Politica, reвaLюtzie

Putem să schimbăm regulile jocului de-a „Mafia”?


Există un joc popular printre tinerii basarabeni – “mafia” – un exercițiu perfect pentru minciună și perfidie. Probabil acesta și este secretul popularității sale – este un moment în care îți poți permite să-ți dai frâu liber tuturor elementelor întunecate ale minții. Poți să spui minciuni, să trădezi, să manipulezi fără să fii pedepsit și mustrat de conștiință. De ce nu? Conform jocului, toți sunt dușmanii tuturor, în afară de mafioți, pe care nimeni nu-i cunoaște, ceea ce le permite să fie considerați cetățeni cinstiți. Mafioții au un avantaj – se cunosc bine între ei, își conștientizează foarte bine rolul și pot fi uniți. Sarcina mafiotului este să cultive suspiciunile și frica între cetățeni jucând rolul unui om moral, curat ca lacrima, prezentând, în același timp, pentru a-i elimina din joc, prezintă cetățenii cinstiți drept mafioți manipulând votul democratic al cetățenilor, care decid pe cine să-l linșeze.

Viața noastră reală nu este prea departe de acest exercițiu de modelare a realității. Șmecheria și perfidia au devenit demult ceva normal la noi, chiar dacă unii dintre noi se consideră ceva mai „evoluați” decât oamenii din evul mediu. În frica noastră de a fi lipsi de comoditățile cotidiene, în frica noastră de scenarii apocaliptice suntem gata să facem orice, chiar și cele mai iraționale acțiuni. Mass-media ne prigătește chipurile “oamenilor cinstiți” și „oamenilor bun”, programându-ne la un comportament adecvat pentru “marii moguli”. “Societatea civilă” ne spune: “votul tău contează”, iar noi răspundem printr-un “beeeeeee” în cor și mergem smeriți la urnele de vot ca la un abator. Într-adevăr, ce ai putea spune dacă viziunea ta asupra lumii nu depășește un “beee”? Nu avem încotro, trebuie să ne mulțumim de ceea ce avem, pentru că asta se numește “democrație” și “libera exprimare” – cele mai superioare valori ale umanității, nu?

Avantajul lumii reale față de cea din joc este că regulile de joc pot fi schimbate. Noi am putea deveni stăpâni asupra vieților noastre doar dacă am conștientiza acest lucru. Este nevoie doar de o generație care ar ieși din Sistem și ar lua la “hora papucului” moderatorul. Întrebarea nu trebuie să fie “este posibilă o lume mai bună?”, ci “vrem noi ceva mai bun decât ceea ce avem acum?”

Totul ține de voință și îndrăzneala noastră.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s