reвaLюtzie, Securitatea naţională, Sociologie

Războaiele în reţea. Organizaţiile-reţea (partea I)


Războiul în reţea („netwar”) este un concept american, care defineşte un nou model al noului model de luptă în societatea postmodernă. Acesta nu trebuie confundat cu „cyberwar”, care se referă la războiul purtat în reţelele virtuale.

Ideea centrală a războiului-reţea constă în vulnerabilitatea organizaţiilor ierarhic-birocratice (partidele, organele de forţă, statul) faţă de structurile nonbirocratice (organizaţii-reţea). În veacul vitezei şi informaţiei, puterea este definită prin capacitatea unor structuri de a se organiza şi modela rapid, făcând faţă schimbărilor rapide din mediul extern. În acest mod, modelarea unor reţele sociale permite unor actor cucerirea nonmilitară şi controlarea a altor actori (guverne, partide, grupuri sociale etc.).

Numim reţea un ansamblu de elemente (numite „noduri”), unite prin canale de comunicare (numite „braţe”). Organizaţiile-reţele reprezintă structurile care nu dispun de un centru de comandă şi nici de o structură rigidă. Spre deosebire de structurile ierarhice şi birocratice, astfel de organizaţii  au capacitatea de automodelare şi autoreproducere în situaţii extreme. O altă particularitate a organizaţiilor-reţea reprezintă circulaţia şi valorificarea rapidă a informaţiei din mediul intern şi extern.

Elementul central al fiecărei organizaţii-reţele este ideologia, mijloacele de comunicare şi strategia de luptă.

În literatura de specialitate, organizaţiile-reţele sunt clasificate în trei modele:

–         Lanţuri – sau „reţele liniare”, care este alcătuită dintr-un segment de noduri prin care circulă bunurile şi informaţia, între primul şi ultimul nod existând noduri intermediare.

–         Butuc, sau „roată”, care este o reţea non-ierarhică care dispune de un centru de comandă care coordonează acţiunile nodurilor.

–         Matrice, este o reţea în cadrul căreia fiecare nod este conectat cu alte noduri, fără a fi intermediat de un centru de comandă.

Astfel de structuri adopta şi modele hibride de organizare, în dependenţă de situaţie creată. O astfel de structură, spre exemplu, poate adopta modelul reţelei „matrice” în luarea a deciziilor, dar să adopte modelul „butucului” când este vorba de operaţiuni tactice.

Nodurile din cadrul reţelei pot fi şi organizaţii cu o structură ierarhică tradiţională sau birocratică. Ele pot fi mari sau mici, apropiate sau îndepărtate, incluzive sau exclusive. Nodurile pot reprezenta atât indivizi separaţi, cât şi organizaţii non-guvernamentale, partide, agenţi economici, mass-media, culte religioase, grupuri informale etc. Nodurile pot fi atât din aceeaşi sferă de activitate, cât şi din sfere absolut diferite sau chiar opuse.

Din toate cele trei modele ale reţelelor, reţeaua-matrice este cea mai complicată structură, deoarece dispune de mai multe căi de comunicare şi mai multe noduri. Astfel de organizaţii nu dispun de un lider, iar lichidarea unei celule nu se răsfrânge asupra funcţionării întregii organizaţii. Pentru a exista, o astfel de structură are nevoie de principii împărtăşite de toţi membrii reţelei, interese comune, cât şi o ideologie sau doctrină bine structurată care direcţionează acţiunile nodurilor într-un singur sens.

Experţii în domeniu numesc un astfel de model de organizare SPIN („segmented, polycentric, ideologically integrated network” – „reţele segmentate, policentrice şi ideologic integrate”).

La nivel internaţional, astfel de organizaţii-reţea sunt:  ONG-urile sponsorizată de George Soros, organizaţia teroristă „Al Qaeda”, organizaţiile aflate sub umbrela „Bisericii Unificării”, reţelele de agenţi ai serviciilor secrete, diverse organizaţii criminale internaţionale etc.

Aici sunt necesare de făcut următoarele remarci: Prima – războiul reţea nu este utilizarea exclusivă a mijloacelor tehnologice moderne, presupunând uneori şi utilizarea unor tehnologii mai vechi. A doua – războiul reţea nu are loc în spaţiul virtual, în „infosferă”, ci preponderent în lumea reală.

(după „The Advent of Netwar”, de John Arquilla, David Ronfeldt)

va urma…

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s