traditie

De ce casele noastre au patru laturi?


De ce locuinţele noastre sunt patrulatere? Poate unor întrebarea ar părea imbecilă, prostească, dar totuşi, de ce nu trei, cinci, şapte sau forma unei circumferinţe?  De ce forma patrulaterului rămâne a fi dominantă, chiar dacă această formă nu este argumentată neapărat din punct de vedere arhitectural. În lume există foarte multe popoare care îşi construiesc locuinţele în formă ovală, triunghiulară, o mare parte din bisericile ortodoxe sunt construite în formă de corăbii.

Un posibil răspuns îl putem găsi la Mircea Eliade în „Sacru şi Profan”: „La  populaţia waropen,  în Guineea,  „casa bărbaţilor“  se  află  în mijlocul  satului: acoperişul  ei  reprezintă bolta  cerească,  cei patru pereţi  corespund  celor patru direcţii din spaţiu. În insula Ceram, piatra sacră a satului reprezintă Cerul, şi cele patru coloane de piatră pe care se sprijină simbolizează cei patru stâlpi care susţin Cerul. Concepţii asemănătoare  se  regăsesc  la  triburile  algonkin  şi  sioux:  coliba  sacră  unde  au  loc iniţierile închipuie Universul. Acoperişul colibei simbolizează bolta cerească, podeaua reprezintă Pământul,  cei  patru  pereţi —  cele  patru  direcţii  ale  spaţiului  cosmic. Construcţia  rituală  a  spaţiului  este  subliniată  de  un  triplu  simbolism:  cele  patru uşi, cele patru ferestre şi cele patru culori trimit la cele patru puncte cardinale. Construcţia colibei sacre repetă aşadar cosmogonia.

Întâlnim,  şi  nu  este  de  mirare,  o  concepţie  asemănătoare  în  Italia  antică  şi  la vechii germani. Este vorba de fapt de o idee arhaică şi foarte răspândită: cele patru zări sunt proiectate, pornind de la un Centru, în cele patru puncte cardinale. Mundus era, la romani,  o  groapă  circulară  împărţită  în  patru,  fiind  în  acelaşi  timp  imagine  a Cosmosului  şi model  exemplar  al  locuinţei  sau aşezării  omeneşti. S–a  sugerat,  şi  pe bună dreptate, că Roma quadrata ar trebui înţeleasă nu ca având forma unui pătrat, ci ca fiind  împărţită  în  patru.19  Mundus  era  evident  asimilat  cu  omphalos,  buricul pământului: Oraşul  (Urbs) se găsea  în mijlocul unui orbis  terrarum. S–a arătat că  idei asemănătoare explică structura satelor şi a oraşelor germanice. În contexte culturale extrem de variate, găsim mereu aceeaşi schemă cosmologică şi acelaşi scenariu ritual: aşezarea într–un teritoriu echivalează cu întemeierea unei lumi”.

Aşadar, forma patrulateră a locuinţei este o expresie a unor elemente ale inconştientului colectiv, o formă arhaică a perceperii domiciliul în calitate de universspaţiu sacru. Iată de ce procesul construcţiei se transforma într-un adevărat ritual, cu sacrificii unor animale la fundamentul casei, cu crestarea semnului crucii pe ziduri. Odată cu înălţarea locuinţei, omul se simţea parte a unui act creator, ceea ce s-a pierdut în acest veac al atotputernicului capital, unde totul se cumpără totul gătit. Astăzi noi întrăm ca nişte străini în case pe care nu noi le-am creat, în care nu ştim cât timp vom trăi. Din păcate, s-a pierdut acel sentiment al sacralităţii focului casnic, al sacralităţii celor patru ziduri în care în trecut oamenii se năşteau, creşteau, se căsătoreau şi mureau. Poate şi acesta este unul din acele elemente absolut necesare sufletului omenesc, fără de care nu ne putem „găsi locul”.

Standard

Un gând despre „De ce casele noastre au patru laturi?

  1. tot e mai bine.Casele din Serbia sunt ca vai de capul lor,darapanate.

    In Kosovo fiecare casa de familie sarbeasca,fara exceptie are poza in geam cu Vladimir Putin,singura lor speranta ramasa.

    Bombardarea Jugoslaveie a fost cea mai mare prostie,bombardand un stat crestin Ortodox,si foarte credincios.

    Ion Iliescu chiar a vrut sa ajute Jugoslavia ,fiind apropiat de CSI.Dovada:

    http://politicom.moldova.org/news/iliescu-a-refuzat-in-1991-oferta-de-unire-a-moldovei-cu-romania-203452-rom.html

    Insa din 1996 a venit la putere Emil Constantinescu,basarabean de origine evreeasca din Tighina,nascut in 1939.

    Emil Constantinescu a fost creatia politica a lui Corneliu Coposu,cel care spusese ca ,nu-i trebuie 4 milioane de minoritati,, referindu-se la Unirea Basarabiei cu Romania.

    In 1997 a venit la bucuresti Bill Clinton,criminalul de razboi din Jugoslavia.

    TOt in 1997 a fost schimbat seful SRI,serviciilor secrete,cu un om apropiat lui Pacepa,agent CIA din America,cu Costin Georgescu.Inlaturandu-l pe Virgil Magureanu,cel care a dat lovitura din 1989,ajutat de KGB.

    Astfel ROmania intrase pe fagasul NATO din 1997,odata cu Emil Constantinescu,evreo-fil, recunoscand si ,,holocaustul,, evreesc din anii maresalului Antonescu,pentru a isi arata atasamentul fata de israel.

    In anul 1999 odata cu Bombardarea Jugoslaviei,Emil Constantinescu s-a aliat cu America,si a interzis trupelor rusesti trimise de Boris Eltin,sa apere jugoslavia,si sa treaca prin Romania,la indemnul americaniilor.

    Mai mult,avioanele americane NATO au traversat si Romania,bombardand Jugoslavia.
    Drept rasplata in 2002 Romania a aderat la NATO.

    Ioan Talpes,mason si agent al americaniilor,si multi alti masoni sunt pusi in Biserica Ortodoxa Romana a masonului patriarh Daniel,la loc de cinste http://www.omenia.ro/ nu doar Talpes ,dar si alti masoni ca Balaceanu Stolnici,etc.

    Biserica e in Romania pe cale de disparitie,si e dinamitata din interior.

    Acuma,Serbia si Kosovo sunt in paragina.Sarbii pleaca din tara de saracie,si e vai de capul ei.

    Nu doar Serbia…..

    Apreciază

Lasă un comentariu