Istorie

Mitologia zilei de 9 mai


La 9 mai, Uniunea Sovietică sărbătorea capitularea Germaniei. În pofida faptului că era vorba de un război între state, cu propriile substraturi politice şi economice, aliaţii au oferit acestui război o dimensiune ideologică: occidentul – victoria liberalismului, URSS – victoria comunismului asupra ceea ce au numit ei cu un termen general „fascism” (fără a mai intra în detalii). Se uită niciun tribunal internaţional nu a condamnat „fascismul”, ci crimele de război, însăşi judecătorii fiind nişte criminali de război nu mai puţin nevinovaţi decât cei inculpaţi.  Subiecte precum rolul capitalului american în declanşarea războiului sunt trecute cu tăcerea în dezbaterile publice.

În scurt timp, „marea victorie” a devenit unul din principalele mituri ale Uniunii Sovietice, fiind prezentată drept „una din cele mai mari realizări ai comunismului sovietic”. Alături de „Marea revoluţie din Octombrie”, evocarea „victoriei” a devenit una din principalele trepte în construcţia „viitorului luminos”. Nu prea conta faptul că URSS a impus „proletariatul” din noile state socialiste din Europa centrală şi de est, pe care oficial le considera „surori” plata reparaţiilor de război, contribuind prin sânge şi suferinţă la „construcţia socialismului sovietic”. Războiul a îmbogăţit mai mult decât a ruinat URSS, transformându-l dintr-un stat falit şi distrus moral, într-o putere colonială.

Astăzi, Federaţia Rusă, noul stat apărut din ruinele URSS, continuă din inerţie să evoce „victoria asupra fascismului”. O face pentru că noul stat rus nu prea a realizat nimic în anii existenţei sale comparativ cu părintele său sovietic. Iată de ce ideologii kremlinului încearcă să „desovietizeze” semnificaţia zilei de 9 mai, transformându-o într-un mit al victoriei „Rusiei istorice” (cea, care potrivit imnului sovietic, a creat Uniunea) asupra unui duşman mitic. Iată de ce nu trebuie să ne mirăm că un simbol al Rusiei ţariste – ordinul „Sfântului Gheorghe” a devenit un simbol al unei sărbători comuniste.

Rusia şi întregul spaţiul sovietic se află într-o continuă căutare de simboluri şi mituri. Până atunci, acest vid este înlocuit temporar cu tot felul de struţocămile precum 9 mai. În cele din urmă, timpul va fi cel care trata toate complexele ale trecutului, iar cel de-ar doilea război mondial va fi pus într-un rând cu alte războaie din istorie.

Reclame
Standard

Un gând despre „Mitologia zilei de 9 mai

 1. marius platon zice:

  Este adevărat ce spui despre 9 mai – este un neadevăr băgată în capul oamenilor prin intermediul propagandei sovietice timp de mai mult de jumătate de secol. În realitate Uniunea Sovietică a fost aliatul Germaniei până la 1941 și ambele regimuri totalitare de la începerea războiului au ocupat țări europene și ambele au făcut genocid. Ba mi mult, Uniunea Sovietică a făcut primul genocid în acest război, la 1940 , în Polonia, la Katyn, apoi au urmat alte genocide făcute de Naziști și sovietici. Genocidul și crimele a regimului Sovietic a continuat în timpul și după război. Însă oamenilor sovietici de după război regimul Sovietic le-au spălat creerii, arătându-le doar o Uniune Sovietică victorioasă asupra lui Hitler. Este adevărat, Uniunea Sovietică a învins fostul său aliat, Germania, care a atacat-o în 1941, dar acesta nu este o victorie, este o … oamenii au murit, au murit într-un război bazat pe minciună, într-un război stupid. Este o mare prostie să te declari victorios după ce faci genocid, împarți lumea cu aliatul tău, apoi te bați cu el.

  Dar am observat că în textul tău faci referință la fascism pe care dorești să-l aperi, deoarece probabil dorești să spui că el este altceva decât se crede și că nu este același lucru ca și nazismul. Dar eu cred ca e la fel de periculos, deoarece promovează rasismul și are alte elemente similare care le are nazismul.

  Apropo, dacă studiez și alte articole [1][2][3] care le-ai mai scris, mă întreb cine te identifici tu? Neofascist?…

  P.S. Vezi aici un articol despre fascism, ce reprezintă el: http://encycl.opentopia.com/term/Fascism

  [1] – https://octavianracu.wordpress.com/2012/04/25/dintr-o-alta-perspectiva-neonazismul-ca-o-subcultura-a-masculinitatii/
  [2] – https://octavianracu.wordpress.com/2012/04/09/metafizica-fascismului/
  [3] – https://octavianracu.wordpress.com/2012/04/01/revolutie-conservatoare-patru-dimensiuni-ale-omului-nou/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s