Degradare

Ţigan sau rom?


Recent un portal „politic corect” sesiza opinia publică cu privire la utilizarea de către Ministerul Educaţiei etnonimului de „ţigan” în textul Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de licenţă  în instituţiile de învăţământ superior.

A urmat reacţia asociaţiei „Centrul Naţional al Romilor”, care s-a arătat şi el extrem de “revoltat” de “gafa” funcţionarilor de la Ministerul Educaţiei.

Centrul Naţional al Romilor este o asociaţie non-guvernamentală finanţată din exterior, care există, ca şi asociaţia gay şi lezbienilor (cu care, potrivit site-ului oficial, este partener) de dragul de “a fi revoltat”. Cum să nu fie revoltaţi activiştii “romi” dacă pentru o astfel de activitate primesc regulat finanţe din partea Fundaţia Soros – Moldova, OSCE (ODIHR), Consiliul Europei, CORDAID, Ambasada SUA, Civil Rights Defenders etc. ?

În acelaşi timp, ţiganii din Republica Moldova nu se simt jigniţi de numele pe care îl poartă din moşi strămoşi, inclusiv şi baronul ţiganilor, care aşa se identifică „baron al ţiganilor”, nu al „romilor”.

Un ţigan din România s-a arătat odată revoltat de utilizarea cuvântului „rom” la adresa sa: „romi sunt ăia care fură la Bucureşti, noi suntem ţărani ţigani!”

Unul din cai mai cunoscuţi ţigani din România, Johny Răducanu, spunea în cadrul unei emisiuni TV că „unica şansă de schimbare a poporului ţigănesc este educaţia, nu schimbarea numelui”.

În 2009, după ce societatea italiană a fost şocată de un şir de crime săvârşite de cetăţeni români de origine ţigănească, cele mai importante instituţii de presă din România au organizat o campanie împotriva utilizării noţiunii de „rom” la adresa ţiganilor.

Ţin să notez că din cauza confuziei dintre numele de „rom” şi „român”, muncitorii de origine românească sunt supuşi unor persecuţiilor, devenin ţinta atacurilor din partea naţionaliştilor locali. În oraşele din Italia au devenit obişnuite inscripţii de genul „Moarte românilor!”.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s