Politica

O platformă conservatoare pentru o opoziţie extraparlamentară unită?


Fiţi de acord, este destul de straniu să vezi nişte formaţiuni de stânga care apără valorile familiei şi Biserica, opunându-se vehement unei legi care vine să aplice tocmai principiile egalitariste. Desigur, în Republica Moldova totul este posibil. Se prea poate toate aceste manifestări patriotarde să nu fie decât nişte isterii populiste, care sunt caracteristice pentru toate partide politice. Cu toate astea, nu putem ignora existenţa unui proces de solidificare a unor idei comune pentru un şir de formaţiuni şi mişcări politice de opoziţie.

În Republica Moldova nu au existat niciodată partide politice doctrinare, cu atât mai mult de stânga. O formaţiune politică se consolida fie în jurul unei personalităţi, fie în jurul unor antipatii. Acum, în premieră, opoziţia politică are şansa de a se uni în baza unei platforme unice, a unei platforme de esenţă conservatoare, care începe a fi percepută la nivel instinctual de masele populare.

Avantajul conservatorismului constă în flexibilitatea sa. Conservatorismul respinge orice construcţii ideologice universale abstracte, fie ele de dreapta, fie ele de stânga, punând în centru ataşamentul faţă de valorile tradiţionale. Iată de ce în diferite momente ale istoriei aici se puteau integra atât personalităţile şi mişcări cu viziuni de dreapta, cât şi de stânga.

Opoziţia de astăzi trebuie să se unească în baza unei platforme clar conservatoare, în opoziţie cu o guvernare liberală,  fără a căuta să exploateze nişte clişee ale trecutului (cum ar fi: „unionism vs moldovenism” sau „limba moldovenească vs limba română”), care sunt deja expirate.

Succesul unei astfel de opoziţii va depinde de capacitatea de a scoate în evidenţă probleme care nu au fost subiectul unor dezbateri în ultimii ani, eclipsând pe cele vechi, dar şi de identificarea unui “lider naţional” necompromis. Doar astfel opoziţia extraparlamentară ar avea şansa de a atrage atât electoratul formaţiunilor din tabăra liberală, cât şi din tabăra comunistă, constituind acea „a treia forţă” stabilizatoare pe care  aşteaptă cu nerăbdare societatea moldovenească.

Standard

Un gând despre „O platformă conservatoare pentru o opoziţie extraparlamentară unită?

  1. Raul Noica zice:

    Si da si nu . Mai precis e nevoie de o partida nationala care sa inglobeze traditia si principiile ortodoxe ( care stau la baza poporului nostru ) si nu ideologi de stanga sau drepata creata in mediile universitare europene sau americane deci straine noua. Dar automat ideile conservatoare ne apropie mult de Romania si de limba romana cultural . Si nu vorbesc despre unire care conteaza mai putin atat timp cat exista o unire cultura , o continuitate cultura data de limba si religia de la Sud de Dunare, de la Tisa, Marea Neagra si pana la Odesa si Camenita .

    Respectele mele

    Apreciază

Lasă un comentariu