Degradare, Sociologie

În Republica Moldova mai domină încă matriarhatul comunist


Articolul 48 din Constituţie stabileşte expres că familia „se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Cu alte cuvinte, statul recunoaşte doar instituţia familiei tradiţionale, ceea ce este lăudabil. Cu toate acestea, în textul legii supreme nu găsim nici un cuvânt referitor la susţinerea tatălui, fără care familia tradiţională nu poate exista, în principiu. Constituţia continuă tradiţia socialistă prin care „susţinerea” familiei este concepută exclusiv prin prisma susţinerii din partea statului a mamei şi copilului.

De regulă, procesele care sunt stimulate prin susţinerea oficială a statului devin mai pregnante: dacă concentrăm resursele pe finanţarea bătrânilor – are loc îmbătrânirea populaţiei, dacă statul se angajează să protejeze mai mult familiile destrămate, creşte numărul acestor tipuri de familii. Începând cu perioada sovietică, statul a renunţat să conceapă familia ca o unitate integră şi organică. Statul devine un „avocat” al femeii şi al copilui, în timp ce bărbatul este plasat  în postura  „duşmanului” şi „agresorului”. Prin aceste măsuri  statul sovietic nu a făcut decât să stimuleze destrămarea familiei tradiţionale.

În pofida dispariţiei ideologiei comuniste, aceeaşi politică este promovată în continuare astăzi şi de ONG-urile finanţate de organizaţii internaţionale, prin aşa-numitele campanii de prevenire a „violenţei familiale”. În pofida faptului că nu există niciun fel de studii ştiinţifice serioase care ar atesta amploarea „violenţei domestice”, populaţiei i se infiltrează stereotipul „femeii-victimă” şi „bărbatului-agresor”. Astfel, lupta femeii împotriva bărbatului, a copilului împotriva părinţilor (asemenea luptei proletariatului împotriva burgheziei) este prezentată drept o datorie civică a „victimilor”.

Rezultatul unei astfel de abordări îl vedem în statisticile legate de numărul de divorţuri în Republica Moldova, care a devenit în ultimii ani unul din cele mai mari din lume. În anul 2010, spre exemplu, rata divorţialităţii în Republica Moldova era de 3,3 (nr. divorţuri la 1000 locuitori).

Absurdă şi îndreptată direct în dărâmarea familiei este şi legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie prin care bărbatului i se interzice, practic, să ia decizii în problemele legate de reproducere: orice interdicţie de utilizare a contraceptivelor este calificată drept „violenţă sexuală”.

Pentru a înţelege în profunzime fenomenul excluderii tatălui din familie, vă recomand să lecturaţi o pagină web interesantă care conţine un set de articole legate de caracterul matriarhal al societăţii sovietice.

Care sunt, totuşi, soluţiile corecte cu care trebuie să vină statul pentru a susţine celula de bază a societăţii?

Republica Moldova trebuie să revină la o abordare sănătoasă, tratând familia ca o unitate organică indivizibilă, iar statul trebuie să retragă orice privilegiere, susţinere şi asistenţă a părinţilor divorţaţi.

Pe lângă aceasta, odată ce separarea familiei nu este doar un act social şi juridic, dar şi unul religios, în procesul de divorţ trebuie implicată direct şi autoritatea bisericească.

Mai jos a se vedea propaganda sovietică femenistă pentru elevi (anul 1936) „Cum trebuie fetiţele să se folosească de băieţi”

Standard

2 gânduri despre „În Republica Moldova mai domină încă matriarhatul comunist

 1. Raisa zice:

  De fapt femeile sovietice erau exact ca in situatia : „Индейки Америки, например, при матриархате не только пользовались преимуществами своего положения, но и имели соответственно повышенные обязанности – обработка земли мотыгой была их занятием (мужчины землю не пахали), родив, индейская женщина на следующий день отправлялась на работу.”- am extras din articolele recomandate de tine .
  A fi mama si sotie e deja o munca enorma. Sa impui o femeie pe langa asta sa mai mearga la un seviciu zilnic in rand cu barbatii, inseamna sa exloatezi femeia la maximum . Dar asta era realitatea sovietica. Femeile nu aveau dreptul sa stea acasa , decat primul an dupa nasterea copilului, in rest lucrau dublu decat barbatii. Asta si a generat fenomenul de care vorbesti.

  Apreciază

 2. Vinesuperbingodupatine zice:

  Mă vor înjura mulţi, dar o zic: din cauza familiei nici o ideologie nu a reuşit să-şi pună în practică omul nou – de asta bolşevicii, naziştii, fasciştii, legionarii, falangiştii, ustashiştii, etc. au ratat – s-au bazat pe cea mai reacţionară instituţie – familia. Familia e cea care îi îndeamnă pe copii (viitorul) să fie servili, să nu fie revoluţionari. Din cauza familiei vezi corupţia din jurul tău – din Arad până-n Magadan. Doar nu crezi că un chinovnik îşi ia toţi banii pentru el, ci pentru familie: un apartament pentru nevastă, unu pentru copil, o parte din bani la neamuri, etc. O mamă de 40-50 ani inactivă d.p.d.v. sexual, care are o meserie de rahat (de la profesoară de română la muncitoare) e cea mai abjectă fiinţă de pe lumea asta, pe lângă bineînţeles tatăl inginer chel, beat, şi care se uită la TV. Familia e motivul pentru care noi nu avem aşa mulţi naţionalişti activi acum – şi cei care sunt doar cu numele sunt laşi şi nu participă la nimic. Din cauza familiei există şi instituţia publică care decapitează

  Care din următorii oameni: Mussolini, Codreanu, Lenin, Hitler, Stalin, Mao au fost oameni de familie? Da, unii au fost căsătoriţi, chiar şi cu copii, dar a fost ceva total nominal şi de fapt ei şi-au ignorat copii, iar nevestele erau ori ignorare sau înlocuite de amante (în afară de Stalin, care nu prea avea nevoie de necesităţi sexuale. Spre deosebire de Beria…).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s