Politica

Din nou despre ideea naţională a Republicii Moldova


Am citit articolul domnului Victor Borşevici, publicat pe ava.md, care, din păcate, reprezintă una din puţinele reflecţii asupra ceea ce este şi ce trebuie să fie Republica Moldova. Proiectul propus nu este unul nou, dar este bine că argumentele în favoarea sa au fost sistematizate într-un singur material-manifest.

Ce propune domnul Borşevici:

– Constituirea unei naţiuni moderne civice moldoveneşti

– Apărarea integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova

– Construcţia statului în baza conceptului „multiculturalismului”

– Consolidarea securităţii economice, juridice, energetice şi informaţionale

– Păstrarea statutului de neutralitate

– Europenizarea ţării

– Educarea patriotismului în rândul tineretului

Autorul are dreptate, nici un stat nu a reuşit să se edifice fără o idee naţională, însă modul în care este propunerea construcţiei unei „naţiuni” moldoveneşti este un proiect prea utopic.

– Procesul construcţiei naţiunilor moderne este caracteristic epocii moderne, secolului XIX-XX, astăzi suntem într-o epocă în care are loc disoluţia statelor naţionale şi readucerea în atenţie a etnicismului ca element constitutiv al noilor structuri poststatale. Ce ne propune domnul Borşevski? Să ne reîntoarcem la perioada construcţiei „naţiunilor moderne” în perioada în care restul lumii deja a depăşit această fază?  În cazul în care dorim să oferim o identitate Republicii Moldova, trebuie să pornim de la realităţi prezente şi să recunoaşte existenţa unor aşa entităţi suprastatale, cum ar fi etnosurile.– Existenţa unor state „multietnice” este o ficţiune. Nici chiar SUA nu este un stat multietnic ca fundament. Orice idee naţională are la bază un etos şi un etnos (în cazul SUA este vorba de protestanţii anglo-saxonii). Fără o „etnie titulară”, nu se poate constitui nici o idee de stat, iar în cazul care un etnos dispare, sau devine incapabil să păstreze ideologia constitutivă a statului, dispare şi statul.

Populaţia Republicii Moldova poate fi împărţită în două părţi: una care dispune de o identitate etnică, dar mai puţin naţională (în jur de 81 la sută din populaţie): românii şi găgăuzii şi o altă parte, care este lipsită de orice identitate etnică  (în jur de 19 la sută, o masă rusolingvă, care locuieşte preponderent în zona urbană, dar se află într-un proces natural de românizare).

Domnul Borşevski vorbeşte despre exemplul statelor europene, despre modelul „naţiunilor civice”, fără a oferi un exemplu concret. Însă noi vedem conflictele etnice din Belgia (stat care se află în pragul dezintegrării), vedem lupta etnicilor irlandezi din Marea Britanie pentru unirea cu Irlanda, vedem Franţa unde preşedintele Sarcozy într-un discurs a precizat foarte clar că „francezi” sunt doar cetăţenii de etnie „franceză”, iar ţiganii sunt ţigani. Care este modelul „naţiunii civice” despre care vorbeşte Borşevski?

Republica Moldova nu poate fi decât un stat construit pe fundamentul ideii româneşti. Da, anume pe fundamentul unei idei româneşti, purificate de ideologia unionismului politic. Aşa-numiţii „unionişti” nu sunt decât cei care discreditează ideea formării unui al doilea stat românesc sănătos.

Bine, unii ar putea spune că ideea românismului nu face decât să trezească conflicte în interiorul societăţii moldoveneşti. Nimic mai fals.

Conflictele identitare nu sunt decât creaţia artificială a politicienilor populişti, care preferă să utilizeze tehnologiile de manipulare a publicului în scopuri electorale. În viaţa de zi cu zi, observăm cum reprezentanţii masei rusolingve preferă să-şi trimită copiii la licee româneşti, vedem cum persoanele din această categorie tot mai mult se identifică cu cultura etnică a băştinaşilor, chiar dacă o numesc cultură „moldovenească”.

Nu putem promova un model „al naţiunii civice”, care reprezintă un vid cultural, care nu poate constitui o viziune asupra trecutului şi viitorului politic al unei entităţi politice. Mai ales că un astfel de proiect a eşuat în orice colţ al lumii.  Elementul etnic trebuie luat drept un material de construcţie politică, care împreună cu elementul civilizaţional ortodox poate să devină un fundament pentru ideea naţională a Republicii Moldova.

Anunțuri
Standard

3 gânduri despre „Din nou despre ideea naţională a Republicii Moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s