Politica

E legal? Moldtelecom – unul din clienţii agenţiei private de pază „Argus”


Interesant lucru descopăr, dacă limitele competențelor mele nu îmi permit că înțeleg unele lucruri, vă rog să mă corectați: în cadrul unei emisiuni de la publika tv, purtătorul de cuvânt al MAI, Eugen Onică a declarat că în conformitate cu legislația în vigoare, “agențiile de pază nu au dreptul să presteze servicii întreprinderilor cu capital preponderent de stat”.

Într-adevăr, potrivit legii cu privire la activitatea particular de detective și pază, articolul 23 (10):  Activitatea particulară de pază nu poate fi practicată la obiectivele de importanţă majoră, la obiectivele de asigurare vitală a localităţilor, la întreprinderile cu capital preponderent de stat şi la alte obiective supuse pazei de stat, a căror listă este stabilită prin lege”.

Cu toate acestea, există cel puțin o companie privată (cu capital străin, conform certificatului de înregistrare) care prestează astfel de servicii unei companii cu capital preponderant de stat. Este vorba de agenția de pază și securitate “Argus”, apropiată omului de afaceri Vladimir Plahotniuc, care, conform paginii oficiale a agenției, prestează serviciile sale companiei Moldtelecom și Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Republica Moldova (directorul general, Valeria Şeican, ar fi fost numită la „sugestia” lui Marian Lupu). De notat că “Argus” este una din cele mai puternice și cele mai dotate agenții de pază, care cu ușurință poate concura cu orice organ de forță din Republica Moldova.

Printre clienții agenției se găsesc și alte  companii cum ar fi: “Moldova Gaz”, “Orange”, “Viktoriabank”, “Prime Broker”, “ASITO”, “Nobil Club”etc.

Pe lângă legalitate, apare o altă întrebare importantă: oare activitatea unor astfel de agenții nu ar putea într-o bună zi periclita siguranța statului? În Rusia, se pare, organele de stat au reușit să depășească această problemă . În ce măsură statul nostru este capabil să facă față unor eventuale pericole?

Vă invit să priviți mai jos un film documentar despre activitatea unor agenții de pază a oligarhilor ruşi. Priviţi şi meditaţi:

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s