Sociologie

Eminescu – prorocul românismului pur


Mihai Eminescu poate fi numit cu adevărat precursorul revoluționar-conservatorismului românesc. Opunându-se procesului de “occidentalizare” a României, gânditorul român a sintetizat un sistem filosofic și sociologic inspirat din experiența istorică a românilor.

El a fost primul gânditor român care nu s-a mulțumit cu izolarea culturii românești în “folclor”, ci a cătat să descopere „duhul Tradiției românești”, care ar putea ajuta să răspundem la mai multe probleme ale istoriei românilor, cum ar fi: rostul și rolul României în istoria universală, idealul național care ar trebui să anime românii de pretutindeni.

Mai puțin ne interesează critica lui în adresa liberalilor, dar și a conservatorilor de speță “europeană”. Ne interesează mai mult modul în care el reușește să fundamenteze absurditatea importului formelor străine pe un fond autohton, caracterul înstrăinării elitei politice de popor, precum și sistemul de selecție a elitei naționale. Eminescu respinge democrația și republice bazate pe principiile universaliste și se pronunță pentru “o Românie românească”.

Dar ce înseamnă o “Românie românească”? Este o Românie care revine la valorile și principiile anterioare regimului fanariot și “modernizării europene”. Este acea „Românie profundă”, care ascunde trăirea unei vieți autentice – etica și morala „legii româneștii” („Jus Valahicum”), cultul strămoșilor, obștea sătească, credința ortodoxă, perceperea Balcanilor drept spațiul vital al tuturor românilor.
Eminescu a fost și unul din puținii care a vorbit despre necesitatea readucerii Transilvaniei în corpul României, dar și a Basarabiei, idei care păreau pe atunci absurde și nerealiste.

Tot Eminescu a scris și despre necesitatea unificării popoarelor balcanice – unica cale posibilă  pentru dezvoltarea economică și politică a regiunii: “E evident că greutăţile politice s-ar naşte abia în urma schimbărilor pe cari le-am schiţat şi cari au şi fost de mult propuse. E evident că micele state de pe Peninsula Balcanică, ieşite din letargia în care le ţine domnia turcească, ar forma prin rivalităţile lor politice, naţionale şi religioase un pericol mult mai mare pentru liniştea Europei decât letargia acestor provinţii, produsă prin apăsarea semilunei. Contra acestor eventualităţi există un singur mijloc — o Confederaţiune Dunăreană, ca rezultatul cel mai firesc al liberării acestor provinţii. […]Numai o Confederaţie Dunăreană cu o politică comercială protecţionistă şi sub protectoratul său propriu şi al nimărui altcuiva ar conţinea în sine sâmburi de dezvoltare adevărată”.

Pentru crezul său, unul din cei mai mari români a și plătit cu viața. Eminescu a fost și este un proroc al vremurilor noastre. Un far al generațiilor care l-au urmat în drumul spre revenire la autenticitatea românească.

Reclame
Standard

5 gânduri despre „Eminescu – prorocul românismului pur

 1. Domnule Octavian , daca Eminescu ar fi avut acces la internet probabil ar fi gandit altfel , dar el a avut acces doar la cartile existente la acea data , si nestiid alta limba decat romana eventual ceva franceza probabil la Viena s-a cam uitat ca mata’n calendar la ce apucat si el sa citeasca prin bibliotecile de pe acolo ..
  Probabil ca l-o fi impresionat Marx dar oricum a citit traduceri nu manuscrise originale iar cunostiintele sale istorice expuse’n poezii sunt destul de confuze …si de vagi …
  De la voi sunteti urmasii Romei ? unde amesteca in galeata pe toti locuitorii peninsulei al caror urmas era si el se vede clar ca gandind putin mai latineste datorita faptului ca asa era moda timpului , ajunsese chiar sa se creada roman urmas a lui Nerva Traianus pe care romanii l-au lasat fara anus din diverse considerente …de ordin cacofonetic cel mai probabil …
  Oricum , poetilor l-i se scuza aberatiile istorice , dar nici nu pot fi luati in considerare cand este vorba despre altceva decat despre Veronica Micle …

  Apreciază

 2. 1. Eminescu cunoștea germana, franceza, latina, sanscrita. Privitor la internet – mare idiotism.
  2. Internetul e pentru comunicare, nu pentru dezvoltarea capacitatilor intelectuale.
  3. Din câte știu, Eminescu s-a interesat de autori serioși, iar Marx nu prea l-a interesat.

  Apreciază

 3. Eminescu stia intr-adevar ceva despre limbile respective , dar din pacate in afara de poezie a fost un diletant in tot ceea ce facea..
  Germana este o limba foarte dificila daca nu o vorbesti din familie si nu gandesti in ea ceea ce nu prea a fost cazul lui ..
  A fost pe la niste cursuri prin austria dar a abandonat mereu probabil tocmai din aceasta cauza ..
  Faptul ca a incercat sa alcatuiasca o gramatica a limbii sanscrite este iar o chestie de diletantism ..
  La fel cum apologiza diftongii si altele troheele pe care le-au inventat poetii antici ..
  intr-o epoca in care existase deja Edgar Allan Poe care nici nu mai scria cu rime , iar asta e printre ultimii din seria poetilor mari din acea vreme ..
  Un romantic intarziat (chiar mintal uneori ..) pentru vremea respectiva ..
  A prins la romini datorita artificiilor poetice lingvistice si talentului de povestitor ..
  Un secol ..
  Dar viitorul nu cred ca-i va ma rezerva prea mult timp deoarece lumea noua are alte preocupari..
  Nu se mai vinde ..
  Nici Paunescu …

  Apreciază

  • Eminescu a studiat filosofia germană, a audiat lecțiile celor mai iluștri filosofi ai Europei care și-au ținut lecțiile în germană. A și purtat corespundență cu mari intelectuali germani. Așa că, o faci aiurea pe deșteptul fără să cunoști lucruri elementare. Ce scrieri de a lui Eminescu ai studiat că o faci pe mare expert în eminescologie?

   Apreciază

 4. Citândul pe Schopenhauer, Eminescu spunea: „Geniul este mintea aplicata exclusiv la obiect, subiectul cunoscator pur care iese din contingent si se asaza în fata metafizicului. El traieste în spatiul astral, ignorând interesele vointei lui individuale”.(Genius elme csak tárgy, a téma a tiszta műértő kvótán kívüli és leül elé metafizika. Él asztrális térben, figyelmen kívül hagyva az érdekeit az egyén akarata.).
  probabil tradus din maghiara (limba secreta a lui mihail) …cititi wikipedia .. Eminescu …
  Daca ai un an de liceu si repeti doi ani anul doi , inseamna ca ai facut tot liceul si poti sa-ti dai si doctoratu …in filozofie …la berlin ..

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s