moldova

Moldova, încotro?


Una din cele mai mari probleme ale noastre este că la distanţa de 20 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice şi scoaterea în afara legii a Partidului Comunist, din inerţie, în societatea noastră continuă să funcţioneze sistemul sovietic de selecţie a elitelor.

În vremurile de tristă pomină, unul din principalele criterii de ascensiune pe scara ierarhică era docilitatea faţă de organele partid. Fără carnetul roşu, nu aveai nicio şansă să ajungi în fotolii înalte. Anume acest mecanism a determinat şi ascensiunea din păturile inferioare a tot felul de elemente degradante, care peste noapte au devenit: „poeţi naţionali”, „artişti ai poporului”, jurnalişti renumiţi, deputaţi, miniştri, formând o pătură superpusă parazitară care nu a făcut decât să sleiască poporul de vlagă. Această „elită” sovietică a continuat să degradeze moral, infectând întregul organism al societăţii sovietice, până când nu a provocat moartea acesteia.

Astăzi ei continuă să deţină monopolul puterii, perpetuându-şi sistemul de caste prin intermediul odraslelor şi nepoţilor. Astăzi ei continuă, din inerţie, procesul de infectare a organismului social.

Ei deschid reprezentanţe diplomatice în ţări bananiere prin care feciorii îşi aranjează afacerile, ei îşi creează funcţii guvernamentale pentru a-şi hrăni nepoţii, ei negociază interesele ţării de dragul facilitării exportului grâului, roşiilor, cartofilor pe pieţi străine, ei controlează importurile împiedicând orice tentativă de revigorare economică a ţării, ei iau împrumuturi enorme de la străini, pe care populaţia va fi nevoită să plătească economisind din posmagi, ei se plimbă cu avioanele în jurul globului, imitând miliardarii occidentali. Ei sunt cei pentru care Republica Moldova nu este decât un loc de staţionare temporară sau un obiect de unica folosinţă.

În acelaşi timp, oamenilor de valoare, care nu au avut noroc să aibă un părinte preşedinte de colhoz, securist sau activist de partid sunt nevoiţi (şi vor fi nevoiţi în continuare) să-şi caute pâinea în afara ţării.  Cârma ţării rămâne în grija „celor mai talentaţi” – fecioraşi de bani gata, care nu mai ştiu ce să mai facă de viaţă bună. Anume în mâinile lor se află soarta a câtorva milioane de oameni lihniţi de foame.

Cum să nu rămân mască când am citit zilele acestea şirurile de ode şi laude aduse de jurnalişti, experţi, savanţi şi lideri de opinie la adresa Nataliei Gherman, fiicei primului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, ascensiunea căreia nu se datorează decât trecutului politic al tatălui său şi relaţiilor sale cu „establishment-ul” autohton? Nici mai mult, nici mai puţin, Nataliei Gherman este propusă la funcţia de preşedinte al ţării.

Desigur, astfel de discuţii în spaţiul virtual nu sunt decât nişte jocuri şi exerciţii de imaginaţie, care nu pot fi luate în serios. Cu toate astea, atitudinea absolut nesănătoasă a aşa-numitei „societăţi civile”, exasperate de aprofundarea crizei politice şi socio-economice ar trebui să îngrijoreze partea sănătoasă şi conştientă a opiniei publice.

Populaţia economic activă pleacă din ţară, iar treburile politice rămân în mâinile celor „competenţi”, „cei mai buni”, mai exact din ceea ce a mai rămas prin ţară. Dacă lucrurile vor evolua în continuare în aşa hal, ne vom trezi în scurt timp cu o legitimizare a dictaturii a câtorva familii oligarhice, care vor forma o castă a Kshatriilor, a „celor mai competenţi”. Mă tem că atunci revoluţii nu vor mai avea cine face.

Standard

3 gânduri despre „Moldova, încotro?

  1. Pingback: Tweets that mention Moldova, încotro? « Octavian Racu -- Topsy.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s