Politica

Înmormântăm „democraţia-creştină”, reînviem „revoluţionar-conservatorismul”?


După falimentul ideologiei fasciste şi comuniste, liberalismul a devenit unicul model al democraţiei posibile. Din câte spuneam anterior, democraţia este inerentă sistemului religios care domină într-o societate dată, fie ea păgână sau atee. Odată ce modelul democraţiei actuale nu este îndreptat decât spre servirea unei mitologii păgâne (cultul individului „erou” sau cultul colectivităţii – „Zeiţă mamă”), asocierea democraţiei cu creştinismul duce la o disonanţă ideologică şi duhovnicească serioasă.

Este adevărat că ortodoxia are propriul model al „democraţiei” – sobornicitatea, însă acest model este atât de departe de conceptul contemporan al democraţiei, încât utilizarea conceptul de „demos-cratos” este una inadecvată.

În Germania, democraţia-creştină a fost inventată ca o doctrină care avea menirea să acopere golul lăsat de naţional-socialism pe segmentul de dreapta într-o societate conservatoare. În acelaşi timp, sub influenţa forţelor Occidentale, creştin-democraţii au permis strecurarea unor elemente liberale periculoase, fiind obsedaţi de frica de a fi învinuiţi de „nazism”. Din această cauză, democraţia-creştină germană a fost absorbită de liberalism.

În Republica Moldova, situaţia a fost similară într-o oarecare măsură. Extrema dreaptă a ales opţiunea creştin-democrată pentru a sublinia în acest fel linia naţională şi conservatoare, dar în acelaşi timp să evite învinuirile de „fundamentalism” sau chiar „legionarism”. Totuşi, spre deosebire de Germania catolico-protestantă, Republica Moldova este o ţară ortodoxă, unde formulele „democraţiei-creştine” nu sunt şi nu vor putea fi înţelese. Astfel că creştin-democraţii nu au fost luaţi niciodată în serios de pătura credincioasă şi conservatoare a populaţiei. Opţiunea creştin-democrată nu a fost decât o perioadă de copilărie a dreptei basarabene.

Totuşi, Basarabia are nevoie de sinceritate şi de capacitate de a pune punctele pe „i”. Basarabia are nevoie de o altă direcţie, are nevoie de o altă forţă, are nevoie de un alt suflu. În cazul în care suntem în rândul celor care se află în căutare, este deajuns să privim în urmă, în perioada interbelică, pentru a regăsi modele demne de urmat.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s