Politica

De ce nostalgia după Ceauşescu este una sănătoasă?


Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), 41 la sută din români ar fi gata să voteze pentru Nicolae Ceauşescu, în cazul în care defunctul ar fi în viaţă şi ar candida la funcţia de şef al statului român.

Se pare că satanizarea figurei liderului statului român nu a reuşit să impună o imagine pozitivă celor care i-au urmat. Chiar dacă timp de 21 de ani poporului, i s-a încercat (şi se încearcă şi acum) să i se „explice” că regimul Ceauşescu a fost unul rău, nimic mai bun nu s-a inventat.

Astăzi, cetăţenii români au dreptul la opinie, chiar dacă majoritatea nu o au, iar acei care o au, nu se pot face auziţi. În schimb, se fac auziţi tot mai mult maneliştii, cântăreţele blonde lipsite de auz muzical, experţi agramaţi, politicienii populişti, patronii posturilor de televiziune şi alţi ciudaţi, pe care România lui Ceauşescu nici nu îşi putea imaginea că ar putea avea parte vreodată. Astăzi, cetăţenii români au dreptul să plece peste hotare, dar sunt lipsiţi de dreptul de a trăi şi a munci în propria lor ţară. Este adevărat că magazinele din România europeană sunt pline de tot felul de mărfuri, la care românii din perioada comunistă nici nu visau, însă acum, românii nu au decât dreptul să viseze la ele şi să treacă invidioşi pe lângă mallurile luxoase.

Nostalgia după Ceauşescu nu este decât o dovadă că proiectul propus de elita post-decembristă a falimentat. Aşteptările românilor nu s-au adeverit. Din păcate, revoluţia liberală din decembrie 1989 a adus prea mult nihilism, ură şi dezbinare între români şi prea puţină solidaritate şi constructivism. Societatea s-a divizat în „securişti” şi „revoluţionari”, în „comunişti” şi „anticomunişti”, în „patrioţi” şi „trădători”. Doar noţiunii de „român” nu i s-a rezervat nici un spaţiu.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că România ar trebui să se reîntoarcă la comunism.

Falimentul României de astăzi nu trebuie decât să trezească noi semne de întrebare, să determine o renunţare la vechile fixaţii şi să inspire elitei româneşti o nouă cale de dezvoltare, una proprie, nu impusă prin ordinele magnaţilor sau birocraţilor din Vest.

Nostalgia poporului după Ceauşescu nu este decât o simptom: organismul simte că ceva nu este curat, ceva e putred la mijloc, ceva nu merge. Iată de ce astfel de manifestări sunt foarte sănătoase. Dorul după Ceauşescu este o dovadă a capacităţii de ieşi e sub influenţa presei de sistem, o capacitate de a trage linie desinestătător. În acest sens, actuala criză financiară mondială nu este decât un motiv în plus pentru meditaţie şi o perioadă de repaus, în care se pot trage concluzii după 20 de ani de liberalism.

România de astăzi are nevoie de o nouă revoluţie. O revoluţie care să restabilească ceea ce a fost pierdut şi să curăţe ceea ce a fost murdărit. Poporul român trebuie să scape cu orice preţ de România lui Iliescu, Băsescu, Becali, Tokes, Patriciu şi Vântu, pentru a face loc unei Românii ai oamenilor de valoare. Pur şi simplu, o altă cale nu există.

Reclame
Standard

12 gânduri despre „De ce nostalgia după Ceauşescu este una sănătoasă?

 1. Alex zice:

  Este gresit totusi sa pui in acelasi rand pe Iliescu, Băsescu, Becali, Tokes, Patriciu. Iar asta cu „revolutia liberala din 1989” o aud pentru prima oara. De unde ai scos-o ? In 89 oamenii din RO nici macar nu cunosteau cuvantul liberal.

  Apreciază

 2. Alex zice:

  Octavian, tu ai habar cat de cat care era atmosfera de atunci din Romania ? Scuze dar cam vorbesti de pe pereti. Sa-ti spun eu, romanii erau in stare de soc, buimaci si cazuti din ceruri. Singura „cale ideologica” era o dorinta instinctiva de libertate (de unde desuetudinea expresiei „cale ideologica”). Flamanzi, dornici de libertate si de democratie (fara a sti prea bine ce presupune aceasta). De fapt nu prea stiau ce vor in schimb stiau precis ca NU mai vor dictatura.

