Fără categorie

АКТУЕЛНОСТ КОДРЕАНУОВОГ НАСЛЕЂА


Aveți mai jos o traducere în sârbă a unui articol de-al meu dedicat personalității lui Codreanu. Mulțumesc din suflet fratelui întru idei Стево Лапчевић.
Да ли је, и због чега је Корнелиу Зелеа Кодреану, херој међуратног периода, још увек значајан? Пре него што дамо одговор на ово питање потребно је да покушамо да схватимо шта је у својим проповедима настојао да каже „Капетан”, како су поштоваоци и саборци звали Кодреануа.
На првом месту, треба знати да Кодреануов легионарски покрет није био уско националистичка организација. Ако се пажљиво размотре основни принципи и циљеви овог покрета, лако се може уочити да се они по много чему разликују од готово свих националних покрета онога времена, како на подручју Румуније, тако и у читавој Европи. 
Током свог живота, Капетан је припадао различитим покретима који су имали врло различите циљеве и погледе на стварност. Током 1919. године, укључио се у Гарду Националног Идентитета, која је стајала на линији одбране румунског друштва од комунистичког утицаја. Током свог бављења у овом покрету, млади Кодреану је потписао и чувени документ „Вера хришћанског националног социјализма”. Године 1922. Кодреану ствара „Удружење студената хришћана” које је имало за задатак да се супротстави нарастајућој секуларизацији у образовном систему, која се огледала у „протеривању вере из школског система”. Већ наредне године, заједно са професором Кузом, Капетан удара темеље Лиги националне хришћанске одбране. Но, како ова организација није у потпуности одговарала погледима на свет младог Кодреануа, он се ни у њој не задржава дуго.
Четири године касније, дакле 1927. године, настаје нови студентски покрет „Легија Светог Архангела Михајла”. Овај покрет почивао је на изразитом антијеврејству, антикомунизму, као и на идеалу о промовисању и стварању „новог човека”, као идеолошког темеља нове румунске државе. „Камен темељац наше Легије је човек, а не политичка идеологија. Наш циљ је не да изменимо постојеће политичке идеје него човека”, истицао је Кодреану у свом делу „Мојим Легионарима”.
Али, да ли је пут на који су тако смело ступили Капетан и његови пријатељи процес њиховог идолошког и моралног одрастања? То је био сасвим логичан завршетак идеје која је одбијала да прихвати реалност као апсолутну – стварање новог света и новог човека кроз сопствене напоре и сопствене жртве.
Легионарски покрет, за разлику од осталих покрета у којима је Кодреану био (или их основао) није, дакле, био уско националистички. Он није створен са циљем борбе за интересе САМО једног народа и једне државе, него управо супротно – са циљем да се изгради политички војник, који ће постати носилац светске „духовне револуције”. Кодреану је, заправо, идеолог светског десничарског покрета, а његова „Легија” није само још један у низу покрета, она прераста у стил живота и као таква она је могућа у било ком народу и било којој раси, свесним потребе извршења „духовне револуције”.
Многи поштоваоци легионарског покрета који своје знање и своју интерпретацију Кодреануовог дела везују само за један период његовог идеолошког одрастања, сматрају да су горе изнети наводи равни светогрђу. Но, да не буде заблуде, свакако је да је прва линија фронта била у Румунији, али је исто тако сасвим јасно да модел новог човека, који је имао настати из те борбе није био намењен само Румунији и њеном народу, него читавом свету. У крајњем, да није тако, Маринова и Мотина жртва у Шпанији (дакле, не у Румунији), не би имала много смисла. Зар не?
На овом месту је важно напоменути и то да легионарски покрет није био ексклузиван ни по питању националне припадности његових чланова. У њему је било  и Руса, и Срба, Бугара, Украјинаца и Грка, а сам Кодреану је имао пријатеље и поштоваоце и међу припадницима јеврејског народа.
Корнелију Кодреану је био међу првима који су схватили да морално пропадање савременог света долази као нуспродукт комунизма и либералног и сваког другог капитализма, предлажући идеју Трећег пута као једини начин да се то растакање успори и коначно уништи. За Капетана, Трећи пут је био пут духовне, моралне обнове човечанства, повратак традицији и одбацивање модерног света. То је био пут ослобођења човека од модерне и повратка на првобитно стање човечанства, очишћено од земаљских страсти и нагона.
Одвојивши се од Бога, човек је успео не само да се обавије лажном сликом света, него је створио и лажну свест, лажне сновеи идеале који не могу да задовоље потребе човекове душе. Борба против такве „реалности” био је главни задатак Кодреануове Легије. У исто време, управо ослобођење човека од затвора лажног света и лажног хуманизма и буђење примарног инстикта Традиције, јесте основ онога што називамо „Кокнзервативна револуција”. А тај „нови човек”, заправо је стари човек, човек архиичних друштава, човек села. Стварање новог човека, само је буђење уснулог старог.
Наставак Кодреануове борбе, за нас је императив данашњице. Али, та борба не сме се свести само на бледу копију старе борбе.На жалост, мали број људи разуме праву природу покрета којег је створио и водио Капетан и отуда се неретко дешава њено ограничавање истрошеним националистичким флоскулама које суштински говорећи немају много везе са истинском природом Легије. Легионаризам је нешто друго: то је идеолошки пројекат који има за циљ да промени историјски ток не једног народа, него читавог Човечанства!
Anunțuri
Standard

4 gânduri despre „АКТУЕЛНОСТ КОДРЕАНУОВОГ НАСЛЕЂА

  1. Pingback: Стево Лапчевић: КОРНЕЛИЈЕ КОДРЕАНУ | ФБР МОНИТОР

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s