Lumea

Israelul: problemele sociale crează tensiuni dintre „evreii ruși” și „evreii băștinași”


Avigdor Lieberman - liderul partidului "Casa nostră Israel"

Avigdor Lieberman - liderul partidului "Casa noastră Israel"

În Israel tensiunile sociale riscă să se transforme într-un conflict dintre evreii veniți din spațiul ex-sovietic (vorbitori de limbă rusă) și ceilalți evrei. Diferențele apar  din cauza diferenței de mentalitate, situație economică, precum și din cauza simpatiilor politice diferite: evreii ruși susțin formațiunile de extremă dreapta, cum ar fi “Casa noastră – Israel” („Наш Дом – Израиль”), condusă de Avigdor Lieberman (originar din Basarabia, adept al rusificării Israelului), în timp ce restul evreilor sunt susținători ai mișcărilor politice de stânga. Lieberman a fost cel care a susținut acordarea ajutoarelor materiale evreilor repatriați, fapt care a trezit nemulțumirea „băștinașilor”, a cărora situație materială  devine tot mai complicată. Liderul extremei drepte promovează insistent necesitatea acceptării în masă a evreilor din spațiul ex-sovietic, lărgindu-și în acest fel bazinul electoral și influența politică în ciuda nemulțumirii iudeilor fundamentaliști și a populației „native”.

Presa israeliană de limba rusă dezaprobă acțiunile de protest ale „băștinașilor”, calificându-le drept “moft” și “capriciu”, în timp ce  “băștinașii” învinuiesc populația rusofonă de ignoranță și lipsă de cultură. În ziarul britanic “The Guardian”, ziarista israeliană Lili Galili învinuiește “repatriații” de subminarea democrației israeliene și nedorința de a se integra în societatea israeliană.

„Timp de mai mulți ani circula gluma că Israelul este al 51-lea stat al SUA, iar acum el a devenit o republică sovietică. E o întorsătură interesantă a istoriei”, scrie Lili Galili.

În prezent, 75,3 la sută din populația Israelului alcătuiesc evreii, dintre care 56 la sută sunt evrei nativi, iar 44 la sută repatriați. 1,2 milioane de evrei repatriați sunt originari din fosta URSS, dintre care 300 de mii reprezintă evrei necanonici, care din punct de vedere iudaic nu sunt recunoscuți drept evrei. Pentru a grăbi trecerea evreilor din spațiu ex-sovietic la iudaism, Lieberman a promovat insistent legea cu privire la simplificarea așa-numitului giyur (procedura de trecere la iudaism) și a căsătoriilor civile (pentru neiudei, atei sau căsătorii mixte), fapt care în opinia unor lideri spirituali, contravine normelor și tradițiilor iudaice.

Vă invit să priviți un video despre o discuție în cadrul unei familii de evrei rusofoni, legată de tensiunile sociale din Israel, precum și despre așa-numita “mentalitate rusească”. Motivul disputei dintre tinerii evrei (susținători ai protestelor) și evreica bătrână a servit replica celei din urmă: “privind toate aceste îmi vine să mă întorc în Rusia. Am venit aici pentru a trece prin aceeași istorie?”.

Reclame
Standard

2 gânduri despre „Israelul: problemele sociale crează tensiuni dintre „evreii ruși” și „evreii băștinași”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s