Degradare

Cultura apocaliptică, o fază finală a cyberpunk-ului?


Creaţiile artistice şi literare, producţiile mass-media ai fiecărei epoci reprezintă o manifestare a visurilor şi fobiilor care există în stare latentă în mentalul maselor populare. De cele mai dese ori, sunt gânduri şi temeri pe care nimeni nu îndrăzneşte să expună deschis, spre a nu fi considerat nebun de legat.

Astfel, apare „cyberpunk” cu frica sa faţă de ameninţarea pe care o aduce dezvoltarea tehnico-ştiinţifică şi dispariţiei omului în calitatea sa de fiinţă unică şi irepetabilă prin degradare la starea de „divid”, un „post-om”. Cyberpunk exprimă frica faţă de lume postmodernă, în plină deconstrucţie şi relativizare.

Este foarte posibil că astăzi să asistăm la un apogeu al „cyberpunk-ul” şi la alunecare spre un gen „apocaliptic”, reflectat prin filme artistice şi literatură, care nu mai sunt preocupate atât de problema relaţiei dintre om şi tehnologie, cât de însăşi existenţa a civilizaţiei umane.

Şi are toate motivele să se teamă. Procesul de „eliberare” şi emancipare a omului a ajuns atât de departe, încât a început să se nege pe sine însuşi, a început să elibereze omul de etnosul sau tribul său, de morala sa, de genul său, de familia sa şi chiar de propria sa voinţă. Normalitatea este pusă sub semnul întrebării, iar creierul omului este conectat la o „realitate virtuală”, o construcţie a unei  „societăţi civile” globale care se declară „promotoare a drepturilor omului” şi a valorilor universale. Nu este clar, totuşi, dreptului cărui „om” apără toate aceste organizaţii. Se prea poate că acestea încearcă să substituie „drepturile omului firesc”, care se află în afara „Matrix-ului”, cu „drepturile omul virtual” – lipsit de memorie colectivă, de conştiinţă şi de voinţă. Un astfel de „om”, lipsit de vise, sentimente dureri, idealuri, stereotipuri şi prejudecăţi este un element perfect al Sistemului global, pentru că poate fi cu uşurinţă manipulat asemenea câinelui lui Pavlov. Un astfel de om este mulţumit şi chiar „fericit” pentru că i s-au oferit „pe gratis” nişte „drepturi”. A nu se uita, „gratis” este doar caşcavalul din capcană.

Subconştientul fiecărui om simte cum lumea reală este substituită de o realitate falsă. De aici şi vine frica faţă de sfârşitul lumii, faţă de incapacitatea omenirii de a face faţă unor problema majore. De aici vine şi scepticismul faţă de „atotputernicia raţiunii umane”. De aici, probabil, vine şi această tendinţă de a dezvoltate subiectul catastrofelor globale, fenomen de masă care dezvăluie o neîncredere omului în „viitorul fericit” prorocit de mai marii lumii.

Paradoxal, cu cât mai mult „progresăm” cu atât mai rău trăim. Oare de ce?

Reclame
Standard

13 gânduri despre „Cultura apocaliptică, o fază finală a cyberpunk-ului?

 1. a inceput razboiul in LIbia.

  Zilele astea aflam ca israelul a inceput razboiul din nou in Gaza

  In Siria s-au produs maceluri similare cu cele din Libia.

  In Yemen e rascoala nationala.

  In Afganistan NATO anunta ca a ucis ,,din greseala ,, civili. CRIMINALII!!

  Lumea araba a luat foc.

  Scopul? Introducerea noii ordine mondiale in lumea islamului,si distrugerea natalitatii prin contraceptie si avort,precum in Europa.

  In Africa are grija rotary club,sa faca ,,acte de caritate,, in scop umanitar: vaccinarea si raspandirea virusurilor printre copii ,care e mai eficient decat contraceptia.

