Filme, ProletKult

„Patru zile din mai” – un film „incorect politic” despre cel de-al doilea război mondial


Filmul „Patru zile din mai” („4 tage im mai”) este un film care vine să deconstruiască miturile din perioada războiului, stereotipurile propagandistice „neamţ-fascist”, „armata sovietică – armata eliberatoare”. În locul filmelor care de obicei vin să continue războiul imaginar, acest film vine să elimine componenta ideologică, aducând mesajul împăcării. Filmul iese din cadrul politic, centrându-şi atenţia pe viaţa omului simplu.

Locul unei reprezentări a „duşmanului de moarte”, „servirea până la moarte patriei”, este luat de sentimentele umane fireşti. În locul unui individ aservit statului, ne este prezentat un erou care nu moare pentru nişte simboluri, ci vine în apărarea celui slab. Filmul dezvăluie instinctele paterne, materne şi fraterne ale omului Tradiţiei, ridicându-le mai presus de „datoria” faţă de instituţia depersonalizată a statului modern.

La un moment dat, soldaţii sovietici se ridică în apărarea copiilor germani de agresiunea restul trupelor sovietice, luptând braţ la braţ cu militarii germani.

Prin abordare nestandard, producţia a şocat opinia publică din Rusia, obişnuită cu divizare stereotipizată a baladelor epice despre „brava armată sovietică”. Premiera filmului a fost interzisă pe canalul NTV, producătorilor fiind criticaţi dur de veteranii de război şi unele persoane publice. Recomand spre vizionare, nu veţi regreta.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s