reвaLюtzie

Tineretul basarabean are nevoie de o nouă idee naţională: jertfa mântuitoare


În ultimul timp, în rândul tinerilor se observă o stare de anemie, plictiseală şi dezamăgire. Ideile care animau adolescenţii spre un activism civic nu mai au acel impact pe care l-au avut odinioară. Vectorul politic şi ideologic care oferea speranţe şi-a consumat energia animatoare. E clar ca „buna ziua” că situaţia în care ne aflăm în prezent nu este ceea ce şi-au dorit tinerii care din tot sufletul sperau că odată cu înlăturarea „regimului Voronin”, lumea se va preschimba, că viaţa va începe să curgă pe un făgaş mai bun. Schimbări pozitive aşa şi nu au mai avut loc. Dimpotrivă chiar, viaţa a devenit tot mai grea şi mai nesuferită.

În aceste condiţii, necesitatea unei schimbări a paradigmei devine un imperativ al vremii. Tineretul este motorul schimbării, iar „adormirea” sa poate avea consecinţe dezastroase. Iată de ce este nevoie de noi idei care să menţină trezia tinerii generaţii. Modul bolnăvicios de a trata lucrurile trebuie schimbat radical. Vechile lozinci, precum şi băsmăluţele îmbibate cu muci trebuie aruncate la urnele de gunoi.

Necesităţile timpului cer ca componentei naţionale să fie adăugată componenta socială, ingorată de partea activă a societăţii.

Privite în trecut ca antagonice, naţionalul şi socialul trebuie să se regăsească într-o sinteză care să definească un nou mod de acţiune, noi obiective şi noi idealuri, opuse „principiilor şi valorilor” actualei clase politice. Tineretul trebuie să traseze acea cale care ar dezarma tabăra comunistă de argumentele de ordin social, dar în acelaşi timp să lipsească politicienii de dreapta de posibilitatea de folosi în mod ruşinos ideea naţională în calitate de nadă electorală. Mişcarea tinerilor are nevoie de propria direcţie, care ca un tsunami să spele ţara de mizeriile societăţii moldoveneşti post-sovietice.

Tinerii trebuie să înceteze să mai privească în mod paternalist liderii de partide, lingându-le crema de pe sacouri, în aşteptarea unor soluţii miraculoase. Întotdeauna schimbările au fost posibile doar atunci când tinerii şi-au conştientizat valoarea şi rolul în societate şi istorie. Schimbările cruciale au venit nu pe cale revoluţionară, ci evolutivă.

„Masa electorală” niciodată nu a fost creatoare de istorie. Istoria a fost creată de eroi, aşa cum este cazul generaţiei interbelice din România. În momentul în care tinerii vor ieşi din „Matrix” şi vor renunţa la condiţia sa de „maşinărie electorală”, în favoarea unui destin eroic, abia atunci ţara noastră va avea o şansă de a supravieţui.

Ce înseamnă astăzi asumarea unui „destin eroic”? Înfruntarea realităţii crude. Acceptarea poporului cu toate neajunsurile şi calităţile sale, refuzul tuturor ofertelor ispititoare de a părăsi ţara, acceptarea provocării de a preschimba ruinele ţării în palate strălucitoare, înfruntarea lipsurilor şi umilinţelor.

În evul mediu, pentru a primi gradul de „meşter”, calfa trebuia să realizeze o „capodoperă”. Această capodoperă, pentru fabricarea căreia tânărul îşi dedica toată viaţa, demonstra calitatea superioară la care a ajuns meşteşugarul. Iată că pentru tineret există o mulţime de oportunităţi de a realiza „capodopere”, devenind în acelaşi timp „deschizători de drumuri”. În occident, unde „totul este realizat”, tinerii nu mai au o astfel de posibilităţi istorice. Viaţa capătă sens în momentul în care omul lasă în urma sa lucruri de valoare. Haideţi să ne gândim, ce va lăsa fiecare din noi atunci când va veni timpul să plecăm pe lumea cealaltă, în afară de excremente şi sticle de plastic?

Anume în acest punct, în această idee se unesc acele două elemente aparent antagoniste: socialul şi naţionalul. Tânărul erou care săvârşeşte o mare jertfă pentru realizarea cele mai mari capodopere a vieţii sale. Oare nu-i minunat?

Ar fi timpul să revalorizăm moştenirea generaţiei interbelice.

Reclame
Standard

4 gânduri despre „Tineretul basarabean are nevoie de o nouă idee naţională: jertfa mântuitoare

 1. Pingback: Avem nevoie de noi provocări

 2. Pingback: Tweets that mention Tineretul basarabean are nevoie de o nouă idee naţională: jertfa mântuitoare « Octavian Racu -- Topsy.com

 3. Comunismul s-a metamorfozat in asa fel incat,pare mai actual,si este mai actual decat a fost la ,,marea victorie,, din 1945.

  In sensul ca imperiul RP China a devenit puterea nr 1 a lumii,iar USA a colapsat,fiind nevoita sa treaca la nationalizari comuniste,ale unor banci evreesti,ca sa nu dea faliment.

  Rusia nu s-a schimbat cu nimica fata de 1990,in afara de Biserica Rusa.

  Important este de vazut ceea ce ofera fiecare,si e bine de asimilat bun de la fiecare cate putin.

  Tineretul are prea multe obtiuni in ziua de azi,si de aicea si debusolarea generala.Tinerii stau in chirie si in USA,si in Europa si peste tot in lume,nu mai e ca in socialism,sa primeasca apartament si repartitie la un loc de munca,fabrica,scoala,etc.

  Problema este insa a principiilor.Tinerii fara principii ajung sus de tot,apoi se sinucid.In special femeiile care se vand scump pe bani,si care apoi consuma droguri si nu mai vad sensul vietii.Banii nu dau sens vietii. Toate ,,starurile,, nu doar porno,ci si ,,vedetele,, muzicale din USA,Europa,si alte tari, ajung sa consume droguri.

  Asta spune multe.Un singur actor la Hollywood s-a casatorit o singura data din convingeri religioase(catolice).Restul s-au casatorit in fiecare an,si s-au imbogatit in numele masoneriei.

  Alti actori de la hollywood,tot masoni, au ajuns la Biserica Scientologica.

  USA e plina de secte sataniste.

  Apreciază

 4. GenocideNow! zice:

  Aici trebuie să fiu absolut de acord – marea masă a oamenilor (poporul, volkul, popollo, proletariatul, etc. etc.) e formată din … majoritate. Necrativă, de inteligenţă medie, etc.
  Acest lucru e cât se poate de vizibil şi în oamenii care s-au remarcat în grupările de masă socialiste/naţionaliste, etc. – ei nu erau din proletariat sau popor etc. ci indivizi ciudaţi/excentrici/devianţi/TALENTAŢI.
  În ordine aleatorie: Hitler, Lenin, Stalin, Mao, Codreanu, Khomeini, Bakunin, Nechayev, Ernst Rohm, Mihial Frunze, Troţki, Mussolini, Dirlewanger, Napoleon, Kim Ir Sen, Horst Wiessel, Baronul von Stenberg.

  Când „poporul” a ajuns să ia puterea de-a dreptul se duce totul de râpă (un caz foarte bun trebuie să fie Hruşciov, un colhoznic).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s