Politica

„Politicienii-piţipoance” trebuie să facă loc „pragmaticilor”


Vă spun din start că nu sunt un simpatizant al Partidul Umanist, mai ales că are şi denumire care îmi irită auzul. Cu toate astea, precum am mai scris anterior, trebuie să recunoaştem că într-un plictis şi omogenitate ideologică generală, chiar dacă s-a lansat fără mari tam-tamuri, formaţiunea lui Valeriu Pasat a reuşit să aducă elemente noi în discursul public (valorile ortodoxe, euroscepticismul). Putem să nu fim de acord, putem să criticăm la nesfârşit ideile promovate de echipa „umanistă”, totuşi, mai devreme sau mai târziu, vom fi nevoiţi să ne raportăm la poziţiile sale atunci când vom pune în discuţie probleme ce ţin de afacerile interne şi externe.

Situaţia politică, raporturile de forţe din interiorul Republicii Moldova au fost întotdeauna vulnerabile la schimbările pe plan geopolitic. Subiecţii politici care au reuşit să conştientizeze această realitate şi să prognozeze evoluţiile pe termen scurt şi lung, au ajuns pe val, devenind un centru de inspiraţii pentru restul spectrului politic. Iată de ce politicienii, în cazul în care doresc sincer o schimbare pozitivă şi durabilă, ar trebui să atragă mai multă atenţie „ideologilor”, în calitatea lor de „magicieni politici” şi mai puţină atenţie „specialiştilor în tehnologii politice”, în cea mai mare parte nişte şarlatani, care propun soluţii de moment, destructive pe termen lung.

„Politicienii-piţipoance” trebuie să elibereze locul „pragmaticilor”

Suntem ţară mică care duce lipsă de resurse umane bine pregătite, suntem mereu în criză de idei, precum şi de oameni care ar fi capabili să discute şi să realizeze aceste idei. Iată de ce orice platformă nouă este „plagiată” de fiecare dată de toate partidele moldoveneşti, fie ele de stânga, fie ele de dreapta. Politicienii incapabili să genereze proprii idei sunt ca nişte piţipopance care încearcă să imite vedetele TV, prin machiaj, haine scumpe, comportament, developându-şi astfel inconsistenţa intelectuală şi morală.

În ultimii 3 ani, în lupta politică s-au manifestat „politicienii-piţipoance”, partidele „purtătoare de mesaj”, care se lansau cu fanfare, artificii, pancarte şi lozinci. Partidele politice produse de „şarlatani politici”, care nu au propus decât soluţii de scurtă durată („jos corupţia!”, „jos comuniştii!”, „Jos mafia!”) se află astăzi la guvernare, demonstrând acum incapacitatea de a ţine în mâini volanul pentru care au luptat cu multe „sacrificii” financiare.

Urmează un nou val. De această dată unul al partidelor „purtătoare de idei”. Este adevărat că apariţia lor va fi mai puţin spectaculoasă (fără fanfare, fără artificii, fără glamour), în schimb, va aduce politicieni maturi, pragmatici şi realişti, care vor avea sarcina să stabilizeze situaţia politică, socială şi economică internă, ajunsă la limită. Dincolo de această limită nu este decât anarhie.

Noul val trebuie să fie acel care va înlocui „polittehnologii” cu „ideologii”, punând capăt nesfârşitului val al „revoluţiilor colorate”. Partidul lui Valeriu Pasat este una din primele rândunici. Aşteptăm, în viitorul apropiat, ivirea mai multor stoluri.

Un pic realism

Cu toate astea, trebuie să rămânem treji, cu picioarele pe pământ şi să nu suprapreciem rolul partidelor în schimbările sociale. Partidele reprezintă nişte elemente variabile, în timp ce cu adevărat importante sunt elementele constante. Să nu uităm că partidele nu sunt decât nişte instrumente prin care pot fi realizate anumite idei, promovate anumite interese la cele mai înalte niveluri. În plus, activitatea partidului politic, în calitate de subiect electoral, este una virtuală, în timp ce cea a ideologului, una reală.

Iată de ce rolul director în lupta politică trebuie să revină ideologilor, străini de interese inguste de partid, ideile cărora ar servi în calitate de punct de reper pentru acţiunile actorilor politici. Ideologii au calitatea de a privi mult mai înainte şi a vedea mult mai larg lucrurile, ceea ce le lipseşte politicienilor. Republica Moldova are nevoie de ideologi, apoi de politicieni.


Reclame
Standard

3 gânduri despre „„Politicienii-piţipoance” trebuie să facă loc „pragmaticilor”

  1. Pingback: „Politicienii-piţipoance” trebuie să facă loc „pragmaticilor” - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Valentin zice:

    Eu sunt asa de sceptic referitor la acest gasterbaiter ispasit, nu vad nimic prin ce mi-ar face viata mai bun. Acum cred ca a astept mai multe de la Stati care vad ca are si motivatie intensa pe linga resursele existente.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s