  Dupa ce apar boliile venerice HIV,SIDA, gonoreea,sifilis,

  tot americanii vin cu solutia ,,impartirii de prezervative,, pentru a ,,reduce,, infectiile prin transmitere sexuala.

  Nu doar americanii.

  Incepand cu anii 90,de cand era Papa ioan paul al 2-lea, Vaticanul imparte si a impartit milioane de prezervative in Africa.

  Masoneria a rasplatit Catolicismul prin convertirea a cel putin 200 de milioane de negrii din Africa,la Catolicism.

  Apreciază

   • Propune sa-l sustinem pe parintele Iustin Parvu,dar si pe parintele Arsenie Papacioc,sa ii facem o puternica reclama in mass media,ca romanii sa se intoarca la credinta.

    Pe plan politic sa il sustinem pe Gaddafi,care are bune relatii cu China si India.Tot petrolul mergea in Italia prin conducte si in Franta,iar gasirea cumparatoriilor in China,a speriat tariile europene din NATO, de aceea l-au numit din ,,om politic responsabil,, in ,,mare dictator,,

    Sarkozy s-a inteles cu ministrul justitiei lui Gaddafi din Libia,sa fie el seful rebelilor din Bengazi,pentru a provoca o rebeliune armata contra lui Gaddafi,care nu mai asculta de interesele francezilor si Romei.

    Acelasi lucru s-a intamplat si cu Jugoslavia.

    Nemtii au parasutat armament croatiilor pentru a provoca o rebeliune si un razboi civil.

    Daca AZI. sa spunem ca Americanii parasuteaza gagauziilor armament,si il numeste pe Igor Dodon,spre exemplu, ,,seful,, democratiei impotriva tiranului Voronin sau Lupu.

    Ce face Lupu,care e la putere?

    Asteapta si ii lasa pe americani sa parasuteze arme,sa provoace un razboi civil?

    Acelasi lucru si in Romania,in cazul Harghitei.Basescu nu ar sta cu mainile in san.

    Acelasi lucru il face si Gaddafi.

    LUPTA pentru suveranitatea Libiei,si respecta Constitutia tarii lui,aleasa de popor.

    Americanii au fost obligati sa intre in lupta de evreul agent mossad Sarkozy,seful Frantei iudeo-masone.

    Ce sa faca Basescu?

    Basescu a fost obligat de americani si europeni sa trimita nava de razboi in Libia.

    Basescu a spus la inceput ca Romania nu se amesteca in Libia.

    Romania a avut o buna relatie cu Gaddafi,si a detinut sute de km patrati de zona petrolifera in Libia.

    Am avut afaceri bune cu Libia,Iraq, Jordania,Siria.

    Tocmai tariile care sunt bombardate de oculta americano-israeliana.

    STOP THE WAR!

    Ar trebui iesit in strada la ambasadele USA in Chisinau si Bucuresti, cu pancarta ,, SARKOZY,STOP THE WAR IN LIBIA!,,
    si ,,AMERICA,STOP KILLING INNOCENT CHILDREN IN LIBIA,,

    Apreciază

 2. Pingback: Cultura apocaliptică, o fază finală a cyberpunk-ului? | Blog Noua Dreaptă

 3. TheSpiritOfCaptain zice:

  Prin tehnologie se va distruge lumea,deja am avansat prea mult,avem atatea mijloace de a en informa,dar nu e de folos,poate prea multa informatie,si nu avem nici un rezultat ! Tot ce e tehnologie sunt metode de stapananire a maselor,de subjugare !
  Cica nu vorebsc ca teolog,ci sa sociolog….un teolog poate fi si cociolog,si toate intr-unu,nu trebuie sa vorbestica liberalu si apoi ca si comunistul,ca nu are sens,ci trebuie sa vorbesti ca tine insuti,sa fi sincer,nu din punct de vedere sociologic sau teologic,ca nu sociologia te domina,ci tu o domkini pe ea octaviane

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s