basarabia

Valeriu Pasat, primul intelectual care a reuşit să definească primii paşi spre o idee naţională


Indiferent de poziţia mea faţă de Valeriu Pasat, recunosc că m-a surprins destul de plăcut articolul publicat de dumnealui pe mai multe resurse din internet. Aş îndrăzni chiar să spun că este prima personalitate din Republica Moldova care a reuşit să definească perfect interesul naţional al Basarabiei şi coordonatele de care trebuie să se conducă societatea noastră.

Redau un fragment destul de reuşit care se referă la soarta Basarabiei în calitate de parte a neamului românesc şi a civilizaţiei ortodoxe: „Clerici, teologi, publicişti români tot mai des afirmă că România a avut şansa de a oferi Europei identitatea ortodoxă, dar nu a putut face aceasta. Astfel România nu mai are ce oferi lumii, din care motiv ea se diluează în Uniunea Europeană şi în universul global. Despre aceasta se vorbeşte în discursuri, articole, studii, discuţii particulare. Oare nu cumva autorii acestor afirmaţii ni se adersează nouă?

Există o evidentă subapreciere a potenţialului sectorului de sud-vest a zonei Mării Negre, unde se află două state ortodoxe cu temeiuri romanice. România în prezent pierde capacitatea de a fi o verigă de legătură între Europa de Vest şi cea de Est. Ea nu este în stare să-şi îndeplinească misiunea sa spirituală. Dar, se prea poate acum avem noi această şansă? Noi sîntem ultimul stat de origine romană cu rădăcini ortodoxe, care ar putea aduce în Europa creştinismul viu. Într-adevăr, noi avem mai multe a le oferi lor, decât ei – nouă”.

Ceea ce nu a fost pusă în discuţie toţi aceşti ani este relaţia dintre cele două autorităţi ai statului: puterea laică şi puterea duhovnicească: “Tocmai de aceea, un reper important pentru viitorul Moldovei eu îl văd în realizarea idealului ortodox al „simfoniei puterilor”. Acest ideal presupune armonie, înţelegere şi colaborare între puterea spirituală şi cea laică. Asemenea conlucrare poate fi un reper spiritual al Moldovei noi. Formând astfel şi un fel de Pax Romanum Ortodoxis”.

Ideile sunt destul de revoluţionare, actuale şi interesante. Iată de ce consider că locul domnului Pasat este în societatea civilă, în think-tankuri conservatoare, dar nu în politică. Domnul Pasat este un om de ştiinţă şi ar avea şansa să devină un bun ideolog al clasei politice şi al unei noi elite intelectuale de dreapta de la Chişinău, păcat că ratează această şansă.

Reclame
Standard

5 gânduri despre „Valeriu Pasat, primul intelectual care a reuşit să definească primii paşi spre o idee naţională

 1. Pingback: Valeriu Pasat, primul intelectual care a reuşit să definească primii paşi spre o idee naţională - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. Gheorghe zice:

  KGB-SALVATORUL NOSTRU ! URA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Bravo Domnule Racu ! Bravo ! Acum esti pentru legionare ! Acum esti pentru KGB ! Ai devenit OM UNIVERSAL !

  Apreciază

 3. Octavian, sunt de acord că ideile sunt foarte bine formulate. Idei care arata directia corecta de dezvoltare de mai departe a Moldovei. Insă mă îndoiesc foarte mult despre faptul că Pasat este autorul celor scrise. Ba chiar şi o părere despre cine ar putea fi autorul real al articolului. Şi cred că şi tu îl cunoşti în egală măsură ca şi mine. Pasat nu poate deveni ideolog, nici om de ştiinţă, nici politician. Este pur şi simplu o himeră politică, o invenţie. Şi are şanse sa devină un proiect periculos în primul rînd pentru ortodoxie, partidele mai puţin contează. Dar textele in mare parte sunt bune. Cine le scrie nu e prost, sa fie oare rău intenţionat? Pentru că i-aş recomanda canoanele Bisericii autorului textului.

  Apreciază

  • Bine, sa presupunem ca exista cineva care scrie aceste texte in locul lui Pasat, ce schimba toate acestea? Daca exista o persoana atat de talentata alaturi de dansul, cu atat mai bine. Cert este un singur lucru: cele scrise in aceste randuri, nu au fost definite in termeni politici niciodata pana acum. Poate cineva nega acest lucru? Nimeni.
   Eu totusi cred ca autorul celor scrise este Pasat si nu exista nici cel mai mic motiv de indoiala.

   Apreciază

 4. PDL-lişti au fost şi sunt nişte excroci , numai pentru ei fără să dea drepturile omului ce I-se cuvin de drept legal măcar ,Nici de-cum mai mult după cum jubilează ei cu minciuni grosolane şi greţoase că nu poţi măcar să te uiţi la ei .Oameni de speţa a II-a de doi lei ,de carton fără raţiune cu pricepere grea fără neuroni şi ne oneşti . Nu sunt oameni de omenie pentru semeni lui .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s