Degradare

„Violenţa în familie” – mit şi manipulare


De fapt, acest comentariu trebuia să-l public ceva mai devreme, când se desfăşura campania împotriva „violenţei familiale”, însă niciodată nu este târziu.

Un nou mit, pe care încearcă să-l exploateze societatea civilă neostângistă este „violenţa în familie ca fenomen de masă”. Din păcate, în capcana acestei manipulări ajung majoritatea oamenilor cu un simţ, fără să conştientizeze ce se doreşte de fapt.

Ce spun la televizor experţii şi activiştii din „societatea civilă” despre violenţa în familie?

„Conform datelor statistice oficiale, nivelul violenţei în familie este unul scăzut, însă în realitate fenomenul este unul de masă”, afirmă cu tărie „specialiştii”.

Aţi prins logica?

Exact. Aceşti „specialişti” nu dispun de informaţii obiective, nu au date serioase în baza cărora şi-ar putea argumenta poziţia, nu există nici o metodologie de studiu a fenomenului, nici un instrument care ar măsura „proporţiile” fenomenului. Iată de ce aceştia recurg la generalizări şi emit ipoteze care nu pot fi verificate ştiinţific.

Tot ce face această „societate civilă”, inclusiv prin aşa-numitele „campaniile de prevenire şi combatere a violenţei”, nu este decât o încercare de a insufla societăţii un singur stereotip: mamele/soţiile, copiii sunt victime, bărbaţii/soţii sunt agresorii. Logica dialecticii marxiste.

Devine clar faptul că în realitate ţintele în care loveşte „societatea civilă” nu reprezintă altceva decât elementele fundamentale ale familiei: dragostea, încrederea, solidaritatea. Familia este transformată într-un câmp de bătălie, iar viaţa din familie într-o „luptă de clasă”, în care tatăl/soţul reprezintă „clasa explotatoare”, iar soţia/mama şi copilul – „clasa subjugată”.

În occident (mai ales în SUA) s-a reuşit, în mare parte, implementarea acestei strategii: mamele se tem să încredinţeze taţilor educaţia copiilor, soţiilor le este frică de o eventuală „izbucnire a violenţei” din partea soţului, chiar dacă această frică nu este justificată în nici un fel.

La şcoală, se pune tot mai mult accent pe „drepturile copiilor”, educând un soi de „Pavlik Morozov”, care este gata întotdeauna să „sensibilizeze” „organele competente” cu privire la „încălcarea normelor democratice”. Pe de altă parte, femeile sunt „îndemnate” tot mai mult să renunţe la viaţa de familie, să se impună în societate ca o forţă „masculină”, renunţând la idealul natural al oricărei femei: mamă şi soţie.

Este adevărat că în societatea noastră fenomenul violenţei nu lipseşte, însă acesta nu are nicidecum un caracter de masă şi nu reprezintă un motiv pentru declanşarea unor campanii informaţionale agresive. Societatea noastră are problemele mult mai importante de rezolvat.

Reclame
Standard

Un gând despre „„Violenţa în familie” – mit şi manipulare

  1. Pingback: ACTUALITATE.MD » “Violenţa în familie” – mit şi manipulare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s