Politica, Securitatea naţională

De dragul unificării, trupele de pacificatori trebuie să dispară


Încrederea nu poate fi cultivată cu țevile de arme. Prin urmare, posturile trupelor de pacificatori trebuie să dispară. Cetățenii de pe ambele maluri trebuie să scape de sentimentul de insecuritate, iar casele din satele de pe linia frontului, care zac părăsite, trebuie să revină la viață.

Sunt mai mari șanse să apară un conflict armat când prin zonă se plimbă oamenii cu armele încărcate decât atunci când prin regiune nu va exista niciun soldat înarmat. Cine vorbește despre o eventualitate reaprinderii unui conflict fie este un provocator, fie o persoană bolnavă psihic.

Desigur, există tot felul de țipălăi, care încearcă să tragă turta de partea sa, exploatând situația creată – așa sunt partidele politice, așa sunt politicienii. Dar toate acestea reprezintă chestii minore pe lângă adevăratele noastre probleme. Prin “ale noastre” presupun nu doar problemele oamenilor de pe malul drept, dar și de pe malul stâng al Nistrului.

Contrabanda pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, insecuritatea cetățenilor, limitarea liberei circulației a cetățenilor, libertatea informației și gestionarea resurselor energetice – sunt problemele pe care trebuie să le rezolvăm, vrem noi sau nu, împreună cu cei care prezidează la Tiraspol.

Cred că este foarte important că, în sfârșit, la cârma regiunii separatiste se află oameni care sunt născuți în aceste locuri, nu indivizi parveniți (de genul lui Smirnov sau Antiufeev). Evghenii Șevciuc este născut la Râbnița, iar sora sa locuiește la Chișinău (cel puțin, așa afirmă Oazu Nantoi). Respectiv, soarta lor este legată nemijlocit de aceste locuri.

Trupele de pacificatori reprezintă un nod gordian care trebuie tăiat pentru a da start adevăratei soluționări a problemei transnistrene. Războiului provocat de nomenclatura sovietică din zonă trebuie pus capăt, pentru a putea începe construcția normală a statului Republica Moldova. Oamenii de pe ambele maluri trebuie să simtă că trăiesc într-un singur stat. O altă cale nu avem.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s