Ortodoxie, traditie

Revenirea noastră în spațiul spiritual balcanic


În pofida faptului că suntem un popor profund balcanic (toate popoarele balcanice au rădăcini tracice, iar o mare parte a substratului slav din cultura noastră este de origine sud-dunăreană, nu est-slavă) cultura popoarelor frățești din Balcani rămâne pentru noi o mare necunoscută.

Din păcate, cunoaștem mai multe lucruri despre ruși și ucraineni decât despre frații noștrii bulgari, sârbi, macedoneni, nu mai zic de aromânii care au păstrat multe elemente ai vechii românități. Odată ce rădăcinile noastre etno-spirituale sunt adânc înfipte în spațiul carpato-balcanic, este posibil că anume elementul balcanic să reprezinte piesa care ne lipsește din complexul identitar.

Trebuie să recunoaștem că în decursul istoriei, cu cât mai mult am fost mai departe de Balcani și Carpați, cu atât am devenit mai străini de propria noastră ființă și am pornit pe drumuri rătăcite, fie spre Est, fie spre Vest. Fără spațiul Carpato-Balcanic suntem ca o oaie rătăcită în timp și spațiu care nu înțelege încotro și pentru ce se mișcă. Reconștientizarea spațiului sacru, a spațiului vital este una din condițiile esențiale pentru supraviețuirea unui popor. Iată de ce Balcanii trebuie să fie centrul spre care trebuie să se îndrepte inima noastră.

Poate ar fi timpul să renunțăm la falsuri, să revedem modelul civilizațional spre care tindem și să revenim la rădăcinile noastre spirituale?

P.S: Vă propun să vizitați un portal excepțional dedicat culturii populare balcanice pentru a vă convinge de profunzimea universului spiritual de care l-am uitat:  http://www.dunav.org.il/

Reclame
Standard

Un gând despre „Revenirea noastră în spațiul spiritual balcanic

  1. Ioan Daniel zice:

    În videoclipul „Romanija- cântec patriotic sârbesc” ce reprezintă pata roşie cu vulturul bicefal bizantin? Uniunea Balcanica, o idee de uniune in Balcani, ca o mostenire bizantina fara radacini bizantine?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s