discriminare

Cauzele eşecului campaniei împotriva legii nediscriminării


Sursa imaginii: unimedia.md

Sursa imaginii: unimedia.md

Am fost şi eu împreună cu mai multă lume la protestul îndreptat împotriva adoptării aşa-numitului proiect al legii cu privire la asigurarea egalităţii de şansă. A fost multă lume bună şi mai puţin bună, însă luând în consideraţia viteza cu care s-a mobilizat parlamentarii, ne bucură totuşi activismul civic al oamenilor care au venit dis-de-dimineaţă în faţa Palatului Republicii să-şi exprime pentru ultima dată LIBER poziţia. Cu toate astea, acţiunea a şi dezvăluit cauzele eşecului suferit de întreaga campanie organizată la acest subiect.

În primul rând, una din cauzele majore este cea care a măcinat dintotdeauna societatea noastră: lipsa unităţii şi a unei viziuni unice asupra situaţiei existente şi asupra strategii care trebuie adoptată în lupta împotriva unui inamic comun.

În al doilea rând este vorba de politizarea problemei – fiecare formaţiune politică a încercat să instrumentalizeze acest conflict pentru extragerea unor dividente electorale pentru propriul partid. Chiar în cadrul acţiunii de azi, fiecare politician încerca să întreacă pe ceilalţi în scandarea lozincilor la portavoce, creând o stare de haos.

În al treilea rând slăbirea mişcării s-a datorat şi conflictelor între reprezentanţii diverselor tabere politice, precum şi tentativele unor grupuri de manifestanţi de a canaliza acţiunea de protest împotriva mitropolitului Moldovei – acţiune pe care nu am înţeles-o nici eu, nici o bună parte a oamenilor veniţi la protest care nu se ruşinau să-şi exprime deschis nedumerirea față de utilizarea smintitoare a problemei legii nediscriminare în reglările de conturi în interiorul Bisericii.

În al patrulea rând, mişcarea a fost compromisă prin promovarea unor persoane şi „grupuri de iniţiative” dubioase , care prin lansarea unor mesaje lipsite de judecată, au lovit din start în perspectivele respingerii acestei legi. Acţiunile îndreptate împotriva proiectului legii nediscriminare practic au favorizat adoptarea ei, în loc de a împiedica acest lucru. Fiecare grup a fost preocupat mai mult de promovarea propriilor interese înguste și a propriei imagini la posturile TV decât de împiedicarea adoptării legii.  Unele instituții media chiar au favorizat în mod intenționat manifestarea a câtorva persoane dezechilibrate, spre a crea senzația că oponenții legii sunt niște inculți și aroganți.

P.S.: Cu toate astea, continui să cred că lupta nu a fost pierdută. A eşuat doar prima bătălie, iar războiul adevărat abia începe. Luând în consideraţie toate punctele slabe, cred că mai există şanse de a neutraliza greșeala fatală pe care au comis-o deputaţii din Parlament.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s