basarabia

Problema Basarabiei şi modernitatea


Pavel Kiseliov - modernizatorul ţărilor româneşti

Pavel Kiseliov – modernizatorul ţărilor româneşti

Problema Basarabiei nu poate fi privit excluzând contextele globale. Toată drama pe care au trăit-o românii din aceste teritorii nu este deloc unica pentru istoria omenirii, ci a atins şi alte popoare – multe din ele având sorţi mult mai vitrege. Este foarte important să înţelegem logica internă a acestor drame pentru a stabili relaţia „duşman – aliat”.

Secolul 19 era unul al revoluţiei industriale şi agrare. Industria devine tot mai importantă în viaţa economică a marilor puteri, iar accesul la materii prime, pieţe desfacere, precum şi căile de comunicaţii devin tot mai mult obiecte a disputelor. Civilizaţia rurală este supusă unui viol general pe altarul industrializării forţate. Cutumele, ghildele meşteşugăreşti, autonomia obştelor săteşti, monarhia, statutul Bisericii sunt ruinate, în locul lor primează statul modern, complexele industriale şi mediile urbane pauperizate. Distrusă nu este doar civilizaţia ţărănească a Europei, dar şi cea de la „periferiile lumii civilizate” – America de Sud, Africa, Australia, Asia, Europa de Est şi Balcanii. Nu cred că necesită referirea amănunţită la importanţa Peninsulei Balcanice pentru marile puteri în secolele 18-19.

Logica modernizării a funcţionat peste tot la fel: marile puteri se poziţionează în calitate de „civilizatori”, teritoriile acaparate sunt transformate în colonii, elitei locale îi este impusă cultura puterii dominante, iar marea majoritatea populaţiei băştinaşe îşi duce propria sa viaţă în rezervaţii rurale. Indiferent de puterea colonială, lucrurile au stat la fel: în politicile sale, Rusia ţaristă nu s-a deosebit cu nimic de Franţa, Marea Britanie, Germania, Belgia, Italia etc.

Modernitatea, în calitate de model al societăţii umane, se reduce la logica anihilării umanului în favoarea tehnologiei şi economicului. Acest lucru îl demonstrează sociologul Zigmund Bauman în cartea sa „Holocaustul şi modernitatea”. Progresul economic şi tehnic nu poate fi realizat fără exploatarea şi anihilarea unei populaţii – în această privinţă, capitaliştii din Vest cu nimic nu se deosebesc de politica lui Hitler şi Stalin. Diferenţa constă doar în faptul că Hitler şi Stalin au încercat să realizeze într-o perioadă scurtă de timp ceea ce vesticii au realizat timp de câteva secole.  Ironia sorţii – realizările lui Hitler şi Stalin sunt condamnate, în timp ce celea ale confraţilor săi sunt ridicate în slăvi şi chiar puse în calitate „model civilizaţional demn de urmat” în faţa popoarelor din est care trăiesc în sărăcie pentru că nu au reuşit să ducă şi ele o politică de jaf şi genocid.

Astfel, logica raptului Basarabiei, precum şi a crimelor regimului comunist trebuie căutate în însăşi procesul modernizării şi nu într-o oarecare „duşman istoric, civilizaţional sau geopolitic” cum este prezentată deseori Rusia. Conform acestei logici, nu Rusia ca ţară sau cultură este un inamic al românilor, ci „spiritul modernităţii”, care a adus şi rapturi teritoriale, deznaţionalizare şi comunism. Este adevărat că Rusia a fost un factor modernizator important pentru ţările române: să nu uităm, spre exemplu că oraşele Iaşi şi Bucureşti au devenit oraşe moderne abia sub administraţie rusească, cultura europeană, ideile revoluţionare au pătruns în mare parte pe filiera rusească (însăşi cuvântul „revoluţie” a venit în limba română din limba rusă, eliminând occidentalul „revoluţiune”). Cu toate astea nu Rusia ca model civilizaţional a servit la modernizarea noastră, ci Rusia în calitatea sa de agent al modernităţii (este deajuns să ne amintim de aportul contelui Pavel Kiseliov).

Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov (Павел Дмитриевич Киселёв), cunoscut mai bine sub numele în forma franceză Kiseleff (8 ianuarie 1788, Moscova14 noiembrie 1872, Paris) a fost un general rus. Între 1829 și 1834 a condus administrația militară rusească a Țării Românești. Șoseaua Kiseleff din București îi poartă azi numele. Președinte plenipotențiar al divanurilor Moldovei și Țării Românești în timpul administrației militare ruse. A contribuit la reorganizarea administrativă a celor două principate și la întocmirea Regulamentelor Organice, care de fapt au fost primele Constituții din istoria Moldovei și Valahiei. Ca ambasador al Rusiei la Paris în perioada 1856-1862, a sprijinit unirea Principatelor Române.

Regulamentul Organic a fost elaborat de un grup de boieri munteni si moldoveni sub autoritatea lui Pavel Kiseleff.

Între anii 18561862 a fost ambasador al Rusiei în Franța.

În cele din urmă, ne rămâne să definim atitudinea noastră faţă de procesul modernizării ca atare. Dacă suntem oponenţi societăţii moderne, sunte antiruşi şi antioccidentali în măsura în care aceştia sunt agenţi ai modernizării. O Rusie, o Europă Occidentală, un Iran, un Israel, Statele Unite ale Americii conservatoare şi tradiţionaliste întotdeauna vor fi pe aceeaşi parte a baricadei cu noi, iar o Rusie, Europă, un Iran, un Israel şi State Unite ale Americii moderniste ne vor fi duşmani de moarte. În corespundere cu această logică, ne putem alege inamicul şi aliatul, plasându-ne pe tabla de şah a lumii.

Nu poţi să anihilezi simptomele fără să anihilezi boala. Nu poţi să te opui unor efecte ale modernizării sistemului global fără să condamni modernitatea ca atare. În cazul în care accepţi logica modernităţii şi a mitului progresului umanităţii, trebuie să accepţi şi logica efectelor sale. Iată de ce nu poţi să fii naţionalist fără să fii conservator – în egală măsură anticomunist şi antiliberal. Restul varietăţilor politice nu sunt decât nişte schizofrenii ale unei mase lipsite de identitate.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s