Politica

Cu coada ochiului prin platformele partidelor


Din păcate, o mare parte din platformele ale partidelor politice din Republica Moldova nu conţin principii, concepte sau idei noi de reformare a Republicii Moldova. O mare parte din documente de acest fel, conţin mai mult slogane şi promisiuni şi într-o doză foarte mică de idei care ar da dovadă că purtătorii mesajului politic dispun de o viziune integrală asupra problemelor socio-economice.

O platformă este un set de promisiuni sau un set de soluţii? Eu tind să cred că soluţiile, fie ele bune sau rele, trebuie să prevaleze. Din păcate politica partidelor se reduce la lozincărie.

Să luăm exemplul platformei Partidului Comuniştilor. Aici cuvinte cheie sunt: „vom majora”, „vom restabili”, dar nici un cuvânt despre modul în care vor avea loc aceste „majorări”, „restabiliri”. Involuntar, se creează o paralelă cu adoptarea planurilor cincinale în perioada Uniunii Sovietice: vorbe şi sarcini mari, lipsite de fundament raţional şi strategic. Este foarte straniu acest lucru, pentru că ştiam că PCRM dispune de cadre profesioniste (acelaşi Igor Dodon, Zinaida Greceanaia), care îşi cunosc bine meseria şi care dispun de capacităţi intelectuale destule pentru a fi capabili să pună pe hârtie o strategie clară de dezvoltare, diferită de cele existente (de fapt, inexistente) până în prezent.

Probabil, aceste figuri au preferat să aleagă mai mult comoda postură de executanţi şi mai puţin cea de „ideologi” ai politicii partidului.

După ce şi-a consumat mesajul anticomunist, PLDM a preluat strategia Partidului Comuniştilor din 2009, utilizând ca argument „faptele” din perioada participării sale la guvernare. Idei, proiecte nu regăsim. Dar până la finele campaniei mai este timp.

De PL nici nu merită să vorbim.

Partidul Umanist ar putea juca un rol foarte important pe arena politică. Nu atât prin activitatea sa, cât prin stimularea „creativităţii intelectuale” în cadrul altor formaţiuni politice. Trebuie să recunoaşte că Valeriu Pasat şi echipa sa, a cam deranjat puţin clasa politică nu doar ca persoană, ci şi cu un mod neobişnuit de a intra în politică şi a sparge unele tipare. Este drept că mesajul său ţine mai mult de politica externă (euroscepticism şi aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belorus) şi sfera educaţională  şi spirituală, însă abordarea acestor subiect ar putea avea o influenţă importantă asupra celorlalte partide de pe eşichierul politic. Nu este mult, e drept, dar totuşi discuţiile în jurul unor astfel de probleme (pe lângă cele istorice şi identitare) vor scoate reprezentanţii partidelor politice din criza de idei şi criza mesaje din ultimii ani. Indiferent de evoluţia sa politică, PUM va influenţa în sens pozitiv platformele celorlalte partide.

Atrage atenţia noul concept economic propus de PPCD, care pune mai mult accent pe protejarea capitalului autohton şi protejarea intereselor economice naţionale. Conceptele economice au un caracter vădit anti-liberal, ceea ce este o premieră pentru Republica Moldova, unde până şi Partidul Comuniştilor şi-a adoptat un mesaj neoliberal.

În rest, nu avem decât un plictis fără inspiraţie.

Reclame
Standard

4 gânduri despre „Cu coada ochiului prin platformele partidelor

  1. Pingback: Cu coada ochiului prin platformele partidelor | De la bloggeri adunate

  2. Pingback: Cu coada ochiului prin platformele partidelor - Ziarul toateBlogurile.ro

  3. Ion Tcaci zice:

    PPCD-istii sunt anti-liberali pana ajung la putere si dupa asta devin si ei liberali, platformele sunt doar niste momeli cu ajutorul carora este atrasa jertfa , cea mai mare petrecere a romanului o sa fie la parastasul politicianismului si electoralismului!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s