basarabia, Degradare

Cum am văzut eu ziua de 7 aprilie 2009


Unde am fost eu de 7 aprilie? Despre primele acţiuni am aflat la televizor, apoi de pe internet. Pe site-ul Jurnal TV se încerca cu insistenţă inducerea unei stări de psihoză, lansându-se zvonuri că din stânga Nistrului spre Chişinău vin diviziuni de tancuri, iar posturile româneşti comunicau despre „masacrele sângeroase din Chişinău” şi „sutele de cadavre în comisariatele de poliţie”. După amiază plecasem în afara oraşului pentru a coace cu prietenii nişte peşti (de Bunăvestire e dezlegare la peşte). În fiecare 5-10 minute primeam sunete din România, de la prieteni şi cunoscuţi, care se arătau îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în centrul oraşului. I-am asigurat că nu eeste vorba de o „revoluţie”, ci de acţiuni provocatoare ale liberalilor, care încearcă în acest fel se declanşeze acţiuni violente, pe fonul cărora să vină la putere. Speram că în cele din urmă cei trei lideri ai partidelor liberale (Filat, Ghimpu şi Urechean) să fie arestaţi şi traşi la răspundere pentru acţiunile violente pe care le-au provocat.

De ce nu am fost şi eu în stradă? Pentru că nu am avut nici un motiv să ies în stradă. Manifestaţiile erau organizate de acei care au condus Republica Moldova până în 2001 şi au ratat tentativa de a pune mâna pe putere în 2005. Am luptat pentru ca BMD, condus de Urechean şi Filat, să nu vină la puterea. Respectiv, nu aveam nici un motiv să-i aduc acum la putere. Am continuat să fiu lucid, fără să mă hrănesc cu iluzii deşarte. Am continuat să fiu anticomunist, dar şi antiliberal.

Când m-am reîntors la Chişinău în miez de noapte, nu puteam rezista ispitei de a vedea cu proprii mei ochi ce se întâmplă în centrul oraşului. Având un aparat foto sub mână, am  plecat cu legitimaţia de reporter să văd rămăşiţele celor două clădiri guvernamentale.

Iniţial am venit la intrarea centrală a clădirii Parlamentului. Peisajul era de-a dreptul dezolant. Mobilă, documente erau adunate în grămadă şi incendiate. În jur dansau şi chiuiau tineri „gopnici” mai mult morţi decât beţi.

Am încercat să pătrund în clădirea Parlamentului, dar aceasta era păzită de grupuri de indivizi cu banderolă la braţ, care interziceau accesul în clădire.

Am traversat bulevardul Ştefan cel Mare, încercând să văd care e situaţia la Preşedinţie. În afară de civili cu banderole la braţ nu am văzut pe nimeni. Vandalii se aflau doar în faţa Parlamentului şi clădirii guvernului.

M-am îndreptat spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde erau câteva zeci de tineri beţi care jucau fotbal cu sticle goale. Sub talpă scrâşneau cioburi de sticlă, întreaga piaţă mirosea a alcool. Tinerii săreau în sus şi urlau în extaz, de parcă erai în fundul iadului. Nici pomină de atmosfera acţiunilor de protest ale studenţilor şi elevilor din 2000, de manifestaţiile în masă împotriva guvernării comuniste din 2002 şi 2003, când se simţea în aer spiritul de disciplină şi solidaritate a celor care se opun . În aprilie 2009 tinerii nu se simţeau solidari, nu exista sentimentul de „forţă a mulţimii”, ci doar stare de anarhie şi dezmăţ. Fiecare era pe contul său, fiecare fura şi distrugea ce-i vine sub mână fără a simţi că participă la o acţiune politică comună. Întreagă Piaţă reprezenta o adunătură de elemente marginale care nu putea să trezească decât sentimentul de dezgust din partea oricărei persoane integre din punct de vedere moral şi psihic.

