georgia

Saakașvili: regim polițienesc cu voie de la Washington?


Primul lucru pe care l-a făcut Saakașvili când a venit la putere a fost reformarea radicală a poliției prin modernizare și lichidarea corupției, lucru care i-a reușit de minune. Astăzi organele de forță reprezintă pilonul de bază a regimului autoritar Saakașvili, susținut direct de Washington. Astăzi, indiferent de situația din țară, președintele georgian poate fi sigur de “stabilitatea” din țară. Opoziția nu are acces la mass-media din țară (cu excepția postului de televiziune MaestroTV, care nu are acoperire națională), justiția este controlată de putere, iar conform raportului SUA cu privire la drepturile omului Georgia are probleme foarte grave la capitolul respectării normelor democrației liberale. Evenimentele din noapte de 25 spre 26 mai, când opozanții actualului regim au fost atacați dur de forțele de ordine, iar liderii opoziției arestați, au demonstrat că regimul actualului președinte georgian nu este prea diferit de regimul Lukașenko. 

Pentru consolidarea puterii și discreditării opoziției, Saakașvili invocă foarte des mitul “opoziției susținute de Moscova”, fără a prezenta dovezi concludente care ar confirma acest lucru. După războiul ruso-georgian din august 2008, Federația Rusă a rămas în mintea georgienilor ca un agresor, stereotip care este exploatat activ de putere pentru a justifica acțiunile sale represive împotriva oricărei forme de protest social. Aceeași strategie, de altfel, utilizează și Moscova, care invocă cu orice ocazie “mâna nevăzută a Washingtonului” când au loc proteste antiguvernamentale. Chiar și guvernarea comunistă de la noi a făcut uz de această strategie, când cataloga orice manifestare anticomunistă drept “o operă a serviciilor secrete românești”.

Totuși, cât de “prorusă” este opoziția georgiană? În condițiile în care țara a trecut printr-un război cu Federația Rusă, existența unei forțe politice serioase cu mesaj pro-rusesc la Tbilisi este exclusă. În realitate, o bună parte din actuala opoziție din Georgia nu este mai puțin rusofobă decât Saakașvili, unii având un mesaj clar naționalist, antirusesc și antiamerican.

În pofida acestui fapt, chiar într-o zi festivă, cum este cea de 26 mai – Ziua Independenței Georgiei, Saakașvili nu a pierdut ocazia să aducă învinuiri opoziției georgiene de colaborare cu “forțele din afara țării”, promițând să aducă în timpul cel mai apropiat dovezi care i-ar întări afirmațiile. Trebuie să observăm că aceeași promisiune Saakașvili a făcut-o și anul trecut, dar fără nici un rezultat.

În pofida retoricii “prodemocratice”, Washingtonul rămâne cel mai interesat în consolidarea unui regim autoritar pseudodemocratic la Tbilisi, ceea ce transformă Georgia într-un pion american docil în jocurile geopolitice din regiunea Caucazului.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s