Presa internationala, traditie

O instanţă din Lituania: „svastica nu este un simbol nazist!”


Un tribunal din oraşul lituanian Klaipeda a achitat a patru bărbaţi care au afişit svastici la parada de Ziua Independenţei naţionale. Decizia a fost motivată de faptul că simbolul face parte din moştenirea istorică a ţării, şi nu este un simbol nazist.

După o examinare de trei luni, instanţa a justificat decizia prin faptul că zvastica este un vechi simbol solar care poate fi găsit pe numeroase artefacte istorice.

„Acesta nu este un atribut nazist, ci un simbol de valoare a culturii din zona mării Baltice, un semn vechi al strămoşilor noştri care a fost furat şi utilizat abuziv de alte popoare”, a declarat unul dintre martori pentru apărare.

În Europa, svastica reprezintă şi simbolul flotei navale a Finlandei („hakaristi”), fiind şi un element al stindardului preşedintelui Finlandei. De asemenea, svastica este şi acoperământul de mormânt al Doamnei Maria de Mangop, soţia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Cuvântul svastica îşi are originea în sanscrită „suastika„, însemnînd orice obiect benefic sau aducător de noroc şi în particular un semn făcut pe obiecte şi persoane pentru a indica norocul. Este format din su- (înrudit cu ευ- din greacă), care înseamnă „bine, bun” şi asti un rezumat verbal a rădăcinii ca „a fi”; astfel suasti înseamnă „a fi bine, stare bună”. Sufixul -ka formează un diminutiv, şi svastika putînd fi tradus efectiv prin „obiect mic asociat cu a fi bine”, în mare „portbonheur” sau „obiect aducător de noroc” [2] . Sufixul -tika înseamnă şi semn; de aceea, în India se mai foloseşte pentru svastică numele alternativ shubhtika (semn bun). Cuvântul apare pentru prima dată în sanscrita veche (în epopeele Ramayana şi Mahabharata).

http://ro.wikipedia.org/wiki/Svastică

Reclame
Standard

3 gânduri despre „O instanţă din Lituania: „svastica nu este un simbol nazist!”

  1. Pingback: O instanţă din Lituania: “zvastica nu este un simbol nazist!” | De la bloggeri adunate

  2. geomarz zice:

    Asa si este, Zvastica este un foarte vechi insemn (ancestral) pentru „energie” sau „putere” care a fost folosit SI de nazisti. Asta nu inseamna ca si-a pierdut adevarata semnificatie.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s