Politica

Vandalizarea sinagogii: antisemitism sau manipulare?


Comunitatea evreiască din Republica Moldova se află din nou în centrul unui scandal. În noapte de 11 spre 12 septembrie, un grup de persoane necunoscute au vandalizat clădirea unei sinagogi din capitală, desenând o întreagă colecţie de simboluri: SS, svastici, crucea celtică. Pentru „a nu lăsa îndoieli”, în ceea ce priveşte identitatea făptaşilor, făptuitorii „au lăsat” şi o semnătură pentru presă şi forţele de ordine: „Basarabia – pământ românesc”. Interesant, de ce, totuşi, criminalii nu şi-au lăsat şi numărul de telefon sau adresa de domiciliu pentru a fi mai uşor de găsit?

Ziua de naştere a lui Corneliu Zelea Codreanu

Se pare că momentul „atacului” asupra sinagogii nu a fost ales întâmplător. La 13 septembrie,  acum 111 ani, s-a născut Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mişcării Legionare între anii 1927 şi 1938. În acest fel, primele persoane, suspectate de vandalizarea edificiului comunităţii evreieşti, devin tinerii simpatizanţi ai curentului legionar. Cu toate acestea, prezenţa ilogică a simbolurilor germane, precum şi a inscripţiei „Basarabia – pământ românesc”,  pe edificiul sinagogii, trezeşte îndoieli asupra faptului că vandalii ar putea fi din rândurile grupărilor naţionaliste pro-româneşti.

Provocările „antisemite” – opera afaceriştilor evrei?

În decembrie a anului trecut, referindu-se la conflictul legat de instalarea minorei în centrul Chişinăului, cunoscutul rabin din Republica Moldova, Isroel Lifşiţ a declarat pentru publicaţia electronică „Etrog”, că în Basarabia nu există fenomenul antisemitismului. Suntem absolut de acord cu domnia sa.

„Menorah nu a fost instalată de comunitatea evreiască, ci de un grup de evrei nerelegioşi, căsătoriţi cu neevreice”, care prin astfel de campanii de PR, încearcă să preia controlul asupra comunităţii evreieşti”, afirma rabinul Lifşiţ.

„Profanarea” sinagogii locale ar putea fi privită în contextul luptei pentru putere în interiorul comunităţii evreieşti, între un grup de evrei nereligioşi şi evrei „fundamentalişti”.

Provocare cu substrat politic?

Nu putem exclude şi motivaţia politică a unor astfel de gesturi. Republica Moldova se află în ajunul unei campanii electorale parlamentare, iar cultivarea mitului „pericolului fascist”, ar putea constitui un mijloc „eficient” de acumulare a capitalului politic pentru formaţiunile de stânga. Mai ales că metoda propagandei românofobe şi-a arătat eficienţa în perioada campaniei pentru referendum, când PCRM a exploatat din plin subiectul „unionismului”.

Se vor găsi făptaşii?

În cazul în care vandalizarea sinagogii este o simplă înscenare, făptaşii vor rămâne necunoscuţi pentru publicul larg, aşa cum au rămas necunoscuţi şi adevăraţii organizatori ai vandalizării parlamentului şi preşedinţiei.

Cazul „atacului” asupra sinagogii poate fi utilizat chiar de organele de represiune, care prin aceasta ar motiva acţiunile ilegale împotriva mişcărilor de dreapta, indiferent dacă acestea au un mesaj xenofob sau nu.

Materialul de pe Europa Liberă

Agenţia de ştiri OMEGA

Reclame
Standard

6 gânduri despre „Vandalizarea sinagogii: antisemitism sau manipulare?

  • OBS zice:

   Adica ce vrei sa spui domnu’ <>. Asta vrea sa fie o amenintare la adresa lui Octavian???
   Daca omul observa ceva ce nu prea se potriveste are tot dreptul din lume sa semnaleze ! Sau ai ramas cu nostalgia KGB-ului? Trezeste-te, vremea vostra a trecut!!!

   Ca evreii au facut o afacere din Holocaust, este stiut de toata lumea. Sa terminam odata cu chestii de genul ca daca intrebi ceva sensibil devi antisemit.
   Si eu sunt de parere ca ar trebui sa vedem miezul lucrurilor, nu tot ce serveste in mass-media. Si mai trebuie discutat si Holocaustul care a fost in Romania. Sa vedem cum de s-a infiintat un teatru evreiesc in Bucuresti in acele timpuri. Cine au fost instigatorii macelariri evreilor in Bucuresti si Iasi. Cum de a murit un ministru al Romaniei in parlament in 1929 in urma unei bombe amplasate de evrei? De ce nu discutam si de astea?

   Orice papagal care a citit ceva documente declasificate de la CIA sau DNB stie ca niciodata nu este real ceea ce se serveste opiniei publice. Adica faptul ca a aparut emblema dreptei romanesti, inseamna ca ei nu au nicio legatura, emblema a fost pusa pentru TV-uri si ca sa ramana prostimea cu imaginea asta in cap.

   Incearca sa faci o paralela intre modul in care se comportau nazistii cu evreii si modul in care se comporta evreii cu palestinieni. O sa observi ca nu este nicio diferenta!!!

   Apreciază

 1. alex zice:

  Da, evreii acestia sint mari panichiori….
  daca o sa impingi intimplator pe strada un evreu fara ca sa stii ca este evreu, atunci cu siguranta vei fi invinuit ca esti antisemit…
  rusine sa le fie evreilor cin au plasat steaua lui david pe steagul nostru…

  Dar materialul lui Octavian e chiar misto

  Apreciază

 2. Acum 7 ani,Comunitatea evreeasca din Falticeni si-a mazgalit o zvastica pe peretii sinagogii(satanei) din Oras,ajutand PRM-ul sa creasca in sondaje si pe Corneliu Vadim Tudor.

  PRM ul nu mai iesise de mult in public si suferea de inactivitate,si a fost ajutat de evrei,pentru ca a fost unealta lor Vadim,inca de pe vremea lui Ceausescu,cand scria poezii antisemite pentru a compromite regimul Ceausescu si a da dreptate evreilor cum ca romanii sunt antisemiti.

  Drept dovada,s-a adeverit: in anul 2004 Vadim Tudor a avut consilier un evreu pe Arad E. si pe Nathan Meir,condamnat in Israel la inchisoare.

  De aici chestiunea spusa: ,,daca te legi de jidani,de jidani vei avea parte,, completez prin ,,daca te legi de evrei pentru ca ulterior sa lucrezi pentru ei,e mai grav decat daca ai trage un glont in cap lui Corneliu Zelea Codreanu!,,

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s