Fără categorie

Regele Codru, un arhetip al mitologiei străvechi româneşti?


Originea istoriei sacrificiilor regilor o regăsim în perioada regelui Codru (1089—1068 a. Chr), conducătorului statului Atica. Potrivit lui Strabon, numele purtat de Codru (Κόδρος) era unul „barbar”, adică negrecesc. Potrivit legendei descrise de Platon, care se considera urmaşul lui Codru, un oracol a comunicat dorienilor că Atica nu va fi cucerită în cazul în care conducătorul acesteia va fi ucis. Aflând această veste, Codru decide să se deghizeze într-un tăietor de lemne şi vine în tabăra dorienilor, unde intenţionat provoacă o ceartă şi este omorât cu coasa de către doi dorieni. După ce dorienii înţeleg că l-au omorât pe Codru, se înspăimântă şi se retrag, iar Atica şi oraşul Atena sunt salvate.

De ce regele Codru, era „deghizat” anume într-un „tăietor de lemne”? Oare este acest lucru o întâmplare? La majoritatea civilizaţiilor, pădurea se prezintă ca un locaş al spiritelor, un refugiu de invaziile popoarelor străine. Arborele reprezintă un pom al vieţii, al cunoaşterii binelui şi răului. În tradiţia vedică lemnul reprezintă un material primordial, iar în tradiţia creştină, Iisus Hristos este tâmplar, iar jertfa sa are loc pe o cruce de lemn.

În momentul în care regele Codru se preschimbă într-un tăietor de lemne, are loc o preschimbare. Monarhul se dezice de rolul său lumesc şi preia o nouă identitate spirituală, cea de „domnitor al pădurii”, al lumii „nevăzute”, o ritualică pregătire de moarte. Observaţi, el nu luptă împotriva destinului, ci îşi asumă conştient jertfa. Aici nu pot să nu îmi amintesc de „Mioriţa”, unde rolul „oracolului”, este asumat de o mioară, care este şi ea simbolul jertfei, smereniei, purităţii.

Ne rămâne să ne întrebăm dacă totuşi regele Codru face parte din arhetipul străvechi românesc sau este o coincidenţă omonimă. Adevărul este că în Balcani a existat un adevărat cult al lui Codru. În Delfi şi Atena au fost înălțate statui închinate regelui-erou.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s