Politica

Va supraviețui PCRM fără Dodon?


Printre analiştii politici şi jurnalişti predomină ideea că simbolurile comuniste şi nostalgia după trecutul sovietic sunt elementele care oferă capital politic PCRM. Ideea a devenit atât de răspândită în pofida faptului că nu există niciun studiu care ar proba acest lucru. Dimpotrivă, cercetările sociologice efectuate pe parcursul acestor ani indică clar faptul că alegătorii votează liderul, nu ideologia sau programul partidului. Miracolul „secerii și ciocanului” nu este decât un mit.

Schimbările radicale a mesajelor cu care a venit PCRM în campaniile electorale din 2001 (comunism şi apropiere de Federaţia Rusă) şi 2005 (neoconservatorism şi apropiere de SUA), demonstrează odată în plus că ceea ce cu adevărat contează este încrederea electoratului faţă de liderul politic şi mai puţin platforma partidului. Brandul, mesajul politic, ideologia nu sunt decât elemente „decorative” care au sarcina de a construi imaginea liderui – „locomotiva” electorală a partidului. Ce contează astăzi PL fără Dorin Chirtoacă, PD fără Marian Lupu, PLDM fără Vladimir Filat sau PCRM fără Voronin?

Iată de ce ascensiunea lui Igor Dodon va necesita schimbări radicale în PCRM, desigur, în cazul în care “garda veche” îl va accepta în calitate de lider al formaţiunii, ceea ce, la moment, este greu de imaginat.

În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Dodon nu va avea decât o singură opţiune: lansarea propriului său partid politic, ceea ce va însemna trecerea a PCRM-ului pe linie moartă. Ce va conta PCRM în politica basarabeană după plecarea lui Voronin? Iar el neapărat va pleca odată și odată. Ce va conta atunci PCRM fără Dodon?

Un partid care nu este capabil să conștientizeze necesitatea schimbărilor radicale într-o perioadă de criză profundă este inevitabil sortit pieirii.

Timpul trece în defavoarea comuniştilor: Voronin se pregăteşte de pensionare politică, iar Partidul Comuniştilor devine tot mai strâmt pentru ambiţiile tot mai mari ale echipei lui Dodon. Un alt candidat la funcția de lider al comuniștilor, care totodată nu ar face de râs partidul și ar da dovadă de lioialitate, nu se prea ivește în zare.

În plus, lansarea unui nou proiect politic ar putea fi salutată cu ambele mâini de componentele AIE, care vor „identifica” în persoana lui Dodon un partener de dialog pentru o soluţionare “onorabilă” a problemei alegerii preşedintelui ţării, fără a risca să fie suspectaţi de “trădare” de către electorat şi patronii săi occidentali.

În orice caz, un lucru este sigur: în următoarea perioadă politica moldovenească urmează să treacă printr-un nou val de “schimbări miraculoase”. Să vedem cât de utile vor fi acestea.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s