Sociologie, traditie

Pe scurt despre diferenţe şi asemănări dintre tradiţionalism şi postmodernism


Am observat că în foarte multe cazuri există o confuzie între postmodernism şi tradiţionalism în abordările unor probleme. Mai ales când este vorba de negarea modernismului.

Pentru a face distincţie dintre cele două viziuni radical opuse, am putea utiliza modelul propus de sociologul rus Alexandr Dughin în lucrarea „Filosofia tradiţionalismului”.

Câteva decenii în urma, utilizatorul unui calculator era nevoit să cunoască bazele programării. Însă odată cu apariţie „interfeţei grafice” la sistemele de operare, această necesitate a dispărut. Absoluta majoritate a utilizatorilor nu sunt programişti, şi nici nu au nevoie de cunoştinţe vaste pentru a efectua lucrurări elementare la un computer.

Acum să ne imaginăm că un calculator ajunge în faţa unei persoane care nu are nici cele mai elementare cunoştinţe legate de funcţionarea unui calculator. Percepţia acestuia despre evoluţia sistemului de operare se reduce doar la schimbarea interfeţei grafice, nimic mai mult. Mediul de lucru, pentru un astfel de utilizator, este compus doar din imagini, linii şi culori – o lume iluzorie. De aici provine şi relativismul absolut al postmoderniştilor.

Acum să privim modul în care tratează un programist profesionist un sistem de operare. Pentru el interfaţa grafică nu este decât un împiediment în lucru. Programistul profesionist cunoaşte că sistemul de operare are la bază un limbaj de programare, care defineşte modul în care trebuie să fie executate diferite operaţiuni. El priveşte din interior funcţionarea sistemului, iar când lucrează, vede variabilele, constantele etc. În acelaşi fel, tradiţionalistul operează cu ceea ce el numeşte „limbajul tradiţiei”.

Ambii utilizatori pot prefera în acelaşi timp, acelaşi sistem de operare, însă din considerente absolut diferite. Atât primul tip de utilizator, cât şi al doilea, cad de acord că interfaţa este o realitate iluzorie, imaginată. Însă primul consideră nimic în afară de iluzii nu există nimic, cel de al doilea insistă pe importanţa limbajului de programare.

Atât tradiţionaliştii, cât şi postmoderniştii sunt anticapitalişti, antiglobalişti, anticomunişti, criticii societăţii consumiste şi ai realităţii virtuale pe care o crează societatea postmodernă (vezi filmul „Matrix”) Aceste puncte aparent îi unesc, însă valorile care îi motivează şi prin prisma cărora ei abordează toate aceste problemele, sunt radical opuse.

Reclame
Standard

8 gânduri despre „Pe scurt despre diferenţe şi asemănări dintre tradiţionalism şi postmodernism

 1. Pingback: Pe scrut despre diferenţe şi asemănări dintre tradiţionalism şi postmodernism - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. mmmmm… una la mana… ai ales una din cele mai proaste referinte, in opinia mea.. Dughin nu este savant, ci ideolog, si apoi, stiintele sociale in Rusia schiopateaza, de aia si calitatea lucrarii lui Dughin… In dependenta de domeniu, ar putea fi alte referinte: din sociologie, stiinte politice, filosofie, etc.: Der Derian, Inglehart, Ashley, Kratochwill, Holsti… Si, de fapt, traditionalismul poate imbratisa aspecte ale capitalismului sau ale comunismului, in dependenta de care factori i-au determinat natura.

  Apreciază

 3. Căpitanu' Burcea zice:

  Şi decadenţa din Occident nu e la fel şi în Rusia – sau mai răspândită acolo? Ai fost recent pe acolo? Nu vezi că Rusia e cap de afiş la nr. de seropozitivi, la prostituate, la scăderea populaţiei, la amestecarea populaţiei, la nr. de imigranţi (vreo 15 milioane din CSI – tadjici, uzbeci, azeri, etc.), la pederastrie (citeşte despre renumita armată rusă), la consumerism (dacă te gândeşti la Moscova cel puţin), la alcoolism (aici chiar că nu-i bate nimeni, 60l de alcool pur pe cap de locuitor – şi asta după statisticile cusute cu aţă albă din surse de la Kremlin, şi gânndeşte-te că vorbim de toată populaţia Rusiei – inclusiv cei 30 de milioane de musulmani…

  Deci cetăţene, pe cine încerci tu să păcăleşti că Rusia nu e decadentă? (când de fapt, ei merg cel mai bine spre autodistrugere, slavă Domnului!)Dugin e un ins care-şi ia un salariu bun de la Universitatea Lomonosov, şi normal, pentru asta e dispus să zică multe tâmpenii. Le-aş spune şi mai altfel, dar e de ajuns atât.
  Faptul că tu susţii şi aşa numita Mitropolie a Moldovei (nu cea de la Iaşi) – ci cea Cheka-FSB, creată în 1943 care a furat numele de la Mitropolia Moldovei din stânga Prutului, cu un cap – colonel de securitate, aceeaşi mitropolie care de 9 mai îşi aduce preoţii pe stradă… de fapt îl susţii pe acelaşi Dugin care vrea separarea Transnistriei dar şi a Găgăuziei…

  Apreciază

  • Căpitanu' Burcea zice:

   Pentru început, se scrie vreo. Halal intelectuali tradiţionalişti mai avem, tovarăşe!
   În al doilea rând, pentru că l-ai menţionat pe Dugin.
   În al treilea rând, wikipedia e pe acelaşi nivel academic cu un abecedar. Caută alte surse.
   În rândul etnicilor ruşi din Rusia, consumul de alcool e undeva la 57 l de alcool pur per capita.

   Apreciază

 4. 1. „vreo” este forma introdusa anul trecut de academia de stiinte de la Bucuresti, dar nu este obligatorie. Chiar in Romania, o mare parte a intelectualilor continua sa foloseasca veche forma „vre-o”.
  2. Ceea ce ai scris nu are nici o legatura logica cu ceea ce am pomenit eu. Asa ca ai dat-o bara. Nu o sa gasesti la Dughin referinte la „decadenta vestului”.
  3. Zau, s-au facut studii a consumului de acool pe criterii etnice? :)) Conform datelor statistice din 2009, cei mai mari consumatori de alcool in Europa sunt Irlanda si Marea Britanie.

  Cred ca ai observat ca prima sursa nu este „wikipedia”, ci Organizatia Mondiala a Sanatatii, wikipedia este doar sursa secunda.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s