basarabia

Proiectul Basarabia: Ideea


Puterea, capabilă să scoată ţara din criză, poate apărea doar în rezultatul unificării într-un întreg a părţilor divizate. Pentru aceasta este nevoie de a pune în mişcare energiile sociale, lucru care necesită o viziune integrală asupra lumii, care ar explica esenţa proceselor şi nişte purtători ai ideii, uniţi într-o echipă. Fără idee patrioţii sunt asemenea unui medic, care descrie amănunţit durerile bolnavului, dar nu face diagnoza şi nu propune metode de tratament ai bolii. Nu putem lupta pentru tot ce este bine şi împotrivă a tot ce este rău, fără să precizăm ce este binele şi ce este răul. Izraelienii şi palestinienii luptă pentru bine. Problema este că ambii au viziuni diferite asupra ceea ce este binele. Nu poţi construi „la general” o Românie sau Republică Moldova bună, fără să precizezi ce model politic ar putea presupune acest lucru, aşa cum nu poţi crea un motor „bun”, fără a preciza principiul funcţionării lui. Dacă aveţi în mâinile dumneavoastră o bucată de lut, nu veţi putea face nimic, dacă nu veţi decide, mai întâi de toate, ce doriţi să faceţi din această bucată, cărămidă sau urcior.

Tentativele de a opera cu energia socială fără un scop concret se transformă în populism. O armată arată comic dacă este compusă doar din obuze, dar îi lipsesc trupe militare. Mult mai comic arată un stat care are doar o economie, dar nu are ideologie. Astăzi energiile patriotice fie sunt aruncate în van, fie au o direcţie negativă, deoarece sunt lipsite de o idee clară, care, cel puţin teoretic, s-ar poziţiona ca o valoare pentru care merită să mori. Demagogie democratică, naţionalism casnic şi microbist, avântul unionist, toate acestea reprezintă orice, numai nu o idee. Chemările la combaterea scăderii indicelui economic şi ratei natalităţii, combaterea creşterii mortalităţii şi a criminalităţii, la fel, nu reprezintă o idee. Acestea nu sunt decât nişte constatări a existenţei unor tumori, însă pentru înlăturarea tumorii, trebuie să găsim, mai întâi de toate, rădăcinile ei.

Astăzi se vorbeşte foarte mult despre idee, dar nimeni nu spune ce reprezintă ideea. Ca rezultat, bunele intenţii de genul „să fie bine tuturor, şi să nu fie rău nimănui”, sunt confundate cu o idee.

Ce este ideea? Este principiul primordial, care determină natura obiectului şi caracterul activităţii acestuia. Spre exemplu, ideea motorului constă în principiul trecerii energiei dintr-o stare în alta. Ideea motorului cu aburi este una, a motorului cu motorină alta, a motorului electric a treia etc. În rest, designul, culoare, masa şi alţi parametri, sunt lucruri secundare. Dorinţa „ca să lucreze bine”, nu reprezintă o idee a motorului. Până nu vom preciza care este ideea obiectului, fabricare lui este nerealistă.

Statul  este un mecanism gigantic. Ideea motorului constă în sursa de energie. Ideea statului constă în sursa puterii politice. Ideea modelelor politice provine din diferite principii de formare a puterii politice. În acest context, putem vorbi de existenţa a trei surse ai puterii politice: Poporul, Forţa şi Religia. În limita acestor direcţii se dezvoltă orice teorie politică.

Puterea fie este aleasă de popor, fie este preluată cu forţa, fie este dată de Dumnezeu. Unul din aceste trei variante devine o busolă, care indică direcţia generală spre care trebuie să ne mişcăm. În cazul în care nu există direcţie, statul este asemenea unei corăbii, care pluteşte într-o direcţie necunoscută. Cum spunea Seneka, unei astfel de corăbii, nici un vânt nu-i va sufla în pânză. O „corabie” fără idee va fi manipulată de Piaţă.

adaptare după „Проект Россия”

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s