Fără categorie

Revenirea la casele de lut – o soluție pentru problema locuințelor


De la o vreme în Occident a apărut o nouă tendință: construcția locuințelor ecologice din paie și lut. Moda devine tot mai populară în SUA, Europa Occidentală în măsura în care prețurile la spațiul locativ, serviciile comunale și însăși viața în mediul urban devin tot mai insuportabile.

De ce lut? Pentru că este un material perfect pentru un mediu în care locuiește o familie. Este foarte răspândit, nu este costisitor (chiar gratis), ecologic, econom și sănătos. Pe lângă asta, construcția de lut este accesibilă oricui – nu e nevoie de abilități și cunoștințe deosebite pentru a face o casă. O casă de lut putem face de orice mărime, de orice formă dorim, putem face oricând modificări în caz de necesitate (spre exemplu dacă a apărut un membru nou în familie).

Pe lângă lut există și alte tehnologii: baloți de paie, saci cu pământ, vase de sticlă sau plastic, ciuture de lemn etc. Lutul, totuși, rămâne a fi cel mai preferat și cel mai sigur.

Dacă luăm în considerare cât trebuie să muncească o familie tânără pentru o locuință luată în rate, devenind un sclav al băncilor, atunci o casă de lut ar permite canalizarea banilor spre alte necesități sau ar oferi tinerilor părinți mai mult timp liber pentru a se bucura de viață.

Din păcate, în Republica Moldova nu există organizații și instituții care să implementeze astfel de tehnologii. În statele vecine, Ucraina și România deja se pun bazele unor instituții de instruire a tinerilor. Sperăm că ceva similar va apărea și la noi.

Vedeți mai jos un film documentar dedicat tehnologiei construcției caselor ecologice în Africa, America, Europa și Asia. Cred că veți fi plăcut surprinși.

Standard

7 gânduri despre „Revenirea la casele de lut – o soluție pentru problema locuințelor

  1. catalin zice:

    totusi argila in unele cazuri rare poate contine in pp ffff mica anumite elemente daunatoare si treb analizata, plus o analiza geologica si structurala, dar din pacate fac de constructii nu prea au sectii de mediu

    Apreciază

  2. Problema acestor case o constituie anotimpurile ploioase de lunga durata, toamna si primavara. Atunci lutul se moaie la baza daca nu exista o placa de beton pusa la suficienta inaltime ca stropii de ploaie si baltirea naturala a apei sa nu poata uda peretii din lut.

    Apreciază

  3. nicoleta rainea zice:

    daca are caciula buna si cizme bune are viata lunga se gasesc solutii , se inalta pe un soclu de piatra si se face strasina mai mare sa nu curga apa de la ploaie pe pereti si are viata lunga

    Apreciază

  4. marioara zice:

    Casa bunicilor mei, construita in urma cu 150 de ani, este inca folosita, si nu are fundatie cu beton, sau inalta, sau mai stiu eu ce. Se poate construi din materiale ieftine, sanatoase si trainice. Spor

    Apreciază

Lasă un comentariu