Securitatea naţională

Serviciul de Informaţii şi Securitate: „Noua Dreaptă nu a participat la evenimentele din 7 aprilie 2009”


Asociaţia „Noua Dreaptă” salută clarificările făcute de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) în legătură cu aşa-numită „implicare a Noii Drepte” în tragicele evenimente din ziua de 7 aprilie 2009.

În raportul prezentat de către vice-directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate Valentin Dediu în cadrul şedinţei Parlamentului din 14 aprilie 2011, se constată că nu există probe cu privire la implicarea a grupului informal „Noua Dreaptă” în evenimentele din 7 aprilie 2009.

Acest lucru demonstrează faptul că timp de 2 ani, asociaţia „Noua Dreaptă” a fost victima unui război informaţional instrumentat de anume cercuri politice, cu scopul de a „identifica” un „ţap ispăşitor” pentru vandalizarea clădirilor guvernamentale, precum şi o sperietoare care ar putea fi utilizată în procesul de luptă electorală.

În acelaşi timp, raportul SIS demonstrează lipsa unui fundament legal şi incorectitudinea manifestată de Ministerul Justiţiei din Republica Moldova în refuzul de înregistra asociaţia „Noua Dreaptă”, în baza informaţiei difuzate de unele instituţiile media afiliate PCRM. 

Amintim că presa apropiată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, precum şi reprezentanţii PCRM, au lansat informaţii cu privire la aşa-numita „implicarea asociaţiei  „Noua Dreaptă” în organizarea dezordinilor în masă în ziua de 7 aprilie 2009”.

Vă prezentăm fragmentul raportului care vizează organizaţia „Noua Dreaptă”:

„Analiza cronologică a evenimentelor din aprilie 2009 a elucidat unele aspecte premergătoare evenimentelor, inclusiv şi cele ce vizează comportamentul exponenţilor curentului legionar. Investigaţiile au evidenţiat un şir de fenomene contradictorii, cum ar fi: ideologia promovată şi cea împărtăşită de activul de conducere al Mişcării Naţional Creştine. De menţionat că informaţiile operative ale SIS, din perioada de referinţă, privitor la Mişcarea Naţional Creştină indică faptul că liderul acestei mişcări, în perioada anilor 2002-2008 a fost implicat în diferite activităţi de creare şi dirijare a grupurilor radicale ce se axau pe promovarea ideilor panslavone.

Abordarea complexă a informaţiei înregistrate vizavi de apariţia şi consolidarea mediului de opţiune legionară, a stabilit că la etapa evenimentelor, acest curent era reprezentat de grupul neformal „Noua Dreaptă” din Moldova. Vom menţiona că investigaţiile petrecute, nu au oferit probe cu privire la implicarea lor organizată în proteste de stradă.

Mişcarea Naţional Creştină a fost fondată în perioada imediat următoare evenimentelor din 7 aprilie 2009 şi a devenit filiala oficială a asociaţiei „Noua Dreaptă” din România” la 28 februarie 2010”.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s