Politica

PCRM a adoptat planul bolșevic din 1917 de cucerire a puterii politice?


Am fost surprins de mesajul cu care a venit la ultima conferință liderul comuniștilor, Vladimir Voronin. Mesajul pe care l-a lansat acesta reprezintă, prin esență, lansarea ideii unei adevărate revoluții politice. Mai mare mi-a fost surprinderea când am regăsit o parte din ideile mele în manifestul liderului PCRM. Totuși, în pofida celor declamate, sunt justificat să mă îndoiesc de „bunele intenții” ale comuniștilor.

În viziunea lui Voronin, PCRM are de ales între trei căi:

Prima cale: Organizarea protestelor și manifestațiilor publice împotriva regimului. Aici dau dreptate domnului Voronin –  în astfel de acțiuni nu există prea multă utilitate: „Şi ce vom obţine ca rezultat? Vom schimba o uzurpare cu alta?”  – să vezi, uneori și comuniști sunt sinceri.

A doua cale: Reformare PCRM prin alegerea unui nou lider, mai „glamouros”. Într-adevăr, un astfel de scenariu nu ar schimba prea multe din situația politică a țării.

A treia cale pe care o propune Voronin este schimbarea radicală, la prima vedere, a sistemului politic. Din câte vedem, este vorba de crearea unor structuri locale reprezentative care s-ar opune autorităților centrale.  Aici ideea pare destul de interesantă. Într-adevăr, comunitățile locale au nevoie de o largă autonomie, iar poporul are nevoie de un organ reprezentativ suprem, în calitate de mecanism de control al populației asupra procesului de luare a deciziilor. În prezent, acest rol și-a asumat în mod abuziv Parlamentul. În acest caz, este vorba de reducerea rolului partidelor și sporirea rolului liderilor locali. Totuși una din fraze vine să dovedească faptul că nu este nici vorbă de reducerea a puterii partidelor politice: “Aceste structuri nu trebuie doar să reziste, ci să administreze, sprijinindu-se pe oferta noastră electorală”. Desigur, prin „oferta noastră electorală” nu putem înțelege decât controlul politic al PCRM. Potrivit lui Voronin, activitatea formațiunii sale se va concentra pe „construirea democrației de jos în sus”.

Structurile locale ar urma să fie unificate în cadrul unei structuri numite Congresul Cetățenilor, care ar avea rolul de a lupta împotriva puterii centrale. Am putea intui cine va face parte din acest “congres” și de cine va fi delegat. Cu alte cuvinte, nu este vorba decât de tentativa de crearea unei false dualități ai puterii, situație care ar putea fi folosită în viitoarea luptă electorală.  Totuși, ar fi mare păcat dacă PCRM ar compromite ideea unei adevărate schimbări. Tezele lui Voronin nu reprezintă decât un mesaj populist în cazul în care comuniștii nu renunță la sistemul de partide.  Desigur, doar cei naivi ar putea crede că PCRM s-ar desființa de bună voie de dragul bunăstării poporului. Sub masca „revoluției socialiste” Voronin și Tkaciuk nu doresc decât să utilizeze resursele administrative într-o luptă politică ai cărui reguli nu au de gând să schimbe. Intuiesc că toate aceste planuri ar avea efectul „marșurilor sociale” organizate în centrul capitalei, adică zero. Poporul este nemulțumit nu doar de criza economică, dar și de partidele politice, inclusiv și de PCRM.

Manifestul lui Voronin amintește de „tezele din aprilie ale bolșevicilor, prin care se propunea începerea luptei pentru putere prin instaurarea unei Republici a Sovietelor. Ironia sorții, aceste teze ale lui Lenin au fost publicate în ziarul “Pravda” în ziua de 7 aprilie. Doamne, ce-i cu această zi fatală?

Aici puteți vedea ceea ce propuneam eu

Reclame
Standard

Un gând despre „PCRM a adoptat planul bolșevic din 1917 de cucerire a puterii politice?

  1. 1st zice:

    Mă pun și eu în locul PCRM și înțeleg că nu au altă ieșire. AIE i-a pus la ungher și opoziția pusă la ungher e de zece ori mai periculoasă. Să le spunem mulșumesc că n-au luat calea repetării evenimentelor de pe 7 aprilie că de data asta nu se termina cu Chișinău, era să fie ca în Kirghizia, un război civil pentru decenii.

    Iată, astăzi din nou PL și PLDM n-au venit la ședința CMC Chișinău. Se joacă cu boicoturile și apoi se jeluie că comuniștii tot îi boicoteaza…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s