Ortodoxie

ASCOR vs de atitudinea Mitropoliei Basarabiei în problema educaţiei religioase


Vineri, 28 mai, în cadrul emisiunii “Bună Seara” difuzată de televiziunea naţională “Moldova 1” s-a discutat problema introducerii religiei ca obiect de studiu în şcoli. ASCOR Chişinău vă oferă o retrospectivă a dezbaterilor pe marginea reformei educaţionale propuse.

La emisiune au fost invitaţi Părintele Vasile Ciobanu din partea Mitropoliei Moldovei, Părintele Vlad Mihăilă de la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, componentă a Mitropoliei Basarabiei, doamna Fonari Antoniţa, secretar general al Consiliului de Conducere al ONG-ului “Tinerii pentru dreptul la viaţă”, abatele catolic Ştefan Socaciu şi domnul Viorel Ciubotaru, susţinător al grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului în favoarea introducerii “Bazelor Ortodoxiei”.În primul rand, ne bucură foarte mult decizia şi abnegaţia dlui Viorel Ciubotaru de a susţine şi a pleda în continuare pentru introducerea religiei ca obiect de studiu în şcolile din Republica Moldova. Totodată, am vrea să să facem o delimitare clară între poziţia Părintelui Vlad, ca reprezentant al Mitropoliei Basarabiei, şi poziţia ASCOR vis-à-vis de problema discutată.

ASCOR a fost prima şi unica organizaţie care, începând cu toamna anului 2009, a militat activ pentru introducerea acestui obiect în variantă obligatorie în programul de învăţământ, însă opţională pentru elevi şi a făcut mai multe demersuri către ambele mitropolii pentru a lua atitudine în acest sens şi a susţine iniţiativa noastră.

Ne îngrijorează  poziţia Părintelui Vlad, care susţine că ”…este important ca copilul să aibă o educaţie religioasă, dar ea trebuie făcută în familie. Prima formă a rugăciunii ne-a fost arătată de însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos care a zis: ”Retrage-te în ungheraşul tău, şi roagă-te.” Şi, în genere, nu e nevoie de mult fast şi gălăgie pe marginea acestui subiect”. Reiese că Mitropolia Basarabiei se mulţumeşte cu varianta opţională a acestui obiect în programul de învăţământ. Mai mult ca atât, după cele spuse de Părinte avem impresia că Mitropolia este mai preocupată de celelalte confesiuni, şi anume ca ele să nu fie discriminate prin introducerea acestui obiect  în şcoli.

Ca consecinţă a promovării ateismului în spaţiul URSS majoritatea părinţilor de astăzi nu îşi educă copii în spirit ortodox. În situaţia actuală a Republicii Moldova în care familia este atacată pe mai multe planuri, inclusiv şi cel duhovnicesc, copiii nu au posibilitatea să cunoască alte forme ale educaţiei decât cele promovate de părinţii lor, respectiv educaţie ne – ortodoxă. De aceea şcoala este ca un colac de salvare pentru copil unde ar putea învăţa despre alte moduri de viaţă, diferite de cel de axare pe satisfacerea instantanee a plăcerilor şi perceperea păcatului ca normalitate.

În ceea ce priveşte poziţia Părintelui Vlad Mihăilă, atenţionăm faptul că în primele secole creştinii nu s-au născut în familii, ci la şcolile de catehizare din catacombe ale apostolilor şi ucenicilor acestora. Dacă nu existau asemenea şcoli, oare mai era astăzi religia creştină?

Întrebaţi-vă de ce în perioada interbelică, când religia era considerată drept obiect de studiu de prim rang, neamul nostru a dat personalităţi de o valoare inestimabilă ca Mircea Vulcănescu, Valeriu Gafencu, Petre Ţuţea, Nichifor Crainic, Dumitru Stăniloaie, Nicolae Păulescu, Vasile Voiculescu,  Sandu Tudor, Constantin Brâncuşi, Alexandru Teodorescu, Nae Ionescu, Simion Mehedinţi, Mircea Eliade, Emil Cioran, Ioan Ianolide, Radu Gyr, Eugen Coşeriu ş.a.,  iar de când au cotropit materialiştii aceste meleaguri, nici urmă de aşa personalităţi. Cunoaşteţi răspunsul…

Astfel, ASCOR Chişinău menţine în continuare aceeaşi poziţie  prin care solicită introducerea religiei în şcoli în varianta opţional-obligatorie începând cu 1 septembrie 2010 indiferent de rezultatele referendumului iniţiat de Valeriu Pasat, deoarece acesta este un drept al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova în calitatea lor de creştini ortodocşi.

Reclame
Standard

2 gânduri despre „ASCOR vs de atitudinea Mitropoliei Basarabiei în problema educaţiei religioase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s