În faţa clădirii Guvernului erau baricadaţi sute de poliţişti cu scuturi şi bastoane, care încercau să protejeze de atacurile cetelor de adolescenţi beţi unica instituţie de stat rămasă neatinsă. În acelaşi timp, Câţiva adolescenţi distraţi organizaseră raliuri pe scaune cu rotile, fluturând cu sticle goale în mână. Pe locul unde în perioada sovietică se înălţa monumentul lui Lenin, stătea un fotoliu, scos din clădirea Parlamentului sau Preşedinţiei, iar în faţa „tronului” era întins un covor roşu, scos şi el de undeva dintr-un hol al Parlamentului, fiind prea mare pentru a fi dus acasă. Imaginea amintea de a dreptul vachanaliile din perioada revoluţiei franceze din 1789: violenţe, jaf şi beţie, o orgie în masă, care a descoperit toate laturile degradante ale fiinţei umane.

Când am pornit pe jos spre casă (spre sectorul Buiucani), am auzit mai multe rânduri de împuşcături şi urlete, care veneau dinspre centrul oraşului. A doua zi am aflat că la câteva minute de la plecarea mea, au avut loc arestările celor care mai erau prin piaţă.

Scârbă, dispreţ, greaţă – iată care sunt sentimentele mele faţă de ceea ce s-a întâmplat în ziua 7 aprilie 2009. Nimic eroic, nimic „anticomunist” nu am găsit în evenimentele din această zi. Nu îmi este decât ruşine şi scârbă pentru ceea ce s-a întâmplat.

Reclame
Standard

3 gânduri despre „Cum am văzut eu ziua de 7 aprilie 2009

 1. Nimeni nu a spus insa de:

  -peste 200 de puscariasi gratiati de Voronin,pentru a face provocari,ca sa acuza apoi opozitia
  – trupe paramilitare,si organizatii extremiste de tineret din Tiraspol(Dimitri Soin,cautat de interpol pentru crime in Italia),venite in Chisinau,sa incite la violenta
  – diferite organizatii venite din Rusia,cazate la Hoteluri,si la Ambasada Federatiei Ruse

  S-a vorbit insa de Noua Dreapta care vrea sa rastoarne comunistii.Numarul lor in realitate era foarte mic.

  Mai bine vazuta organizatie decat Noua Dreapta, pro-romaneasca a fost ,,noii golani,, care au pus afise in Chisinau ,,Basarabia pamant romanesc,,

  Dorin Chirtoaca chiar nu are nici un merit in nimic legat de Aprilie 2009.

  Cei care au murit,au cazut la mijloc, precum Boboc (Valeriu?), sau fetele violate la Militia lui Volodea,care ulterior au ajuns la psihiatrie multe dintre ele.Sunt victime inocente,care nu aveau nimic in comun cu manifestarea.

  In multimea ,,anti-voronin,, sau ,,anti-comunista,, erau mai multe fete decat baieti,si era mai degraba o actiune DEZORGANIZATA.

  Limba rusa era mai mult vorbita printre tineri decat romana.Ceea ce arata ca organizatiile extremiste rusesti din Tiraspol,Rusia+ puscariasii eliberati de Voronin prin decret presidential, au facut CE AU DORIT!

  E adevarat despre Aprilie 2009 ca a fost o actiune provocata.

  Seamana mai mult cu Mineriada din 1990 din Romania,decat cu ,,revolutia din 1989,, contra lui Ceausescu.

  Asta pentru ca revolutionarii autentici anticomunisti,si anti-Ceausescu,care erau in strada,au primit arme de la armata,au luptat cu diferiti agenti ai Securitatii,agenti KGB, libieni, maghiari,etc.

  La Chisinau nimeni nu a primit armament. La Chisinau nu s-a tras in plin in oameni.

  Ceea ce a fost in Aprilie 2009 a fost pur si simplu o razvratire care a dus la o schimbare.

  Schimbarea a fost din rau in mai rau. Schimbarea a dus la acordarea cetateniei romane unui mai mare numar de romani.

  Astfel ,,liberalii,, vor scapa de tineretul galagios revolutionar anti-comunist,si anti-mafie.
  De ce? Pentru ca vor pleca prin alte tari.Iar liberalii si Filat,fost ofiter KGB,vor putea sa isi continue in liniste afaceriile mai mult sau mai putin curate….

  Apreciază

 2. Pingback: Miscarea news: | TRAIASCA LEGIUNEA SI CAPITANUL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s