelectuala: pentru a pune pe masa ceva, trebuie sa ai institutii functionale, iar institutii functionale nu pot daca nu exista valori, scopuri supreme. Orice institutie, chiar si moderna, trebuie sa aiba niste scopuri supreme, de altfel, inceteaza a mai functiona

   Apreciază

   • Octavian, care`i scopul suprem al „lectiilor de religie”? Orientarea? Indrumare? Fundamentarea? Analiza?

    Fiind unde suntem, si in situatsia in care suntem, in primul rand avem nevoie de desteptare apoi organizare si dupa – linishte spirituala.

    Ce avem acum, e exact o oglindire – Credem/speram in: ca o sa fie mai bine, si suntem manipulatsi, mintiti, utilizati… In final ne desteptam prin greshelele care au creat doar cicatrici, inchidem ochii si incepem sa speram din nou…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s