Politica

Independenţa Republicii Moldova – mai mult ficţiune decât realitate


Ce este independenţa Republicii Moldova astăzi? Mai mult o ficţiune decât o realitate. Însă nu pentru că am fi slabi din punct de vedere economic sau pentru că nu am avea „instituţii democratice” funcţionale, problema independenţei noastre este cu totul de o altă natură.

Trebuie să recunoaştem că în realitatea nu am luptat niciodată pentru ieşirea Basarabiei din componenţa URSS. Dispariţia imperiului sovietic a venit pe neaşteptate. Am fost forţaţi, practic, să ne declarăm independenţa, spre a nu intra în stare de anarhie politică.

Politicienii de la începutul anilor 90 erau îngroziţi: au primit brusc în mâinile sale pârghiile prin care trebuiau să decidă soarta a patru milioane de oameni, au primit în mâinile sale un stat cu care nu ştiau ce să facă. Situaţia devenea mai complicată întrucât, Republica Moldova era condusă de cei care toată viaţa sa nu au ştiu decât să joace rolul de executanţi docili ai ordinelor venite de la Moscova.

Deveniţi „democraţi”, „anticomunişti” şi lideri ai Mişcării de Eliberare Naţională peste noapte, ei nu erau capabili să demareze procesul de construcţie statală, dar nu putea nici să renunţe la poziţia sa politică şi la independenţa statului pe care îl conduceau. Foştii conducători ai RSSM erau sortiţi să menţină artificial acest stat, fără a fi capabili să propună o raţionalitate a existenţei Republicii Moldova.

Cine făcea parte atunci “elita politică” a noului stat? Preşedinţi de kolhozuri, directori de uzine, activişti ai Partidului Comunist, scriitori de serviciu ai PCUS. Era absurd să te aştepţi la prea multe lucruri din partea unor astfel de “cadre”. Astăzi, feciorii, nepoţii lor alcătuiesc masa aşa-numitor liberali, politicienilor “noii generaţii”, însă aceste nu sunt decât nişte surcele care nu au reuşit să sără prea departe de copacul comunist.

Această lipsă a raţionalităţii existenţei statului s-a manifestat prin ceea ce numim „criza identitară” a Republicii Moldova, o criză care frământă nu doar ţara noastră, dar şi restul spaţiului ex-sovietic, inclusiv şi Federaţia Rusă. Nu este vorba de dilema „moldovean” vs „român”, ci de lucruri mult mai fundamentale: „Ce este Republica Moldova?”, „Pentru ce există ea?”, „Care este misiunea ei şi ce rol trebuie să joace pe tabla de şah a lumii?”.

Răspunsul la aceste întrebări trebuie constituie ideologia oficială a Chişinăului, care ar permite oferirea unei raţionalităţi funcţionării instituţiilor de stat. Într-un cuvânt, Basarabia are nevoie de un proiect care ar răspunde la toate întrebările vitale legate de sensul existenţei statului nostru.

Până atunci, Republica Moldova rămâne a fi un stat care încearcă să-şi prelungească artificial existenţa şi această ocupaţia îi ia tot timpul. Din aceste considerente, este greu să numeşti „independent” un stat care se mai întreabă dacă existenţa sa este o ficţiune sau realitate.

Reclame
Standard

4 gânduri despre „Independenţa Republicii Moldova – mai mult ficţiune decât realitate

 1. Pingback: Independenţa Republicii Moldova – ficţiune sau realitate? | De la bloggeri adunate

 2. Pingback: Independenţa Republicii Moldova – ficţiune sau realitate? - Ziarul toateBlogurile.ro

 3. poponet Brega nu avea sprijin de la ONG-urile GAY si Lesbi din Norvegia ,daca nu era ,,persecutat politic,, de regimul ,,moldovean,, a lui Voronin,si nu era ,,abuzat,, in sediul MAI.

  Poate acolo a devenit gay domnu Brega,dar stim ca in realitate e hetero: are si o gagica pe nume Irina Chirica,sustinatoarea si portavocea avorturilor in Republica Moldova.Deci Republica Moldova exista,se afla ,se gaseste pe harta,la capitolele droguri,trafic de persoane,poponari ieftini si buni pentru americani,trafic de organe,trafic de fete adolescente abuzate in Turcia,Israel,trafic de tigari,trafic ilegal de arme(nucleare sau nu),etc.

  Am uitat sa spun ca Moldova e singuru stat din Europa care traieste din taxele vamale doar.Ce frumos ca tovarasu Smirnov are conturi in Elvetia,ca in Mooldova e prea mare inflatia.Vai si am uitat sa spun ca subalternul lui Smirnov, Dimitri Soin cu puta mica,a recunoscut ca in Transnistria sunt numai babe: fetele tinere le-a dus el si violat in UE: Din Anglia,in EAU si India.

  Frumoasa tara lui Papura Voda,si a lui Voda cel cumplit(ma rog,Papura,Papusoi sau Ghimpu,sunt sinonime)

  Apreciază

 4. Loghinder Ali zice:

  Sînt de acord cu autorul articolului în privimţa faptului сă fără spirit trupul se descompune, e totuna şi pentru un stat, o naţiune sau oricare alt subiect. A găsi sensul şi motivarea metafizică a vieţii sînt punctele de neapărat.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s