reвaLюtzie

De ce în Rusia nu există o opoziție politică? Rușii – între apatie și explozie socială


Protestele opoziției ruse a demonstrat starea de apatie care predomină în societate. Probabil opinia publică internațională și cea din Rusia avea să ignore cu desăvârșire manifestațiile celor câtorva sute de cetățeni în centrul capitalei ruse dacă autoritățile nu ar fi mobilizat în cel din urmă ceas forțele armate și mii de simpatizanți ai Kremlinului. Voluntar sau involuntar, reprezentanții puterii au creat, de fapt, niște decorații care au transformat o manifestație jalnică într-o aparență a unui “protest de masă”.  În realitate, chiar și opoziția belorusă a reușit să mobilizeze mai multă lume la ultimele alegeri prezidențiale în condiții mult mai dure.

Problema opoziției rusești constă în câteva puncte slabe:

În primul rând, în rândurile opoziției lipsesc personalități marcante, credibile, înzestrate cu carismă, care ar atrage inclusiv electoratul conservator și antioccidental. Ceea ce există în prezent, sub numele de “opoziție” nu reprezintă decât ceea ce la noi în Moldova reprezintă societatea civilă liberală – un grup de cetățeni pro-occidentali, dependenți de fundațiile străine, care imită un activism de dragul granturilor străine.

Unica figură care putea să reprezintă o opoziție serioasă în societatea rusă a fost Dmitri Medvedev, dar în urma inițiativei acestuia de a înainta candidatura lui Vladimir Putin la funcția de președinte al statului, entuziasmul în rândurile opozanților au început să scadă vertiginos.

A doua problemă a opoziției rusești o reprezintă forma dizidenței. Ca și la începutul secolului XX, intelectualitatea rusă (îndeosebi cea tânără) este ruptă de masele populare și își trăiește propria sa viață, în special, în mediul virtual. Orice “inițiativă revoluționară” a opoziției rusești se naște și moare în rețelele de socializare, fără a mai ajunge în mediul social.  O astfel de formă este foarte comodă, pentru că satisface unele frustrări și impulsuri interioare, fără a răpi din comoditatea vieții cotidiene. Se uită că internetul nu este decât unul din multitudinea de instrumente de comunicare, dar nicidecum un mijloc de mobilizare a maselor.

Nici opoziția naționalistă, nici cea comunistă, nici cea liberală nu sunt în stare să ofere rușilor un mesaj sau un lider pe care l-ar urma cetățenii ruși. În același timp, nemulțumirea față de situația socială și economică este într-o continuă creștere și în viitor s-ar putea exprima prin răbufniri violente, dar apolitice: revolte sociale, conflicte interetnice, separatism, din care nu va avea de câștigat nici putere, nici opoziția.

Inexistența unei opoziții politice este o problemă, în primul rând, pentru actuala putere, deoarece nu există un pol care ar putea canaliza energiile sociale negative ce se acumulează continuu. Într-o oarecare măsură, actuala situație ne amintește de anii 80 ai secolului XX, când Partidul Comunist nu a mai fost în stare să controleze nivelul tensiunilor sociale.

PS: Totuși, nu trebuie ignorat un fenomen: în prezent unele grupuri de interese, care s-au aflat în preajma puterii, sunt pe cale de a forma o opoziție, doar că în prezent se află la moment în stare de așteptare. Se prea poate ca după revenirea lui Putin în fotoliu de președinte, o parte din actualul establishmentul politic ar putea forma un al doilea pol al puterii, imitând un sistem bipartid. Un exemplu este unul din cardinalii din umbră a Kremlinului – Gleb Pavlovski, care a declarat deschis că revenirea lui Putin s-ar putea răsfrânge negativ asupra situației interne din Rusia.

Reclame
Standard

Un gând despre „De ce în Rusia nu există o opoziție politică? Rușii – între apatie și explozie socială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s