Politica

Poate ar fi timpul să schimbăm sistemul politic? Voi ce credeți?


La o concluzie interesantă a ajuns participanții emisiunii Fabrika din 14 iulie: justiția nu poate fi reformată de clasa politică, ci de către cetățeni, care din păcate, nu au pârghii reale de influențare a celor de la putere. Desigur, există alegeri “democratice”, dar cine le mai ia în serios? Credeți că mai există în Republica Moldova oameni care mai cred în farmecul votului “egal, direct, secret”?

Ajungem iar la problema funcționalității și utilității partidelor politice care deservesc doar cele câteva procente din populație. E un bun prilej pentru  lansarea în public a discuțiilor legate de necesitatea schimbării sistemului politic. Poate ar fi timpul să revedem rolul parlamentului? Poate ar fi timpul să desființăm partidele și să trecem la un sistem electoral uninominal? Poate ar fi timpul să înlocuim votul direct cu cel indirect? Poate ar fi timpul să separăm funcția reprezentativă de cea legislativă? Poate ar fi timpul să oferim o autonomie largă autorităților publice locale?

Cert este că societatea de astăzi continuă să se polarizeze: în ce care orbitează în jurul partidelor și grupurilor de oligarhi și cei are sunt scârbiți de actuala situație din țară.

Dacă cei scârbiți și oprimați doresc să supraviețuiască în această țară, ar trebui să înceapă se învețe ce înseamnă asocierea, solidaritatea, principialitate, pentru a purcede la transferarea puterii din mâinile partidelor politice către popor.

Dar voi ce credeți?

Reclame
Standard

Un gând despre „Poate ar fi timpul să schimbăm sistemul politic? Voi ce credeți?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s