Politica

Igor Dodon va constata decesul PCRM?


Dodon va pierde alegerile locale, iar odată cu dânsul am putea descoperi care este adevărata situaţie din PCRM. Se prea poate că această campania să fie ultima pentru comunişti în formatul său actual.

Dacă urmărim istoria din ultimii 18 an ai Partidului Comuniştilor, observăm că în cadrul acestei formaţiuni a dominat stilul autoritar: nu s-a permis niciodată ascensiunea în fruntea partidului a unor „intruşi” sau oameni care ar putea să iasă de sub controlul partidului. Iată de ce la funcţia de prima al Chişinăului au fost înaintate fie persoanele absolut loiale partidului (Iovv, Greceanaia), fie persoane absolut „terminate” (Zgardan, Iordan, Ursu).

Igor Dodon nu este nici o persoană loială partidului, nici o persoană terminată, ci un om cu puternice legături în lumea de afaceri. Folosind terminologia lui Voronin, Dodon este un personaj chiar foarte „skolzkii”.

Faptul că anume candidatura lui a fost înaintată pentru funcţia de primar de Chişinău, trădează existenţa unor probleme serioase în interiorul PCRM. Vechile principii şi norme, care au menţinut comuniştii uniţi şi puternici nu mai sunt respectate astăzi. Membrii bătrâni, care menţineau unitatea dogmatică a partidului, au fost înlăturaţi din vârful piramidei şi înlocuiţi cu tineri oportunişti şi „eretici”. În aceste condiţii, Dodon apare în fruntea partidului ca un Gorbaciov, în calitate de „restructurator”, care urmează să constate decesul PCRM, fie pentru transformarea lui ulterioară într-o altă formaţiune politică, fie pentru folosire PCRM-ului în calitate de trambulină pentru crearea unui alt partid politic. Vă mai amintiţi cum s-a lansat Vladimir Filat în „marea politică” în cadrul alegerilor locale din 2007, candidând din partea PDM pentru a înfiinţa după campanie un nou partid în baza brandului lansat în campanie?

Probabil aici găsim explicaţia pentru promovarea insistentă a unui mesaj moldovenist, care se vrea confundat cu sentimentele patriotice. Poate anume din acest motiv este promovat indirect capul de bour (stema medievală a Ţării Moldovei) în calitate de simbol electoral – e foarte posibil ca anume acesta să devină semnul distinctiv al viitoarei formaţiuni conduse de Igor Dodon, iar scandalosul web-site moldovenist – platforma viitorului partid.

Vom trăi şi vom vedea.

Standard

2 gânduri despre „Igor Dodon va constata decesul PCRM?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s