Politica

Biden a trecut pe la Chişinău să-şi bea cafeaua. Moldovenii – „aborigeni” pentru şase ore


Moldovenii nu s-au arătat prea entuziasmaţi de vizita lui Joe Biden. Poate trecerea acestuia pe la noi ar fi rămas chiar neobservată de marea majoritate a chişinăuienilor dacă nu erau luate măsuri de securitate exagerate şi nu erau „spânzurate” steagurile americane de-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare. Simbolistica americană, care a inundat în premieră străzile oraşului a creat o atmosferă destul de bizară.

Îmi aduc aminte vizita lui Traian Băsescu în ianuarie 2010, când moldovenii au întâmpinat cu entuziasm preşedintele României, fără a fi mânaţi de autorităţi la miting, fără a fi instruiţi cum să fluture la comandă steguleţele şi ce să scandeze.

Nici nu se compară entuziasmul în timpul vizitei lui Băsescu cu totalul dezinteres al basarabenilor faţa de prezenţa unei personalităţi importante din SUA. Nu sunt un simpatizant al preşedintelui României, dimpotrivă chiar. Cu toate astea, nu pot să remarc o diferenţă izbitoare dintre reacţiile publicului de la Chişinău. Cred că nu trebuie ignorat acest aspect important, zic eu.

M-a mirat destul de mult faptul că discursul lui Biden nu a fost tradus în română pentru publicul din centrul oraşului. S-ar putea crea senzaţia că moldovenii care au venit să asculte cuvântarea vice-preşedintelui american au fost doar un element de decor. Se pare că pentru autorităţi nici nu prea a contat ce spune oficialul american, a contat mai mult prezenţa sa alături de prim-ministru Vlad Filat. De alt fel, a fost destul de vizibilă încercarea prim-ministrului moldovean de a converti prezenţa lui Biden într-un capital de imagine.

Ţinuţi cu forţa în frig timp de patru ore, moldovenii nu prea s-au grăbit să culeagă la final autografe sau să strângă mâna lui Biden. Îndată ce acesta şi-a terminat discursul, masele de oameni s-au grăbit să se evaporeze din centrul oraşului scuipând înciudaţi.

O mare parte a cetăţenilor noştri au remarcat că întregul eveniment s-a desfăşurat în spiritul epocii comuniste, amintind de fanfaronada preşedinţilor sovietelor săteşti în timpul vizitei de lucru ai „oamenilor de la raion”.

Basarabenii s-au simţit mai mult umiliţi decât onoraţi de venirea, oficialului american, botezat de moldoveni mai în glumă, mai în serios – „Binladen”. Oamenii noştri au minunata capacitate de a face haz de necaz când sunt trataţi de guvernanţi  în calitate de „vietăţi de mâna a doua” în propria sa ţară.

Poporul a lipsit de la eveniment. Petrecerea a fost una în exclusivitate pentru „oameni mari”. În tot acest circ, fluturând cu sila steguleţele americane, cetăţenii moldoveni lihniţi de foame au fost nişte actori cu roluri secundare într-un spectacol de prost gust. Jalnic arăta şi prim-ministrul Filat în spatele unei tribune ce purta stema SUA.

Să luăm în considerare faptul că la Chişinău vicepreşedintele Biden s-a aflat doar într-un popas de şase ore, după o vizită de două zile la Moscova. Moldova a fost un loc unde Biden nu a făcut decât o pauză de cafea în drumul său spre casă. Nimic nu s-as schimbat. Republica Moldova rămâne a fi prea mică, prea cuminte, prea ascultătoare şi neimportantă pentru a fi luată în serios.

O zi fericită pentru guvernarea liberal-democrată a însemnat o zi de umilinţă şi ruşine pentru Republica Moldova. Preţ de o zi, basarabenii s-au simţit în calitate de aborigeni, cetăţeni a unui stat african de mâna a doua.

Reclame
Standard

7 gânduri despre „Biden a trecut pe la Chişinău să-şi bea cafeaua. Moldovenii – „aborigeni” pentru şase ore

 1. point of view zice:

  Confirm aceste impresii dar tin sa remarc un moment important: Bide-n a venit sa confirme pentru clasa noastra politica ca anume Filat este omul americanilor. Pentru cei indeosebi de „neintelegatori”, alde Plahotniuc si Lupu, a fost organizata si o sedinta privata. Mai ales ca ashtea au ramas acum fara stapan si le putea turna brasoave si din numele fostului stapan de la Kremlin – oricum n-au cum controla.

  Mie toata vinzoleala asta imi provoaca asociatii cu procedurile de incoronare a noilor autoritati criminale per zonele de influienta. Astazi s-au fructificat roadele zilei de 7 aprilie. Va mai dura saptamani numarate pina cand toti acesti Urecheanu, Diakov, Plahotniuc, Lupu si alti pioni neinsemnati alde nenea Ghimpu vor intelege ca au fost statisti, niste mirese false care au fost jucate pe rand in pelinita de stil texan. Oricum n-au unde o zbughi – si ei, si membrii partidutzelor lor sunt prinsi ca mustele in clestarul bazelor de date americane unde se adunau ani in sir faptele de coruptie si hotie. Sunt santajabili, deci sunt aserviti.

  Cred ca in scurt timp va fu primit bugetul. Exact asa cum doreste maria sa, Domnul Filat.

  Apreciază

  • point of view zice:

   Am uitat sa adaug inca un moment care a devenit cert: daca pina acum se vehiculau diferite opinii referitor la intrebarea „care din partide va urma calea de a dispare a lui Urecheanu?”, acum se poate spune clar si convins: la urmatoarele alegeri anume PL nu va trece pragul electoral.

   Asta deoarece electoratul rominoid trage mai mult la SUA decat la Romania. A ramas o nimica toata: ca activistii PLDM la locale sa explice electoratului cine a fost mazilit la domnie de Obama.

   Asta inseamna deja 42% pentru PLDM la anticipate. Nu cred ca vor putea avea asa un rezultat chiar si peste un an de reforme… oricum bani americani nu vor veni iar daca vor veni, vor fi prea putini ca sa ajunga chiar si pe la activisti.

   Bravo Filat!

   Apreciază

 2. Sever zice:

  Un paradox aparent: limbajul, tonul şi argumentele ”naţionalistului” Racu coincid întocmai cu poziţia comuniştilor. Citiţi-l pe Iurie Muntean de la PCRM, şi acesta vorbeşte de ”umilinţa” moldovenilor, ”oameni forţaţi să aplaude”, ”Filat la tribuna cu stema SUA” etc. Jalnici imitatori. Extremele, de bună seamă, se ating.Faceţi de ruşine adevărata dreaptă. Sunteţi nişte idioţi utili ai ruşilor…

  Apreciază

 3. Partidele de opozitie spun ceea ce stie poporul si ceea ce poporul vrea sa auda. Faptul ca un adevar a fost enuntat si de comunisti, nu il transforma in neadevar.
  Sau pentru dvs adevarat este ceea ce spun guvernantii?

  Apreciază

 4. Pingback: Problema transnistreană şi mimarea grijei politicienilor faţă de ea. « Cred în învierea Romaniei Naţionaliste

 5. Stavros zice:

  Aproape un(1)milion… de leuţi sau cheltuit pentru acest Bliden…( promotor al „valorilor” occidentale, în special „non discriminare GAY”…) pe seama sărăciei RM şi bugetului actual cu cel mai mare dificit. Iată ce şi cum ne fac iudeleeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!

  Apreciază

 6. Pingback: » Problema transnistreană şi mimarea grijei politicienilor faţă de ea.Ion Tcaci

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s