Securitatea naţională

Cu ce ne-ar putea fi util Şevciuc?


Desigur, nu putem pretinde şi spera multe de la noua administraţie de la Tiraspol, pentru că „nu vremea este sub om, ci omul sub vremi”. Dacă cineva speră că noul lider al regiunii separatiste va veni cu braţele deschise la Chişinău, se înşeală amarnic. Pe lângă unele circumstanţe subiective (cum ar fi ambiţiile foştilor lideri transnistreni) există şi unele circumstanţe obiective (interesele geopolitice a Rusiei, existenţa anumitor structuri şi relaţii economice).

Totuşi, cel mai important lucru nu este lichidarea formală a structurilor politice din stânga Nistrului, ci integrarea a cetăţenilor de pe ambele maluri. La această ora, pentru noi contează cel mai mult facilitarea circulaţiei cetăţenilor, mărfurilor şi serviciilor pe ambele maluri.

Nu trebuie să facem greşeala pe care o face România faţă de Basarabia – Transnistria trebuie tratată ca un ansamblu de oameni, nu un teritoriu.

În condiţiile înrăutăţirea situaţiei socio-economice, izolarea regiunii transnistrene reprezintă cea mai întunecată perspectivă pentru locuitorii acestor raioane moldoveneşti. În aceste condiţii, chiar şi deschiderea spre malul drept, cât nu ar părea de straniu, ar putea îmbunătăţi situaţia de acolo.

Construcţia unor infrastructuri comune care ar facilita schimburile economice, extinderea mass-mediei de la Chişinău, colaborarea între administraţiile locale şi reprezentanţii societăţii civile de pe ambele maluri, ar însemna pornirea unui proces integrator care nu va mai putea fi oprit, nici de liderii de acolo, nici de Moscova.

Dacă Şevciuc va fi capabil să dea start acestui proces, am putea chiar tolera cu multă bunăvoinţă, cu înţelegere şi cu zâmbet pe buze discursurile populiste de la Tiraspol despre „necesitatea recunoaşterii independenţei republicii nistrene”. Timpul ar fi în favoarea noastră.

P.S.: Desigur, una din condiţiile esenţiale este şi stabilizarea situaţiei politice de la Chişinău, însă asta este deja o altă brânză.

Anunțuri
Standard

2 gânduri despre „Cu ce ne-ar putea fi util Şevciuc?

 1. Va rog sa ma scuzati dar o sa comentez pe langa subiect ca sa vadeti cu ce v-ar fi util fost Turcescu !!!..
  Vara trecuta cand cu evenimentele de la Chisinau cu Voronin neata ma intorceam de la servici cu masina si eram pe radio 21 … La un momentdat se intrerupe muzica si intra gafaind Turcescul cu un indemn incendiar cum n-am mai auzit de la va ordon treceti prutul , aproape national , sa mergem musai la univrsitate sa sustinem pe cei de acolo ca arde Chisinaul … cum era pe la noi gluma aia cu ardeiasul ca sa-i gonim pe moldoveni din bucuresti … De curiozitate m-am dus si eu desi n-am fost nici pe la rivolutii si nici atunci cu paiata Tapu universitatii (constantin cel escu) et. company… sau tiganiada iliescu …o mare pierdere pentru mine(de timp probabil) . Si ce sa vezi .. am prins a suiera de uimire …cand am vazut o multime de tineri si tinere majoritatea remarcabile .. foarte simpatici , se vedea clar ca basarabeni si nu stiu ce cred altii dar mie-mi sunt foarte simpatici …cu fata spre teatrul national si cu spatele spre troita si universitate… faceau atrenament sus tinut sa strige jos , comunismul iar antrenori erau niste figuri cunoscute si foarte sugubete cu niste barbi lungi pe care probail le si spala si descalcesc odata pe an … alte vorbe nici nu s-au mai pomenit pe acolo vreo doua ore , numa jos comunismul , si cand oboseau unii incepeau galeria si antrenorii s.a.m.d. …apoi probabil fiinca expirase timpul mitingului , vorba vine ca era 10 seara , magul sef a invitat tota cinstita asistenta sa mearga in sobor degraba la gara sa se urce in trenurile formate cu directia direct Chisinau …
  M-a uimit veselia si entuziazmul cu care scandau , era o atmosfera tinereasca cum de mult n-am mai vazut ..
  un cor de glasuri cristaline cum au numai basarabenii si ucrainienienii si care sunt imposibil de imitatat …
  Nu mare mirarea mi-a fost zilele urmatoare cand am recunoscut la buletinele de stiri multe din remarcabilele figuri de la teatru la Chisinau in lupta apriga cu focul ……..o mica piesa de teatru ….intamplari intamplate….

  La multi ani si multa sanatate in anul nou precum si in cei ce vor urma de acum inainte …

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s