Ortodoxie

Despre separarea Bisericii de Stat


Formula „separarea Bisericii de Stat” este mai mult decât neactuală pentru Republica Moldova. În primul rând, pentru că în istoria poporului nostru, Biserica nici nu a fost niciodată confundată cu statul, spre deosebire de Apusul Europei, unde instituţia eclesiastică a fost destul de implicată în procesele politice.

Când putem vorbi despre lipsa unei separări între Biserică şi Stat? Atunci când autoritatea bisericească înlocuieşte sau încearcă să înlocuiască funcţia unei instituţii a administraţiei de stat (Guvernul, Parlamentul, Primăria, Procuratura, SIS etc.). Acest fenomen îl observăm în Franţa medievală, spre exemplu, unde Cardinalul Catolic deţinea chiar şi propria armată şi un serviciu secret de informaţii, jucând astfel unul din cele mai importante rolul în viaţa politică. Iată de ce după revoluţia franceză 1789, autorităţile statului au încercat să elimine Biserica din procesele de luare a deciziilor, ridicând la nivel oficial principiul „separării bisericii de stat”. Aşadar, această idee este adecvată exclusiv statelor din spaţiul catolic.

În răsăritul ortodox avem o situaţia absolut inversă, cezaropapismul. Oficial, împăraţii bizantini declarau egalitatea celor două autorităţi, în realitate autoritatea politică se afla mereu deasupra Bisericii, implicându-se destul de activ în problemele Bisericii. În cazul nostru, al ţărilor româneşti, Biserica nu a pretins şi nu a încercat niciodată să-şi atribuie funcţii politice, dimpotrivă, a fost mereu victima unor circumstanţe politice.

Odată cu preluarea modelului legislaţiei belgiene şi franceze, Republica Moldova a preluat conceptul de „separarea Bisericii de Stat”, care nici nu este adecvat realităţilor noastre istorice. Iată de ce invocarea principiul acestei „separări” de către unele organizaţii pentru drepturile omului, care se arată permanent „îngrijorate” de rolul Bisericii în societate este una ilogică şi nejustificată, mai ales când se invocă şi „vina pentru inchiziţie”.

Biserica participă la viaţa societăţii în calitate de autoritate morală, în rând cu organizaţiile nonguvernamentale, agenţi economici şi alte instituţii sociale şi are tot dreptul să o facă, în conformitate cu prevederile actualei Constituţii a Republicii Moldova.

Reclame
Standard

4 gânduri despre „Despre separarea Bisericii de Stat

 1. Pingback: Despre separarea Bisericii de Stat | Blog Noua Dreaptă

 2. Stavros zice:

  Avînd în faţă Biserica lui Hristos, aceşti degeneraţi şi bolnavi psihosomat sunt într-o schizofrenine paranoidală continuă fiind conştienţi de faptul că prin Biserică acţionează forţa morală şi antivicioasă primordială(precum spirtul asupra microbilor), a majorităţii poporului, creştin-ortodocs de la noi. Astfel dracii tind să respingă,să escludă această avalanşă exorcistă de deasupra lor prin permanenta şi continua tendinţă de a scoate Biserica, inamicul lor nr.1 din sfera influenţei hotărîtoare din cadrul statului ce aparţine cu tot cu iţari şi pampers… VOINŢEI POPORULUI!!!!!!!!!!!!!!!! Problema e că nu dorm draaaaacii, ei zi şi noapte caută pe de altă parte să roadă, să macine blestemaţii temelia ierarhică prin corupere, tradare,laşitate de tipul lui chirilă, ilarion, kuraiev, danilă, bartolomeu şi alte iude, iar pe de altă parte, să diminuieze moralitatea şi spiritualitatea poporului prin seduceri imorale, viciositate etc., combinaţie… edenică, sodomită, răstignitoare, babilonică, apocaliptică. Dar NU vor reuşi blestemaţii, şi PUNCTUM!!! Amin!!!

  Apreciază

 3. Stavros zice:

  Şi totuşi, masonul şi iuda de Miron Cristea a reuşit prin susţinerea hohenzolenilor… papistaşi & anglicani şi a „fraţilor templieri” să deţină funcţia de prim-ministru şi scaunul mitropolitan, probabil ca recompensă pentru tădarea, înjunghierea Bisericii române; dar Domnul e Samarineanul Multmilostiv şi Judecătorul Drept, cheile vieţii şi ale norţii sunt doar în mîinile Lui!!!!!!!!!!!!!!!!

  Apreciază

 4. Pingback: Despre separarea Bisericii de Stat | AntiMedia - Alternativă informațională

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s