  Pe Ceausescu nu-l astazi regreta nici un om cu mintea intreaga. Numai fostii privilegiati si prostimea neinformata. Insist asupra faptului ca atribuirea numelui de „revolutie liberala” nu e doar gresit ci de-a dreptul abuziv. Tot asa cum ce aveti voi acum in RM nu e liberalism, comunism sau social democratie. Acesti termeni nu se aplica societatilor in tranzitie (cazul RM).

  Apreciază

  • 1. Oare nu „visul american” a fost cel care a miscat masele? O mare parte din „revolutionari” si „patrioti: sau grabit sa-si stranga bagajele si sa fuga din „patrie”, preferand locuri mai caldute si mai curate. Gloatele din timpul revolutiei din 1789, la fel, nu cunosteau prea multe lucrui, dar acest lucru putin a contat. A contat actiunea si rezultatul.
   2. Anume „societatea in tranzitie” este un termen abuziv. „Tranzitie” de unde pana unde? Nu sti e nimeni.
   Adevarat este faptul ca suntem dezotientati si deyechilibrati, nu in „tranzitie”.

   Apreciază

   • Alex zice:

    Tranzitie nu e deloc abuziv si inseamna tranzitie spre o democratie functionala cu toata cohorta de consecinte: stat de drept, pluripartitism, separatie puterilor in stat, respectarea drepturilor omului etc.
    Punctul 1 e greu de comentat. Dai impresia ca esti rau informat. Visul american este altceva fata de ceea ce isi doreau romanii in 89. Stii ce credea omul de pe strada, ce credeam si eu in 89 ? Ca in 2-3 ani (care mi se pareau multi atunci 🙂 ) vom ajunge la nivelul tarilor occidentale iar emigratia era vazuta ca un fenomen firesc, temporar ce ne va ajuta sa recuperam rapid distantele dintre noi si vest. Ca lucrurile stateau cu totul altfel asta o stim toti acum. In anii 90, oamenii inca nu intelegeau de ce au nevoie de vize ca sa mearga in vest odata ce comunismul cazute definitiv. Si apoi, chiar in timpul comunismului, cei care aveau ocazia fugeau pe capete din tara atunci cand aveau ocazia. Toti stiau totusi ca traiesc in dictatura si numai o minoritate infima se bucura de acest lucru. Daca in Romania era interzis sa citesti Eliade, Blaga, Preda, Biblia (erai sanctionat daca mergeai la biserica si iti botezai copilul) ca sa nu mai vorbim de autorii din vest complet necunoscuti in Ro, imagineaza-ti ca romanii erau o natiune extrem de frustrata din cauza lipsei de libertate si in ’89 cand li s-a oferit o farama s-au repezit cum au putut spre vest. Acest consens national ne-a dus in NATO si apoi UE. A fost o reconfirmare a faptului ca romanii au fost tinuti artificial 50 de ani in prizonieratul comunism si sub influenta rusa. Romanii si-au dorit aceste lucruri(NATO&UE) enorm (procentajele sunt mai mult decat lamuritoare). Erau satui de est pana peste cap. NATO ne garanta ca vom scapa de rusi, UE era vazuta ca o cale spre prosperitate si reintegrare in familia europeana. Ramane de vazut cum isi vor gestiona viitorul de acum inainte.

    Apreciază

  • CRISS70 zice:

   Octavian stai linistit frate , am inteles mesajul, 41 la suta din romani sintem de acord cu tine , personal cred ca procentajul este chiar mai mare , spun sa stai linistit si sint convins ca nu pentru dobitoci ca alex asta l-ai scris …nu te mai obosi sa-i raspunzi….prostul poate nu stie ca pe vremea stralucitului ceausescu locuintele erau gratis si daca nu aveai servici astezi maine partidul te baga unde te baga si aveai…

   Apreciază

 3. 1. Dorinta de a intra in NATO si UE este ca si dorinta de a ajunge in McDonalds, de a manca un humburger, de a bea Coca Cola. Dorintele astea nu le poti lua in serios, pentruca sunt doar formele unei spihoze provocate de un razboi informational din vest.
  Ma indoiesc ca romanii isi mai doresc acum un stat democratic, iar acum deja se simte ca romanii regreta aderarea la UE.
  2. „Pe Ceausescu nu-l astazi regreta nici un om cu mintea intreaga. Numai fostii privilegiati si prostimea neinformata” – adica,se inteleg ca totusi majoritatea romanilor il regreta pe Ceausescu, si doar o minoritate „iluminata”, nu? (Iliescu, Basescu, Tismaneanu, Patapievici etc.)

