moldova

Sponsorii lui Dodon plămădesc un „front moldovenist” pentru alegerile parlamentare?


Fantomatica formațiune “Patrioții Moldovei” a lansat ideea reunirii urgentă a unui Congres Național al tuturor “forțelor promoldovenești” (de fapt, moldoveniste) pentru “stoparea dezintegrării Republicii Moldova”. Mesajul inițiativei nu este deloc original: “să oprim războiul politic” (se pare că am mai întâlnit undeva această lozincă). Potrivit declarației difuzate,  “patrioții”- moldoveniști s-au săturat de “lupta dintre dreapta și stânga” și propun crearea unui front politic comun al tuturor partidelor de stânga și centru-stânga, fără a specifica care sunt acele forțe “forțe patriotice”. Cu toate astea, intuiesc despre ce formațiuni și organizații nonguvernamentale este vorba.

Îndată după alegerile locale să înceapă procesul de „încălzire” a publicului pentru eventualele alegeri parlamentare anticipate. Un prim pas ar fi înființare unui front “moldovenist” și antiromânesc, format din organizații-fantomă create între timp de PCRM. Este foarte posibil ca portalul www.moldovenii.md, pentru care au fost alocate sume enorme de bani, ar servi drept platformă ideologică pentru viitoarea „coaliție”, care se va autodefini drept “statalistă” și “patriotică”, în contrast cu “fasciștii” și “unioniștii” din AIE. Desigur, în fruntea “Congresului” urmează să fie pus “eroul anului”,  Igor Dodon. Indiferent dacă va câștiga sau va pierde – Dodon va fi o figură cu „raskrutkă”, fără de care este imposibilă lansarea unui nou proiect politic. Practic, este o vorba de o încercare palidă de a imita scenariul propulsării în „marea politică” a lui Dorin Chirtoacă și Vlad Filat în 2007.

Experimentul politic promite a fi unul interesant: moldovenismul nu a reușit încă niciodată să acumuleze capital politic serios, rămânând o ideologie, exclusiv a minorităților etnice din Republica Moldova (ucraineni, ruși și găgăuzi), ca o expresie a românofobiei. În pofida faptului că o mare parte a populației se declară “moldoveni”, majoritatea moldovenilor nu este nicidecum “moldovenistă”, dar nici “unionistă”. Ea este ceva ce nu reușesc și nu doresc să sesizeze politicienii.  Identitatea națională nu este o problemă prioritară pe ordinea de zi a “proletariatului”. Iată de ce cred că astfel de proiecte sunt sortite din start eșecului.

A nu se uita că mai ieri toate sondajele vorbeau despre “voința nemărginită poporului de a-și lege în mod direct președintele”, pentru ca referendumul inițiat în această problemă să sufere un eșec total. Soarta unui astfel de proiect depinde în totalitate de figura lui Igor Dodon, nu de construcții teoretice. Vom trăi și vom vedea.

Reclame
Standard

3 gânduri despre „Sponsorii lui Dodon plămădesc un „front moldovenist” pentru alegerile parlamentare?

 1. De data asta sunt de acord cu semnalele de alarmă trase de tine. Sunt curios cum ar legitima organizatorii asocierea strânsă dintre partide şi ONGuri când e vorba de un proiect cultural-social-politic.

  Apreciază

 2. Pingback: Blogurile din Basarabia şi campania pentru primăria Chişinăului

 3. important: DE CE pana acum nu s-a vorbit de fratiile Ortodoxe intre totate tariile Ortodoxe?

  Dar de fratia alba ai auzit? Din Jugoslavia,Grecia,pana dupa Urali,e aceeasi religie.Iar tariile sunt dezbinate.

  Stii ca Uniunea europeana(diabolica), vrea sa propuna o lege la Bruxelles prin care sa supra-taxeze muntele sfant Athos,in asa fel inca sa il inchida?

  Masonii vor sa ne distruga!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s