Fără categorie

Despre problemele oraşului fără politică


Vreau să mă detaşez de jocurile electorale din municipiul Chişinău şi să atrag atenţie mai mult problemelor cu care se confruntă oraşul nostru. Din păcate, populismul şi diareea verbală au ajuns atât de dominante în campaniile pentru funcţia de primar şi consilieri locali, încât discuţiile despre problemele reale ajung mereu în umbră. Problemele oraşului sunt prea „tehnice” şi „pragmatice” pentru a fi subiectul unor show-uri televizate.

În primul rând, lipseşte o viziune integrală asupra viitorului oraşului. Cei care se află sau doresc să ajungă în fruntea administraţiei fie se rezumă la „vom face să fie bine”, fie la cârpirea găurilor din anumite sfere, spre amânarea orei falimentului general. Pentru formarea unei astfel de viziuni integrale este nevoie de o activitate depolitizată permanentă în municipiul Chişinău şi interacţiune continuă cu specialişti locali, străini şi locuitorii oraşului. Or, la noi Chişinăul este mereu arena unor lupte politice care vizează mai mult utilizarea resurselor administrative locale în lupta politică pentru stabilirea controlului asupra instituţiilor centrale de stat. Iată de ce nimeni „nu mai are timp” să se ocupe serios de oraş. În acest sens, capitala Republicii Moldova este într-un dezavantaj enorm faţă de alte localităţi, unde interesele locale sunt conştientizate într-o mai mare măsură.

Este adevărat că dispunem de resurse economice importante, însă anarhia care domină aici, reduce la zero orice avantaje economice. Suntem un oraş virtual în care problemele locale nu sunt puse serios în discuţie nici în perioada electorală, nici în perioada între alegeri. Iată de ce am notat două probleme majore care, opinia mea, ar trebui să fie în vizorul publicului şi candidaţilor la funcţia de primar general:

Dezurbanizarea

Dezurbanizarea este un proces firesc, prin care trec sau au trecut o mare parte a oraşelor lumii. Aceeaşi tendinţă se observă şi la noi, doar ca în ritmuri mai mici. În fiecare an observăm cum în spaţiile de la marginea oraşului răsar ca ciupercile după ploaie casele pe pământ. Mai mult decât atât, are loc o imigrare orăşenilor în zonele rurale în raza de aproximativ 25-30 km de oraş.

Fenomenul dezurbanizării vine nu doar ca o etapă a dezvoltării oraşului, dar şi o necesitate, ca o soluţie la insuficienţa spaţiului locativ, creşterea preţurilor la serviciile comunale, poluarea mediului şi creşterea ratei criminalităţii. Din păcate, migrarea de la centru la periferie decurge doar în folosul persoanelor cu venituri înalte, dat fiind lipsa mijloacelor de transport accesibile păturilor largi ai populaţiei.

În acest context, proiectul construcţiei a câtorva linii de metrou uşor devine tot mai actuală şi cea mai raţională soluţie, spre deosebire de proiectele de construcţie a blocurilor locative, construcţia şi repararea continuă a drumurilor, care nu doar nu rezolvă problemele, dar sufocă şi mai mult locuitorii oraşului. Dacă cetăţeanul şi-ar permite să facă un drum de la Străşeni spre centrul oraşului în 15 minute, multe din actualele probleme ale zonei urbane şi zonelor rurale ar dispărea de la sine.

Periferiile oraşului, cu zonele sale verzi şi infrastructură dezvoltară trebuie să devină zone locative, iar zona urbană trebuie să devină una rezervată educaţiei, culturii, business-ului şi divertismentului.

Debirocratizarea

Municipiul Chişinăul are un aparat birocratic moştenit din perioada sovietică. O mare parte din subdiviziunile primăriei reprezintă organe  rudimentare, neadaptate la necesităţile curente ale municipiului. Centralizarea administrativă şi monopolul asupra serviciilor publice creează un impediment în dezvoltarea oraşului. Iată de ce era oportună transmiterea unor funcţii de la nivel municipal la nivel sectorial, precum şi transmiterea serviciilor publice sferei private. Acest lucru presupune şi reformarea unor întreprinderi municipale, identificându-se o formă care ar balansa eficienţa economică şi funcţia socială ale acestora.

Aceste lucruri nu pot fi realizate fără depolitizarea administraţiei locale şi stabilirea un dialog între toate componentele comunităţii locale, care ar sta la baza unei strategii generale de dezvoltare reale, diferite de documentul formal şi superficial numit „planul general de dezvoltare al municipiului Chişinău”.

Standard

4 gânduri despre „Despre problemele oraşului fără politică

 1. Yourii zice:

  Maladetz!
  Vad o gyndire nestandart, cum se zice. Ma bucur de faptul ca synt oameni cu capacitatzi reale de a gyndi! Synt acum yn Italia, am stat mai multzi ani yn Franta shi vreau sa spun, Octavian, ca referitor la problema „dezurbanizarii”, adica migrarea din oras spre suburbie, ai absoluta shi indiscutabila dreptate! De ex. populatzia Torinului yn ultimii 10 ani s-a diminuat cu 100 000 locuitori! Ei trec yn imobile noi din suburbii. Shi ele imobilile noi-construite, nu tre sa depasheasca 3 etaje! Shi nu depashesc!!! (Synt foarte trist cynd vad yn Chisinaul nostru „monshtri” cu 12-16 etaje care imobile ynca se mai numes „de elita”.) Pentru a diminua costurile, orice segment de drum, bun pentru circulatzie, este imediat „populat”. Asta la Torino. Interesant se yntympla yn Franta. Blocurile de locuit, numite HLM (imobil cu taxe de chirie reduse) cu multe etaje (12-16), care synt shi acum yn stare tehnica perfecta, de buna calitate (la noi s-ar fi numit de elita) urmeaza a fi DEMOLATE (prea mare concentratzie de populatzie, care duce la stres social)! Programul concret nu-l cunosc, am vazut numai exemple de realizare a acestui program. Ynchei cu acelash
  Maladez!

  Apreciază

 2. Decat cu rusii mai bine cu nemtii.

  Mai bine un glont in cap,decat o alianta cu rusii.

  Rusia a violat Basarabia toata istoria de pana acum,si acum inclusiv.

  Acum unii cetateni spun ca violul a fost benevol,si ca tare bine a fost!

  (dupa ce-ti omoara toata familia,spui de frica ca au fost patrioti !!)

  Rusia,e tot URSS. Rusia e tot jidovimea in floare.Rusia e plina de miliardari de cardon,de sorginte jidoveasca. Rusia e israel.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s