Ortodoxie, Politica

Guvernul este pe cale de a declara război Bisericii Ortodoxe?


Relațiile dintre Biserica Ortodoxă și Guvernul Republicii Moldova ar putea deveni și mai încordate. Ministerul Justiției lucrează asupra unor modificări ai legii cultelor, care ar urma să fie o lovitură gravă la adresa Bisericii, aceasta fiind pusă în condiții mult mai draconice decât în perioada sovietică. Voi reda mai jos doar câteva prevederi din proiect, care îmi par a fi cele mai grave.

Astfel, una din prevederi presupune că Biserica va fi obligată să creeze și să gestioneze un registru al „membrilor” săi. Nu este clar cum va fi consemnată calitatea de membru al bisericii (Articolul 17 (4 ) – “În entităţile religioase, calitatea de membru se consemnează. Entităţile religioase cu statut de persoană juridică sunt obligate să ţină Registrul de evidenţă a membrilor entităţii religioase”). Oare va trebui fiecare ortodox să dețină o „legitimație de ortodox”? Pornind de la faptul că 95 la sută din populație o reprezintă ortodocșii, crearea unui registru al credincioșilor de către clerici este mai mult decât absurdă. Guvernul cunoaște aceste lucru, prin urmare, putem presupune că astfel de măsuri ar urmări transformarea Bisericii Ortodoxe într-o “organizație religioasă” minoritară.

Alte elemente noi din lege permit activitatea nestingherită a unor culte totalitare. Astfel, definiția “prozelitismului” este modificată fundamental, fiind eliminată următoare prevedere: “recurgerea la mijloace violente, abuz de autoritate, şantaj, dol, ameninţare, constrângere, ură religioasă, înşelăciune, manipulare psihologică sau diverse tehnici subliminale”, fiind înlocuită cu termenul vag de “constrângere”. În același timp, legea permite activitatea “grupărilor religioase”, care nu dețin personalitate juridică.

Este eliminat articolul 6(2) prin care se interzicea apartenența unei persoane la două sau mai multe culte religioase. Prin excluderea articolului 14 se exclude orice participare a Bisericii la gestionarea cimitirelor.

O prevedere stranie, aberantă și discriminatorie sunt articolele 15(2) și 24 (2) f care interzic cultelor religioase implicarea în activități politice. Nu este clar ce presupune această noțiune de “activitate politică”, pentru că ar putea include atât orice inițiativă civică la care are drept Biserica în calitate de parte a societății civile, cât și exercitarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului, garantate de constituție – “dreptul de a alege și de a fi ales”. Această parte ar putea încălca grav și dreptul unor persoane de a candida la funcția de deputat, precum și a deține funcții importante în stat. În actuala legislatură, spre exemplu, există un deputat care în același timp este și liderul unui cult religios (Valeriu Ghilețchi). În noua redacție a legii cu privire la culte, el ar urma să fie lipsit de acest drept. Trebuie să mai observăm că prin noua prevedere, Biserica este dezarmată și lipsită de dreptul de a contracara abuzurilor puterii.

Este adevărat că implicarea unor fețe bisericești în campaniile electorale reprezintă o problemă. Dar această problemă este una internă a Bisericii Ortodoxă, nicidecum a Guvernului sau partidelor aflate la guvernare.

Straniu pare și articolul 19 (1), punctul d, care permite cetățenilor străini, care dețin dreptul de ședere, să înființeze culte religioase pe teritoriul țării noastre. În actuala redacție, acest drept aparține exclusiv cetățenilor Republicii Moldova.

Comportamentul guvernării este unul foarte straniu și irațional. Dacă în acest an actuala redacție a legii cu privire la culte a provocat proteste masive ale credincioșilor, noile modificări ar putea încorda și mai mult situația, punând Biserica Ortodoxă într-o situație extrem de complicată. Înaintarea proiectului în forma actuală ar putea însemna o adevărată declarație de război, ceea ce ar însemna declanșarea unor instabilități sociale în condiția înrăutățirii nivelului de trai.

În aceste condiții, societatea civilă și Biserica ar trebui să vină cu un proiect alternativ al legii cu privire la culte, care ar exprima cel mai bine interesele societății noastre. Din păcate, un astfel de proiect nu a fost înaintat până în ziua de azi, mișcările ortodocșilor continuând să fie haotice și dezorganizate, ceea ce convine de minune celor care lucrează pentru nimicea una din instituții fundamentale a societății noastre.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s