  Apreciază

  • Alex zice:

   Octavian, nu cred ca este cazul sa fii rauvoitor. Fricile astea ascunse cu MacDonalds etc. imi par niste naivitati. Ce e in neregula cu Coca Cola ?

   Nu-si mai doresc romanii un stat democratic ? Si care ar fi alternativa ? Un stat totalitar ? Sa nu uitam ca Romania nu a fost condusa de democrati. Eu nu-l regret pe Ceausescu. Tu il regreti pe Stalin ?

   Cred ca romanii acum isi doresc mai mult ca oricand o democratie reala iar frica de intelectuali nu tine de apanajul societatilor democratice. Cat despre regretul aderarii la UE ce pot sa spun, aceasta reprezinta o noutate absoluta pentru mine. Vad ca esti captivul propriilor teorii despre ce vor sau nu romanii si nu mai vezi si altceva. Basescu ramane omul care pana acum a facut cel mai mult pentru basarabeni, pentru ce il blamezi ?

   Apreciază

   • CRISS70 zice:

    alex ..tata tu esti apsent in clasa frate ….omul asta se refera la 22 milioane de romani …si tu ne explici avantajele de a fii democrati si liberi…le stim …tu citi ani ai petrecutii in capitalism si citi in comunism..?eu am 20 intr-unul si 20 in celalalt….nu crezi ca am mai multe drepturi ca tine sa vorbesc despre cele doua sisteme …?a-si face-o dinauntru…bag seama ca tu o faci dinafara…a….ce zici …te bagi sa vorbesti cu mine care din ele este mai bun…?

    Apreciază

 4. un lucru s-ar fi putut face mult mai bine ,sa fie extradat si sa i se interzica sa se mai intoarca in tara,ca si Regele Mihai cand i sa impus de la Moscova sa plece din tara.
  uitativa la un aspect ,rusi l-au luat prizonier si pe Ion Antonescu si l-au tinut prin lagare si dupa 2 ani ni l-au dat inapoi si noi l-am ucis ,pe Regele Mihai doar l-au trimis afara din tara,fara sa il ucida,in ultimi anii a lui Ceausescu cand a strans cureaua Gorbaciov i-a sugerat sa o lase mai moale cu foametea si sa ne dea mici libertati,dar el a vrut ca sa exporte tot si sa stranga un ban pentru tara asta,si romanii ,de buni crestini ce sunt l-au ucis in sfanta zi de Craciun,nici o alta natie nu si-a ucis liderul in o zi sfanta ,si in aproape nici o alta natie nu au fost varsari de sange ca la noi .
  Acuma sunteti nostalgici dupa Ceausescu ?normal,ca acuma realizati ca nu vi-a vrut raul …dar sincer …meritati ceea ce vi se intampla ..puteati ramane fideli rusilor ,ca ati fi avut multe fabrici functionale,pline de muncitori ,petrol si gaze la un pret mai bun ….dar ati ales sa v-a bagati ceva in ei .. si sa lingeti in cur la vestici,si o sa aveti multe de la vestici ..
  1 -boli cat vedeti cu ochii de la tot ce v-a da …mac donald coca cola ,pepsi si altele
  2 -experimente pe voi cu tot felu de vaccinuri ,
  3 -chemtrailuri pe cer cat vedeti cu ochii si centrele oncologice pline de pacienti …fara sa inteleaga nimeni de ce …
  4 -gunoaiele de avioane pe care le arunca ei la suprapret
  5 -trafic de fiinte vii si droguri,nesiguranta …crime ..etc
  6 -televiziuni care v-a indobitocesc cu totul inclusiv desenele animate pentru cei mici sunt facute expre ca sa ii termine nervos de mici ….si listele continua …
  asta sa fie blestemul care s-a abatut asuprea natiei noastre datorita faptului ca ne-am ucis liderul chiar in ziua sfanta de Craciun ? posibil ….

  Apreciază

  • CRISS70 zice:

   Da prietene , multa dreptate ai se vede frate ca estii citit …ALEX asta care comenteza aici e un dobitoc …o lalaie de colo pina colo….mi-ar placea sa stiu citi ani are …ca sa-i permit sa vorbeasca de ceusescu si de comunism…cazul meu matematic vorbind …am 20 de ani traiti in comunism si 20 in capitalism….vretii sa stiti cu care dintre ele as-si ramine…?pai cu cel mai uman …mai productiv in calitatii umane…mai ….mai superior in multe aspecte …..COMUNISMUL

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s