Politica

Dodon, PCRM și “artificiile” sale muribunde


Mesajul din campanie a PCRM și a lui Igor Dodon îmi pare destul de vag. Comuniștii așa și nu au reușit să creeze o imagine clară a  “dușmanului poporului”. Cine este el? Ce calități “odioase” are? Cât de fastuase și masive nu ar fi marșurile din centrul capitalei, PCRM nu reușește să definească un mesaj clar, care ar explica electoratului raționalitatea acțiunilor sale. Opoziția de stânga lansează artificii costisitoare care nu prea  vor reuși să aducă efecte pe plan politic.

Ce nu acceptă comuniștii? Ce propun în loc? Cu ce este mai bun Dodon decât Chirtoacă? Aceste sunt întrebările la care PCRM nu a reușit să răspundă clar. Spoturile, panourile publicitare, marșuri masive, nu au niciun sens dacă nu sunt capabile să ofere un răspuns simplu omului de rând la întrebările “de ce?” și “pentru ce?”. Instrumentalizarea ideologiei moldoveniste, în acest sens, a suferit un eșec lamentabil.

Indiscutabil, în spatele campaniilor lui Dodon stau echipe profesioniste, însă cea mai mare problemă pe care nu vor reuși niciodată să depășească echipele de specialiști în tehnologii politice este insuficiența resursei temporale.

Pentru a reuși să revină “pe creasta valului”, PCRM are nevoie de o perioadă de destindere, în timpul căruia ar acumula “bile negre” ale oponenților, așa cum au procedat anii trecuți actualii reprezentanți ai AIE, care au avut suficient timp și resurse pentru a cultiva o imagine “diabolică” a lui Vladimir Voronin.

Pentru comuniști acest lucru este mai greu de realizat din două motive: vârsta înaintată a lui Vladimir Voronin și lipsa unui alt lider marcabil, plus conflictele de interese care se doresc a fi rezolvate rapid. În acest sens, se pare că cel mai avantajat este Partidul Democrat al lui Marian Lupu, care “tace și face”, așteptând dizolvarea PCRM-ului și alunecarea pe pante greșite a PLDM-ului.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s